Η έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Φιλαρμονικών – Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό – μουσικό και εκπαιδευτικό γεγονός στη πόλη μας. Πρόκειται για μια μουσική βραδιά, επενδυμένη με ιστορικά γεγονότα της εποχής στην πόλη του Ρεθύμνου και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Καταγράφοντας οι ιστορικοί τα γεγονότα και τις συνθήκες απαξίωσης του συγκεκριμένου λαού, μέσα από τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τις δύσκολες συνθήκες επαναπατρισμού, τις προκαταλήψεις, τα νοσταλγικά τοπωνύμια και ιδιώματά τους αλλά και τις αντοχές τους στις κακουχίες, μεταλαμπάδευσαν την ελπίδα και τη χαρά έκφρασης, στα μέρη που κατοίκησαν.
Η μεγαλύτερη αναγνωρισμένη κουλτούρα που διέθεταν ήταν η μουσική και τα τραγούδια της λησμονημένης πατρίδας, που τραγουδήθηκαν και συνεχίζουν να τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες – υπερήφανο προσωνύμιο για όλους εμάς με καταγωγή – διαμόρφωσαν και εξέλιξαν τις συνθήκες ζωής πολλών τοπικών κοινοτήτων και δημιούργησαν ένα πολιτισμικό ιδίωμα που επηρέασε τη ζωή και την ιστορία πολλών ανθρώπων στη χώρα μας και όχι μόνο.
Με τις αναμνήσεις μου και τις αφηγήσεις που θυμάμαι από τους προγονούς μου, σε συνάρτηση με τον πλούτο που συναντούμε, ακόμα και σήμερα, ανταποκρινόμαστε και λειτουργούμε με τα ήθη, τα έθιμα αλλά κυρίως με τις μουσικές παραδόσεις, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Η μουσική παράσταση αποδίδει, με σεβασμό, φόρο τιμής στον πολιτισμό των Μικρασιατών.
Η επιλογή των τραγουδιών αποτελεί μια μουσική αναφορά στη χρυσή εποχή της Σμύρνης. Πρόκειται για αριστουργήματα μιας κοντινά ιστορικής εποχής. Ένα μουσικό οδοιπορικό που θα μας ταξιδέψει στα αλησμόνητα τραγούδια της Μικράς Ασίας, μνήμες και ακούσματα, που μαρτυρούν την ψυχική διάθεση και τα βιώματα των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Τα ιστορικά γεγονότα που θα ακουστούν, προέρχονται από το μυθιστόρημα «Βουκέφαλοι» του Ρεθεμνιώτη Ανδρέα Νενεδάκη. Στο βραβευμένο έργο του, με το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας το 1992, ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό αλλά και σκωπτικό ύφος την έλευση των μικρασιατών προσφύγων στο Ρέθυμνο, στον αγώνα τους για επιβίωση και για την αντιμετώπιση που έλαχαν από την τοπική συντηρητική κοινωνία.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 στην Πλατεία Μικρασιατών. Θα συμμετέχουν:
– Τραγούδι – κανονάκι: Κολλίντζας Δημήτρης.
– Η Χορωδία της Ενορίας Μουρνιών «Η Ζωοδόχος Πηγή».
– Συνοδεύει το «Metallon» (Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών μελών της Κ.Ο.Α.) που αποτελείται: Τρομπέτα: Καραμπέτσος Ιωάννης – Μπαλαμός Παναγιώτης. Κόρνο: Σαλβάνος Χρήστος. Τρομπόνι: Αυγερινός Κων/νος. Τούμπα: Ραράκος Γιώργος και Κρουστά: Λάμπουρας Σπυρίδων.
– Αφήγηση: Νίκος Δερεδάκης (συγγραφέας – εκπαιδευτικός) και Αθηνά Πετρακάκη (Δημοσιογράφος).
Διεύθυνση Ορχήστρας – Διασκευή Τραγουδιών και Επιμέλεια Προγράμματος: Αντώνης Μαυράκης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διοργανωτή το Μουσικό Καρπό και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Ρεθύμνης, με τη στήριξη της Μητροπόλεως Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, του ΚΤΕΛ Ρεθύμνου Χανίων, του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης και των Ξενοδοχείων: INK Hotels και Caza – Moazzo. Χορηγός Επικοινωνίας: Όμιλος Creta.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αφιερώνεται στις ψυχές όσων χάθηκαν στη Μικρά Ασία, σε όσους επέζησαν του μαχαιριού και της φωτιάς, αλλά υπέφεραν την απαξίωση στο ελληνικό κράτος και σε όσους κουβάλησαν τον πόνο και τις θύμησες, τα τραγούδια και τους αμανέδες, σπόρους για τη νέα Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Μουσικού Καρπού και καλλιτεχνικός διευθυντής του 4ου Φεστιβάλ
Αντώνης Μαυράκης