Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δημιούργησε την πρώτη Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» στο στο Κέντρο ΓΑΙΑ, με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει.
Με την επικοινωνία του μηνύματος της έκθεσης, η νέα γενιά ενημερώνεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα και αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.
Την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 18.00 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση χορηγών Κλιματικής Αλλαγής. Στην εκδήλωση οι χορηγοί και οι δωρητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση, που περιλαμβάνει 17 εκθεσιακούς σταθμούς που θίγουν τις κύριες θεματικές κατηγορίες: Ενέργεια- Μεταφορές- Παραγωγή Τροφίμων- Χρήση Νερού- Απορρίμματα-Ανακύκλωση- Επιστημονική Έρευνα -Επιπτώσεις- Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα.
Mεταξύ των άλλων,η Grecotel και ο κοινωφελής φορέας NDF Nikos Daskalantonakis Foundation ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Προέδρου του Μουσείου,Φαλής Βογιατζάκη, να συνδράμουν στη δημιουργία της έκθεσης, ένα σημαντικό έργο προσφοράς προς τη Νέα Γενιά.
Στην ομιλία της,η κ.Βογιατζάκη υπενθύμισε ότι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ήταν το πρώτο Μουσείο στην Ελλάδα που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όλων των ηλικιών και κυρίως των μαθητών των σχολείων και επεσήμανε ότι ακριβώς λόγω της συμβολής του στην προστασία του περιβάλλοντος τυχαίνει διεθνούς αναγνώρισης.
Εστιάζοντας στην κλιματική αλλαγή που σήμερα αποτελεί το πιο σοβαρό προβλημα παγκοσμίως,στις συνέπειες της και στην νέα δράση του Μουσείου,η κ.Βογιατζάκη ανέφερε:
«Σήμερα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα είναι η Κλιματική Αλλαγή καθώς απειλεί άμεσα πολλές και σημαντικές πτυχές της ζωής στον πλανήτη. Το Μουσείο επέλεξε στρατηγικά να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής με την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος που περιλαμβάνει:
- την δημιουργία της νέας μόνιμης ‘Έκθεσης «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» με τα πιο σύγχρονα διαδραστικά, ψηφιακά εκθέματα
- την αναβάθμιση της μοναδικής τρισδιάστατης ΣΦΑΙΡΑΣ
- τη δημιουργία του Θόλου – Dome – προβολών
Όραμα μας για τη νέα δεκαετία είναι η ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, που θα υποστεί τις επιπτώσεις, ώστε να προετοιμαστεί να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα.
Οι χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες του Μουσείου που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αυτό, θα ενημερωθούν τι σημαίνει κλιματική αλλαγή, ποιες είναι οι επιπτώσεις στη χώρα μας σε επιμέρους τομείς, και τι σημαίνει προσαρμογή και λήψη μέτρων για την πρόληψη ή ελαχιστοποίησή τους.
Αφετηρία του έργου μας για την Κλιματική Αλλαγή ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα τον Οκτώβριο του 2018. Η συνεργασία βασίσθηκε στην Διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) με Πρόεδρο τον Ακαδημαϊκό κ. Χρήστο Ζερεφό και την Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ντόρα Αντωνακάκη».
Για την νέα έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»,η πρόεδρος του Μουσείου σημείωσε ότι:«Είναι η πρώτη μόνιμη διαδραστική έκθεση στην Ελλάδα για την Κλιματική Αλλαγή και αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής θεματικές κατηγορίες:Ενέργεια, Μεταφορές, Παραγωγή τροφίμων, χρήση νερού, απορρίμματα – ανακύκλωση, επιστημονική έρευνα, επιπτώσεις, προσωπική ευθύνη, και παγκοσμιότητα».
Αναφερόμενη στην σημαντική βοήθεια των χορηγών για την υλοποίηση του προγράμματος του Μουσείου,η κ.Φαλή Βογιατζάκη είπε:
«Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα απαιτούσε μεγάλη οικονομική επένδυση και εδώ βρίσκεται η μεγάλη σας συμβολή.
Η ασφαλιστική αγορά έδειξε αμέσως μεγάλο ενδιαφέρον για υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Με την τότε ΑΧΑ–Hellas ξεκινήσαμε την δημιουργία της νέας μόνιμης έκθεσης την οποία ολοκληρώσαμε με την Ιταλική ασφαλιστική εταιρεία GENERALI που είναι και ο χρυσός χορηγός μας. Από τους πρώτους και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αγκάλιασε αμέσως το πρόγραμμα μας και ανέλαβε την ριζική αναβάθμιση της Σφαίρας και του Dome.
Τα ΕΛΠΕ ως μέγας χορηγός και με χορηγίες τους, η ΔΕΗ, ο ΤΙΤΑΝ, η ELVAL-HALCOR, ο ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και η ΔΕΠΑ, καθώς και με τις δωρεές τους οι AIΓΕΑΣ, ALPHA BANK, GRECOTEL και ΙΔΡΥΜΑ Ν. ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, συμπλήρωσαν τα ποσά για την ολοκλήρωση της Έκθεσης». Ειδική μνεία έκανε η κ.Βογιατζάκη την δωρεά της οικογένειας Κυριακοπούλου.
Η πρόεδρος του Μουσείου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους τους επιστήμονες,έναν προς ένα,οι οποίοι από την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος το 2019,πραγματοποίησαν ομιλίες για την κλιματική αλλαγή προσφέροντας στα παιδιά την ανάλογη γνώση και κατ’επέκταση τους καλλιέργησαν την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Καταλήγοντας η κ.Φαλή Βογιατζάκη τόνισε:«Ο πυρήνας του σχεδιασμού μας, είναι με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της διετίας 2022-2024 να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε τους χιλιάδες μαθητές και επισκέπτες που θα έρθουν στο Μουσείο.Ήδη έχουν αρχίσει οι επισκέψεις των σχολείων και παρατηρούμε το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών, όλων των ηλικιών να μάθουν, πολλές φορές παίζοντας γιατί τα εκθέματα μας είναι διαδραστικά. Προσωπικά εντύπωση μου έκανε η γνώση μαθητών της Β’ Δημοτικού στα θέματα αυτά. Ήξεραν τι θα πει ενέργεια, ανακύκλωση, εκπομπές αερίων. Έννοιες άγνωστες στην Β’ Δημοτικού, πριν λίγα μόνο χρόνια.
Η γνώση είναι προϋπόθεση κάθε προστασίας και η παιδεία προϋπόθεση κάθε αλλαγής είναι τα λόγια του Ιδρυτή και Προέδρου του Μουσείου Άγγελου Γουλανδρή. Το 1992 έγραφε προφητικά: ζούμε όμηροι στον τρόπο ζωής που οδηγεί στην καταστροφή. Ο Κόσμος πρέπει να λειτουργήσει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο. Χρειάζεται μία εντελώς νέα προσέγγιση στην οργάνωση και διαχείριση της Διεθνούς Κοινότητάς, μία εντελώς νέα προσέγγιση και διασύνδεση, με τον μηχανισμό που λέγεται πλανήτης ΓΗ.
Ελπίζουμε χάρη στις προόδους της επιστήμης και της τεχνολογίας να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή. Ο πιο κρίσιμος όμως τομέας, είναι της χάραξης πολιτικής και της πειθούς. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης από τη μικρότερη ηλικία».