Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, παρουσιάζει από τις 17 Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2025, την εικαστική έκθεση ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΑΣ/ WHATYOUWEARISWHATYOUARE, με την επιμέλεια των Μαρία Μαραγκού, Μαρία Παναγίδου, Σταύρος Καβαλλάρης και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 17 Μαΐου 2025, στις 19:30 – 22:00 στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32 στοΡέθυμνο.
Αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης, το ειδικό αφιέρωμα στη μεγάλη Ρεθύμνια σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη με τη διεθνή ακτινοβολία που τίμησε την Ελλάδα απανταχού και που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς.
Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται εικοσιτέσσερις (24) δημιουργίες της, κοσμήματα και σχέδια από τη συλλογή της οικογένειάς της. Το κείμενο που συνοδεύει το homage, υπογράφει η ιστορικός μόδας Μέτυ Τσουκάτου.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, με την έκθεση ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΑΣ οι επιμελητές, Μαρία Μαραγκού, Μαρία Παναγίδου και Σταύρος Καβαλλάρης, επιχειρούν να αναδείξουν την αμφίδρομη σχέση της μόδας και των προκλήσεων της εποχής μας όπως αυτές εκφράζονται, και επηρεάζονται από τη σύγχρονη τέχνη και τους προβληματισμούς που νεωτεριστικά αυτή προβάλλει.
Από την αρχαιότητα το ρούχο κάλυπτε άμεσες ανάγκες του ανθρώπου καθόριζε όμως και τη θέση του στην κοινωνία. Έγινε δε με το πέρασμα του χρόνου ταυτοτικό στοιχείο της προσωπικότητάς του σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Η έκθεση ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΦΟΡΑΣ, επιχειρεί να αναδείξει τις εκφάνσεις αυτού του διαχρονικού ταυτοτικού στοιχείου στη σύγχρονη τέχνη.
Η ανάγκη του ανθρώπου να ξεχωρίσει, πέρα από την κάλυψη των βασικών αναγκών του σε ένδυση, υπόδηση και καλλωπισμό, δημιούργησε διάφορα στυλ, μαζί και αυτό που αποκαλούμε μόδα. Η μόδα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αλλά και της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, καθορίζοντας συμπεριφορές και status.
Η έκθεση διερευνά την αμφίδρομη σχέση της μόδας με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από έργα καλλιτεχνών και σχεδιαστών, Ελλήνων και ξένων, ακόμα κι’ όταν το ρούχο απουσιάζει. Είναι ένα ongoingproject που ευελπιστεί να καταδείξει πως αυτό το ταυτοτικό στοιχείο, μετουσιώνεται σε έργο τέχνης.
«……..Ο καλλιτέχνης, συνήθως, αποδομεί τη γλώσσα του στιλ. Πολλές φορές γίνεται ο poětemaudit της σύγχρονης bourgeois κοινωνίας, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες προσεγγίσεις και στην αφομοίωση των αλλαγών. Με όπλο την απεικονιστική τεχνική προκειμένου να ορίσει και να επεξηγήσει τη θεματολογία του, ο καλλιτέχνης εναποθέτει την εννοιολογική του αναζήτηση σε ζητήματα προσφιλή τόσο στη χαμηλή τέχνη, όσο και αυτών της υψηλής. Τελικά με μια μετα-Γουορχολική ιδιαιτερότητα, αυτό που παρουσιάζεται στο απεικονιστικό πεδίο είναι η ματιά του καλλιτέχνη στο πως ακριβώς θέλει / πρέπει να αποδοθεί…..», όπως αναγράφεται σε ένα απόσπασμα του κειμένου των τριών επιμελητών.
Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται έργα είκοσι εννέα (29) καλλιτεχνών και σχεδιαστών: Ελεωνόρα Αντωνιάδου, Δημήτρης Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, VanessaBeecroft, Blind Adam, Αντώνης Βολανάκης, HusseinChalayan, Δημήτρης Δάβης, Χρήστος Δεληδήμος, Σταμάτης Ζάννος, BillGeorgoussis, ReneHabermacher, RebeccaHorn, TravisHutchison, Ανέστης Ιωάννου, Λευτέρης Κανακάκις, KanarekYael, KapuraniBros, Σοφία Κοκοσαλάκη, Έλλη Κομνηνού-Νενεδάκη, Σοφία Κοσμάογλου, Γιάννης Μπουρνιάς, Αλίκη Παλάσκα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Χριστιάνα Σούλου, Έφη Σπύρου, Versaweiss, Νίκος Χαραλαμπίδης.



Τα έργα προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΜΣΤΚ), την ATOPOS, αίθουσες τέχνης, ιδιωτικές συλλογές και τους καλλιτέχνες.
Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά & αγγλικά) τετράχρωμος κατάλογος. Τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των έργων συνοδεύουν σύντομα κείμενα των ίδιων των δημιουργών.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού.
H έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.