Ερώτηση στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη κατέθεσε προς συζήτηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ζητώντας να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στο νησί.
Ειδικότερα, στην ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρεται: «Επανειλημμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης έχει φέρει το θέμα των ελλείψεων σε αντιπυρική θωράκιση και στις 4 ΠΕ της Κρήτης και διεκδικεί ολοκληρωμένα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.
Οι κίνδυνοι και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλοι, όπως αποδείχνει η κατάσταση με τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του νησιού, με πιο πρόσφατη αυτήν στο Κατωφύγι Βιάννου, τις πυρκαγιές στο Ρέθυμνο και την πυρκαγιά στη Γόρτυνα, όπου κινδύνεψε και ο αρχαιολογικός χώρος. Να σημειωθεί ότι ούτε χρόνος δεν πέρασε από την εκδήλωση πυρκαγιάς στην τελευταία περιοχή και το πάθημα δεν έγινε μάθημα, για ενίσχυση της πυρασφάλειας, μέτρα πρόληψης, κτλ.
Αρχές Απρίλη είχε, επίσης, σημειωθεί και η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή «Μαύρος Κόλυμπος» της Ιεράπετρας, που άφησε πάνω από 2.000 στρέμματα καμένη γη, με τις φλόγες να σταματούν στην κυριολεξία δίπλα από οικισμό, με πολλές καταστροφές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα αρδευτικά δίκτυα. Επίσης, νωπές είναι οι μνήμες από την πυρκαγιά το 2022 στον δήμο Αγίου Βασιλείου, που κατέκαψε τότε περίπου 15.000 στρέμματα γης, γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως ελαιώνες και αμπέλια, βοσκοτόπια, στάνες, ζώα και κυψέλες με μελίσσια, με σοβαρές επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους.
Σε όλη την Κρήτη είναι οξυμένα τα ζητήματα της υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Οι πυροσβέστες που με αυτοθυσία παλεύουν τις φωτιές, παλεύουν και με τις τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίες δυσχεραίνουν τις εργασιακές τους συνθήκες. Κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, εξαντλούνται από την καταπόνηση, τα εξαντλητικά ωράρια, τη διαρκή υπερεργασία.
Επίσης, είναι οξυμένα τα ζητήματα του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, των πεπαλαιωμένων οχημάτων, των ελλείψεων σε μέσα προστασίας των εργαζόμενων, των προβλημάτων στις κτιριακές υποδομές, των ακάλυπτων αναγκών για αναβάθμιση Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και για δημιουργία νέων.
Ταυτόχρονα, οι δασικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, με τεράστια κενά σε δασολόγους και δασοφύλακες, δασεργάτες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στα πολλά και σύνθετα καθήκοντα για αυτοψία, μελέτες, υλοποίηση μέτρων όπου απαιτούνται, κ.ά.
Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής στρατηγικής του «κόστους – οφέλους», της ανταποδοτικότητας και της «ατομικής ευθύνης», που έχει την ευρωενωσιακή σφραγίδα και την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Αυτή οδηγεί στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, που δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση και τη λαϊκή περιουσία.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, εντάσσεται και η ΚΥΑ της κυβέρνησης που μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος και αυτή που επιβάλλει το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων, τη στιγμή που τα ίδια τα δάση παραμένουν ακαθάριστα… Έτσι, εν ολίγοις, το κράτος προτάσσει την περιβόητη «ατομική ευθύνη», αποποιούμενο – εκ των προτέρων – τις δικές του τεράστιες ευθύνες.
Μάλιστα, για να κρύψουν τις ευθύνες τους, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση (περιφέρεια και δήμοι) χρησιμοποιούν εκτός των περί «ατομικής ευθύνης» και τα γνωστά χρεοκοπημένα επιχειρήματα περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, οι ακραίες καιρικές συνθήκες, που τόσο επικαλούνται, αντί για άλλοθι, έπρεπε να αποτελούν αφορμή για ουσιαστική πρόληψη.
Επιπλέον, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της περιφερειακής αρχής διαχρονικά, είναι μεγάλη η υποστελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας και στο τμήμα πολιτικής προστασίας, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες και σε βάρος των ίδιων των εργαζόμενων, ενώ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της περιφέρειας αρκείται σε μισθώσεις μηχανημάτων από εργολάβους.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του. Την ίδια ώρα, το ίδιο κράτος είναι ικανότατο να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, να προστατεύει τα κέρδη τους και να προωθεί τις μπίζνες τους, όπως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές Natura, που χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.
Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. περιφερειάρχης: Σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η περιφερειακή αρχή, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες – μέτρα για την αντιπυρική προστασία και τη θωράκιση του νησιού και για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης σε όλη την Κρήτη;».
Την ερώτηση υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρύσαλης και Νίκος Μανουσάκης.