Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΗΓΙΝΙΩΤΗ*
Στις 14 Ιανουαρίου τα Ειδικά Σχολεία Ρεθύμνου ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ χάνουν το δικαίωμα μεταστέγασής τους στο κτήριο του πρώην ΚΕΓΕ, το οποίο έχει παραχωρήσει στον δήμο Ρεθύμνης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η παραχώρηση αυτή έδινε περιθώριο πενταετίας (από τις 14.1.2019) στον δήμο να πραγματοποιήσει – ή έστω να ξεκινήσει – τα απαραίτητα έργα για τη στέγαση των Ειδικών Σχολείων. Η πενταετία λήγει εντός ημερών και κυριολεκτικά δεν έχει γίνει το παραμικρό.
Μετά από σωρεία κινητοποιήσεων των γονέων και του προσωπικού των σχολείων, αλλά και εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων του Ρεθύμνου, καθώς και του Σωματείου ΑμεΑ, δόθηκαν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι «θα χρηματοδοτηθούν» και «θα ξεκινήσουν» έργα που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί προ πολλού.
Πέρα από την, κατά τη γνώμη μας, αδιανόητη και ασυγχώρητη ολιγωρία του δήμου (ο οποίος, αντί να έχει ολοκληρώσει ήδη το σχετικό έργο, ελπίζει στην παράταση της παραχώρησης μέχρι το 2027!), διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι δυστυχώς το ελληνικό κράτος μπορεί να αγαπά τους Τούρκους και τους Ευρωπαίους, αλλά μισεί τους Έλληνες: τους έχει αφήσει χωρίς Νοσοκομεία, χωρίς Παιδεία, χωρίς χρήματα, προσεχώς χωρίς σπίτια, χωρίς πατρίδα, χωρίς ελπίδα και (όσο περνάει από το χέρι του) χωρίς αξιοπρέπεια. Για τα σχολεία ειδικής αγωγής θα ενδιαφερθεί;
Δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ειδικά σχολεία με δραματικά κτηριακά προβλήματα, οι δήμοι σε πολλές περιπτώσεις κωφεύουν και το κράτος αδιαφορεί προκλητικά! Προφανώς για να εξαναγκάζει τις οικογένειες των ΑμεΑ μαθητών να φιλήσουν τα χέρια βουλευτών, εκλιπαρώντας για το αυτονόητο, ώστε εκείνοι αργότερα να μπορούν να παρουσιάζονται ως ευεργέτες αξιώνοντας την ψήφο τους. Ω Ελλάδα της ντροπής, της διαφθοράς και της διαπλοκής!
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα μέσα σε μία ώρα, τουλάχιστον από τη στιγμή που άρχισαν οι κινητοποιήσεις. Παίζοντας την κολοκυθιά της γραφειοκρατίας και της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων (!) έχει φέρει τις οικογένειες και το προσωπικό των σχολείων σε απόγνωση.
Εξάλλου, είναι αδιανόητο το ζήτημα της σχολικής στέγης να αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων και όχι του υπουργείου Παιδείας, όπως και η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων το 2013, τον οποίο αναπολούμε μαζί με ένα σωρό άλλες υποδομές του δημοσίου που – αντί να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν – καταργήθηκαν. Αδιανόητο γενικά να υπάρχουν σχολεία στην Ελλάδα με κτηριακά προβλήματα, με ελλείψεις εξοπλισμού, με εκπαιδευτικά κενά.
Ως Τοπική Κοινότητα Ρεθύμνου της «Νίκης» έχουμε κινητοποιήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματός μας για σχετική παρέμβαση στη βουλή. Συγχρόνως θα αποστείλουμε απευθείας το παρόν στο υπουργείο Παιδείας και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως γίνει κανένα θαύμα και ξυπνήσει επιτέλους – ή ιδρώσει – το αφτί της κυβέρνησης. Δυστυχώς γνωρίζουμε την τύχη αυτών των παρεμβάσεων, όταν απευθύνονται σε ένα σαθρό καθεστώς αναλγησίας και υποτέλειας. Θα βρεθεί άραγε κατ’ εξ αίρεσιν αυτή τη φορά κάποιος ευσυνείδητος δημόσιος λειτουργός που θα μας εκπλήξει ευχάριστα;
Ζητούμε άμεση λύση του προβλήματος χωρίς μισόλογα, χωρίς κενά και χωρίς αναβολές. Και χωρίς διαπλοκές. Αρκετά έχει μετατραπεί η πατρίδα μας σε τριτοκοσμική χώρα με έναν λαό αγανακτισμένο, εξουθενωμένο και πολλαπλώς εξαπατημένο και προδομένο. Αρκετή αδιαφορία υφίστανται οι ΑμεΑ αδελφοί μας από ένα πολιτικό σύστημα που υποκρίνεται πως ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
* Ο Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης είναι υπεύθυνος Τοπικής Κοινότητας Ρεθύμνου του κόμματος «Νίκη»