Αλλαγές σε επιτελικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη για τον γάμο του και μετείχε μέσω zoom, πρότεινε τον Νίκο Παππά για πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Σωκράτη Φάμελλου.
Αρνείται να παραιτηθεί ο Φάμελλος
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι δεν παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο.
«Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.
Σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθεί ψηφοφορία.
Και άλλες αλλαγές
Για τις θέσεις των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη. Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου.
Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου.
Για τον Νίκο Παππά
Για την εισήγηση του σχετικά με τη θέση του προέδρου της Κ.Ο., ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως ο Νίκος Παππάς είναι έγκριτος οικονομολόγος με διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Strathclyde στην Σκωτία και διατριβή στις μικροοικονομικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επίκαιρο. Επίσης ο Νίκος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια. Τον χαρακτήρισε πολιτικό με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Εχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».
Ο κ. Κασσελάκης στην τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σκληρή κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας τις αποτυχίες της σε θέματα οικονομίας και διαπλοκής.
Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πιστός στις αριστερές αξίες, απορρίπτοντας την τάση για κεντρώες πολιτικές χωρίς σαφή ηθική πυξίδα.
Τόνισε την ανάγκη για ενότητα, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταδίκασε τις διαρροές πληροφοριών και τις δημόσιες εκκλήσεις για την παραίτησή του.
Ανακοίνωσε ότι στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του κόμματος και υπερασπίστηκε τη θέση του ως ηγέτη, επικαλούμενος την εκλογή του από τη βάση για τριετή θητεία.
Κάλεσε, επίσης, τους προοδευτικούς πολίτες να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ως αξιωματική αντιπολίτευση και να δείξουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ενωμένη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε κρίσιμο σημείο, τη διάσπαση της Νέας Αριστεράς που, κατά τον ίδιο «δεν είχε απολύτως κανένα πολιτικό επίδικο, αλλά ηττημένα “Εγώ”».
«Ο ελληνικός λαός έδειξε με την ψήφο του σε αυτήν την ομάδα, που ήταν η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου και του κομματικού μηχανισμού, ότι δεν παραπλανάται. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτητα πληροφόρησης τη σημερινή εποχή και ο ελληνικός λαός, όπως και η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει πολύ καλά ποιος αγωνίζεται για εκείνον με ανιδιοτέλεια».
Ζήτησε από όλους «ψυχραιμία, διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο και ανεκτικότητα».
«Είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις και τριβές πριν αλλάξουν όλα στο επικείμενο καταστατικό συνέδριο. Γιατί θα αλλάξουν όλα. Είμαι όμως αποφασισμένος: το κόμμα θα απωλέσει τάσεις και φράξιες και θα δώσει δύναμη και φωνή στη βάση.
Προανήγγειλε μια νέα δομή «που θα φέρει γείωση και οργανωτικό ιστό στην κοινωνία των πολιτών, που με τη σειρά της θα κάνει την επανεκλογή σας πολύ πιο εύκολη από ότι στο παρελθόν. Θα έχετε στο πλευρό σας το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη».
«Η βάση με εξέλεξε πριν από 11 μήνες για τριετή θητεία. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας μου άρχισε από την πρώτη εβδομάδα. Εκδηλώθηκε στην ανούσια διπλή διάσπαση. Εκδηλώθηκε πάλι με την αμφισβήτησή μου στο συνέδριο του κόμματος. Εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με ατζέντα για συγκολλήσεις με αλλά κόμματα και άλλες ηγεσίες. Εκδηλώνεται τώρα με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των κομματικών μέσων από εκείνους που γνωρίζουν ότι δεν ήταν βιώσιμα ούτε με τη διπλάσια χρηματοδότηση».