10 °C Rethymno, GR
29/01/2023

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΞΥ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Νέα αρχή για 1.400 πρωτοετείς φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό έτος με τους φοιτητές να επιστρέφουν μετά από μια πανδημία περιορισμών, χωρίς μέτρα στα αμφιθέατρα και στη δια ζώσης διδασκαλία. Νέα αρχή θα είναι η φετινή για περισσότερους από 2.000 φοιτητές που πέτυχαν στις σχολές του πανεπιστημίου Κρήτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύνολο των 2.271 επιτυχόντων των σχολών του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, ολοκλήρωσαν την ηλεκτρονική εγγραφή τους συνολικά 2.125 (απώλεια 6.5%). Από αυτούς 1.476 ήταν οι επιτυχόντες των σχολών της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, εκ των οποίων ενεγράφησαν 1.390, ενώ από τους 790 επιτυχόντες των σχολών του Ηρακλείου ενεγράφησαν 735. Ωστόσο όπως εξήγησε ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας του πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Μυλωνάκης, υπάρχουν και περιπτώσεις φοιτητών που δεν ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά, κάτι όμως που μπορεί να γίνει δια ζώσης στη Γραμματεία του ΑΕΙ.

Παράλληλα σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και η διαδικασία των μετεγγραφών.«Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις φοιτητών που λόγω λάθους δεν ολοκλήρωσαν ηλεκτρονικά την εγγραφή τους και μπορούν να εγγραφούν και στη Γραμματεία, σε μεταγενέστερο χρόνο. Άρα υπάρχει ένα ποσοστό από το 6,5% που είναι τέτοιες περιπτώσεις. Φυσικά, μένει να δούμε και τις μετεγγραφές – από και προς – σε μεταγενέστερο χρόνο. Πάντως αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι φοιτητές έρχονται, εγγράφονται, δεν έχουμε απώλειες. Πιστεύουμε ότι η πλειονότητα θα παρίσταται και στο πανεπιστήμιο, ωστόσο σε τι ποσοστό θα είναι αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε προς το παρόν. Θα έχουμε στοιχεία για το πόσοι ενεγράφησαν στα τμήματά τους και πόσοι ενεγράφησαν σε τουλάχιστον ένα μάθημα, μετά από τρεις εβδομάδες και τότε θα έχουμε εικόνα πραγματική για το πόσοι είναι οι πραγματικά ενεργοί φοιτητές.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τους φοιτητές του, ωστόσο οξύ παραμένει το πρόβλημα με τη φοιτητική στέγη, με δεδομένο ότι πολλοί εξ αυτών αδυνατούν να βρουν στέγη. Τα 340 δωμάτια που προσφέρει το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον νομό στου Γάλλου και στο Ξενία σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, κάτι άλλωστε που φαίνεται, καθώς το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτήσεων που γίνονται για μια θέση στις φοιτητικές εστίες. Όπως λέει ο αρμόδιος αντιπρύτανης το πρόβλημα είναι σοβαρό και πλέον διαχρονικό. Λύση θα δοθεί με το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που προβλέπει την κατασκευή 2.000 νέων φοιτητικών κατοικιών, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται τουλάχιστον ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Για τον λόγο αυτό υπάρχει συνεργασία πανεπιστημίου και τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές.

Η κατάσταση σήμερα στο Ρέθυμνο είναι ασφυκτική. Η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τα υψηλά ενοίκια, καθιστούν αδύνατη την εξεύρεση κατάλληλης φοιτητικής κατοικίας. Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης σχολιάζοντας το ζήτημα ανέφερε:

«Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται κυρίως λόγω της μίσθωσης των ακινήτων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb στις τουριστικές περιοχές. Ειδικά στο Ρέθυμνο είναι ένα θέμα που διαρκώς δεν βελτιώνεται αλλά διογκώνεται. Είναι μεγάλο ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο ότι δεν είναι αρκετά τα καταλύματα, αλλά ότι και το κόστος είναι αρκετά ανεβασμένο, σε σχέση με την ποιότητα του προσφερόμενου καταλύματος, γεγονός το οποίο δημιουργεί στους φοιτητές ανυπέρβλητα προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Βέβαια, εμείς έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Έχουμε δρομολογήσει το έργο ΣΔΙΤ που αφορά σε 2.000 φοιτητικές κατοικίες, το οποίο προχωράει με τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά από αυτό θα έχουμε τα οφέλη σε 4-5 χρόνια από τώρα. Αυτά τα χρόνια που μεσολαβούν πρέπει να δούμε όλοι μαζί – η πολιτεία, το πανεπιστήμιο και η τοπική αυτοδιοίκηση -, πως θα το αντιμετωπίσουμε. Ήδη εμείς είμαστε σε επαφή με τον δήμο και συζητάμε τρόπους για να λυθεί κάπως το πρόβλημα.

