Τα έργα έξι καλλιτεχνών, πέντε Ελλήνων και ενός Γερμανού, με θέμα τη νεκρή φύση του 2016, εκτίθενται από το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Μεσολογγίου 32).
Η «Nature Morte», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, αποτελεί μια άριστη πρόταση για τους φίλους της τέχνης, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη «συνύπαρξη» των έξι καλλιτεχνών μέσα από τα έργα τους που αποδίδουν με μοναδικό τρόπο το ζήτημα της νεκρής φύσης.
Πρόκειται ουσιαστικά για έργα που θέλουν να δώσουν το μήνυμα της αναγέννησης μέσα από την κενότητα της μη ύπαρξης ζωής. Απεικονίζουν άψυχα αντικείμενα ή ήδη υπάρχουσες μορφές, τόσο στις δύο όσο και στις τρείς διαστάσεις, χρησιμοποιούν μικτή τεχνική, φωτογραφία, υπολογιστές, ψηφιακή τέχνη και δίνουν έμφαση, σε κάποιες περιπτώσεις, στην ψευδαίσθηση έως και της ενσωμάτωσης του ίδιου του θεατή στο έργο, όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μαρία Μαραγκού που έχει την επιμέλεια της έκθεσης.
Σε αρκετά έργα η φθορά μπλέκει με τον θάνατο μέσα από μια νατουραλιστική μάτια, ενώ σε άλλα συγκλίνει ο διάλογος με την απεικόνιση ή τη μνήμη του πεπερασμένου.
«Η έκθεση ουσιαστικά είναι πάνω στο ζήτημα της νεκρής φύσης, τη φωτογραφία και τα οπτικοακουστικά μέσα. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι οι Ασπάσιος Χαρωνιτάκης, Ελένη Λύρα, Γεωργία Κοτρέτσος, Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, Χριστόφορος Δουλγέρης και ο ιστορικός Γερμανός καλλιτέχνης ο οποίος έχει αποβιώσει, Kurt Wendlandt. Τα έργα του Wendlandt μας τα παραχώρησε η οικογένειά του με την μεσολάβηση του κυρίου Ελευθερίου Οικονόμου που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος Μαΐου και όπως πάντα θα έχουμε μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα, για τα σχολεία και για τα παιδιά κάθε ηλικίας.
Η έκθεση είναι μια παραγωγή του Μουσείου μας και ο στόχος είναι πάγιος, καθώς όπως και τις άλλες εκθέσεις ελπίζουμε να την παρουσιάσουμε και σε άλλα μέρη, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά θετικό και για την πόλη μας αλλά και γενικά για την Κρήτη», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η κυρία Μαραγκού.
Ο Ελευθέριος Οικονόμου, πρώην διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και μόνιμος κάτοικος Βερολίνου πλέον, παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η συγκεκριμένη έκθεση και ιδιαίτερα οι νέοι καλλιτέχνες. Εγώ έφερα στην έκθεση από το Βερολίνο τα έργα ενός πολύ παλιού φωτογράφου, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή του Kurt Wendlandt, ο οποίος άρχισε αυτό που οι σημερινοί καλλιτέχνες παίρνουν και το δουλεύουν μέσω υπολογιστών. Εκείνος το έκανε με το χέρι.
Θεωρώ ότι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς το παρακολουθώ εδώ και σαράντα χρόνια περίπου, ενώ η συνεργασία μας με την Μαρία Μαραγκού είναι καταπληκτική. Εκτιμώ ότι η έκθεση θα έχει μεγάλη επιτυχία, ενώ θα προσπαθήσουμε να πάει και αλλού».
Σχετικά με το γενικό μήνυμα των έργων της έκθεσης, ο κ. Οικονόμου, είπε: «Η φωτογραφία όταν την κοιτάς με προσοχή, έχει τρομερό ενδιαφέρον και δεύτερον πρέπει να βλέπεις και ουσιαστικά να παρατηρείς αυτά που κοιτάζεις και μετά ενδεχόμενος να ανακαλύψεις κάποια άλλα πράγματα που δεν τα είδες την πρώτη φορά στις φωτογραφίες».
Ο Χριστόφορος Δουλγέρης, εικαστικός φωτογράφος του οποίου έργα περιλαμβάνονται στην έκθεση, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είπε: «Αναφορικά με τα έργα που εκθέτω, πρόκειται για φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από κάποια εργοστάσια που τα έχουν πλέον εγκαταλείψει οι άνθρωποι. Ουσιαστικά οι μηχανές που απεικονίζονται δεν δουλεύουν, ανήκουν στο παρελθόν και έρχονται να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα με κάποιον τρόπο έτσι ώστε να σηματοδοτήσουν ένα καινούργιο νόημα για τη σημερινή κατάσταση.
Η έκθεση «Nature Morte» αφορά και τη δική μου εργασία, καθώς είναι ένα ψήγμα θανάτου που επανέρχεται μπροστά μας πιο ζωντανά και αυτό είναι που μας κάνει να μην ξεχνάμε τον προορισμό μας. Παράλληλα, μέσω των φωτογραφιών επιδιώκω και μια σύνδεση με το σήμερα και θα ήθελα να περάσω ένα μήνυμα, καθώς σήμερα όταν όλα καταρρέουν γύρω μας, πρέπει να αρχίσουμε να ανασυντάσσουμε τη δική μας πραγματικότητα και να κοιτάζουμε μπροστά. Σαν αποτέλεσμα οι εικόνες που έρχονται από το παρελθόν είναι εδώ για να μας υπενθυμίζουν τη συγκεκριμένη σκέψη. Να μας θυμίσουν το παρελθόν αλλά ενδεχομένως να μας δείξουν εμμέσως πλην σαφώς το μέλλον, καθώς το μήνυμα είναι η δημιουργία».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 09:00 – 14:00.
Τετάρτη και Παρασκευή: 09:00 – 14:00 και 18:00- 21:00.
Σαββατοκύριακο: 10:00-15:00.
Δευτέρα: Κλειστά.