Του ΗΛΙΑ ΠΙΤΕΡΗ*
Τα Μουσικά σχολεία υπάρχουν ως θεσμός από τα τέλη της δεκαετίας του 80, με τα πρώτα από αυτά να εμφανίζονται το 1989 (Πρότυπο – Πειραματικό Παλλήνης), 90-91 (Ρεθύμνου και λίγο αργότερα Κέρκυρας), ακολουθώντας τα επόμενα χρόνια και άλλες ιδρύσεις (51 σχολεία) σχεδόν σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Στην Κρήτη αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερα Μουσικά σχολεία, ένα σε κάθε νομό.
Ενώ όμως τα σχολεία αυτά λειτουργούν σχεδόν τριάντα χρόνια η τοπική κοινωνία δεν έχει καταλάβει απόλυτα τον ρόλο τους. Λέγοντας Μουσικό σχολείο εννοούμε γυμνάσια με λυκειακές τάξεις με τα μαθήματα Γενικής παιδείας, όπως όλα τα άλλα γυμνάσια, αλλά και με επιπλέον ώρες μουσικής (θεωρητικών μαθημάτων Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Παραδοσιακής μουσικής) και οργάνων Αναφοράς (υποχρεωτικό πιάνο και λύρα) αλλά και επιλογής (Πιάνο βιολί, φλάουτο κιθάρα, ακορντεόν, λύρα , λαούτο, μαντολίνο κ.ά.). Άρα τα σχολεία αυτά είναι ιδιαίτερα σχολεία και με επιπλέον βαθμό δυσκολίας. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα Μουσικά σχολεία με Μουσικές σχολές, Ωδεία κ.ά. γιατί είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας και οι απαιτήσεις τους.
Μιλάμε για Δημόσια σχολεία που δεν απευθύνονται μόνο στα παιδιά που έχουν σαν σκοπό τη μουσική τους εκπαίδευση, αλλά σε όλα εκείνα τα παιδιά που θέλουν παράλληλα με τις γενικές γνώσεις, να έχουν μια επιπλέον μουσική και γενικά καλλιτεχνική παιδεία. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τις επιτυχίες των μαθητών τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις στα διάφορα Ανώτατα και Ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τα σχολεία αυτά, κυρίως μέσα από τα μουσικά μαθήματα, προωθούν τον πολιτισμό και εμβαθύνουν στις παραδοσιακές Ελληνικές μουσικές, από Κρήτη μέχρι Πόντο και Μικρά Ασία. Οι μαθητές των Μουσικών σχολείων αποκτούν μια διαφορετική κουλτούρα, έχοντας εμπειρίες από συναντήσεις – συνεργασίες με άλλα Μουσικά σχολεία εσωτερικού και εξωτερικού, αναπτύσσουν φιλίες, συνεργάζονται μεταξύ τους σε πρόβες ή μουσικές παραστάσεις και με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται φαινόμενα βίας ή παραβατικότητας γενικά.
Η επιλογή του Μουσικού σχολείου πρέπει να είναι συνειδητή και από τα παιδιά αλλά και από τους γονείς τους. Οι μαθητές μπορούν να έλθουν από όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού, τα οποία ενημερώνονται έγκαιρα με υλικό που αποστέλλεται και οι εγγραφές ξεκινούν τον Μάιο, διαρκούν ένα μήνα και γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.
Αυτό το διάστημα (3-31 Μαΐου) οι εγγραφές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Σχετικές πληροφορίες μπορεί κάποιος να αναζητήσει στην ηλεκτρονική σελίδα του σχολείου msr.edu.gr, καθώς επίσης ανακοινώσεις και υλικό από τις συναυλίες και τις δράσεις του σχολείου. Επιπλέον πληροφορίες στο τηλέφωνο 2831027553.
Όλες οι αιτήσεις εγγραφών συγκεντρώνονται και οι υποψήφιοι περνούν μια διαδικασία βιωματικών test, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και κατατάσσονται ανάλογα με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν. Οι επιτυχόντες εντάσσονται στην κοινότητα του Μουσικού σχολείου και ξεκινούν τα μαθήματά τους τον Σεπτέμβριο.
*Ο Ηλίας Πίτερης είναι μουσικός – υποδιευθυντής ΜΣΡ