Θα το δούμε και σε σχέση με την Περιφέρεια, δηλαδή τι μπορεί να προσφέρει και η Περιφέρεια προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάζουμε όλες τις δυνατότητες και ελπίζω σχετικά σύντομα να έχουμε κάτι νεότερο με αυτό.

Το πανεπιστήμιο διαθέτει περίπου 340 κρεβάτια σύνολο (σε Ξενία και Γάλλου), τα οποία όμως είναι ανεπαρκή. Οι αιτήσεις που είχαμε είναι παραπάνω. Για του Γάλλου είχαμε γύρω στις 370 αιτήσεις, ενώ η διαθεσιμότητα είναι 240. Όλα αυτά τα παιδιά, για να έκαναν αίτηση σημαίνει ότι είναι δικαιούχοι, που σημαίνει ότι είναι σε κακή οικονομική κατάσταση. Εμείς θα θέλαμε να μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Αυτό θα μπορούμε να το κάνουμε σε 4-5 χρόνια, προσπαθούμε να βρούμε και ενδιάμεση λύση».

Έως τις 21 Οκτωβρίου η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το έργο ΣΔΙΤ

Υπενθυμίζεται ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η διαδικασία για την ανάθεση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου Κρήτης, που αφορά στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την ανέγερση νέου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Οι πέντε προεπιλεγέντες ανάδοχοι έχουν προθεσμία έως και τις 21 Οκτωβρίου για να καταθέσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα επόμενα 27 χρόνια. Για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων, για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, καθώς και την ανέγερση ενός αμφιθεάτρου στου Γάλλου.

Όπως αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης, το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση – αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Εκδηλώσεις για την υποδοχή των νεοεισακτέων 5-12 Οκτωβρίου

Εν τω μεταξύ εκδηλώσεις για την υποδοχή των νεοεισακτέων φοιτητών ετοιμάζει το πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου από τις 5 έως και τις 12 Οκτωβρίου. Η εβδομάδα υποδοχής των φοιτητών θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο, αλλά και εκδηλώσεις μουσικής και κινηματογραφικών προβολών. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με τον σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής, προκειμένου την εβδομάδα αυτή να υπάρχουν εκπτωτικά πακέτα στα καταστήματά τους για τους φοιτητές, ενώ εξετάζεται η προοπτική τα εκπτωτικά πακέτα για τους φοιτητές να διαρκούν όλο το ακαδημαϊκό έτος. «Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, θα υπάρχει ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία, θα υπάρχουν ξεναγήσεις συγκεκριμένες μέρες σε όλα τα μουσεία, πιθανόν να γίνει και μια κεντρική μεγάλη συναυλία και θα γίνουν και πολλές άλλες δράσεις – επίσκεψη στην Ελεύθερνα, ξεναγήσεις στην πόλη και στην ιστορία της πόλης -. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να νιώσουν οι φοιτητές ότι έρχονται σε μια συλλογικότητα και ότι υπάρχουν δύο αγκαλιές, μια του πανεπιστημίου και μια της πόλης. Οι τοπικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της εστίασης, οι εκπρόσωποι της ψυχαγωγίας κ.λπ. έχουν δείξει πολύ καλή θέληση. Ήδη έχουμε εξασφαλίσει για τη βδομάδα αυτή και πιθανόν για όλο τον χρόνο ότι στην ψυχαγωγία, στις καφετέριες κ.λπ. θα έχουν 20% έκπτωση και αντίστοιχα και στην εστίαση θα έχουν 10% έκπτωση. Ο σκοπός είναι να αισθανθούν οι φοιτητές από την πρώτη βδομάδα ότι ήρθαν κάπου που είναι καλοδεχούμενοι και να νιώσουν σαν το σπίτι τους».