Ο ετήσιος εμβολιασμός έναντι του Covid σώζει ζωές και θα πρέπει, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης, να γίνει μία ρουτίνα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενημερώνοντας χθες στη διάρκεια συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη του ιού. Μεταξύ άλλων το υπουργείο θα προωθήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το εμβόλιο.
«Η πολιτική και ιδεολογική μάχη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πρέπει να σταματήσει εδώ. Το υπουργείο Υγείας θα προωθήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης και της λήξης της σύγκρουσης, όπως είπε, θα προωθηθεί ρύθμιση για να διαγραφούν τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους, που δεν είχαν εμβολιαστεί. «Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό. Ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως κάνουμε και με την γρίπη, πρέπει να γίνει μία ρουτίνα. Οποιοδήποτε φόβο, δισταγμό, ανασφάλεια, το υπουργείο Υγείας απαντά με στοιχεία, με ευαισθησία και σεβόμενο τους φόβους των πολιτών. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε κάθε πολίτη να εμβολιαστεί στην χώρα, ξαναλέω, όπου και αν κατοικεί. Έχει σημασία, να ακούμε τους επιστήμονες. Σεβόμαστε τις γνώμες όλων των ειδικών που βγαίνουν στα Μέσα. Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες να καταλαβαίνουν ότι τα επίσημα στοιχεία και η επίσημη ενημέρωση γίνεται από το υπουργείο Υγείας» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, από την πλευρά της γνωστοποίησε πως έχουν ήδη γίνει 210.000 εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό φέτος, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 60.000. Τις τελευταίες μόνο ημέρες έχουμε διπλασιασμό των εμβολιασμών. Έναντι της γρίπης έχει εμβολιαστεί το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών. «Για την Πολιτεία, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε αντιικά, όταν έχουμε το εμβόλιο, θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο που οφείλεται στην Covid, καθώς πραγματικά έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εργαλεία.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid. Παρατηρείται ότι υπάρχει ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού.
Άρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τις προβλέψεις, θα ξεπεράσουμε τις 300.000. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει μια δυναμική και αυτή θέλουμε περαιτέρω να εντατικοποιήσουμε σε σχέση με την ενημέρωση, με την ευαισθητοποίηση και των γιατρών. Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους», είπε.
H καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουμε παράλληλα σε εξέλιξη μία επιδημία γρίπης, καθώς και άλλες ιώσεις και λοιμώξεις, όπως ο RSV. «Σήμερα με εμβόλια κατά της γρίπης και του κορωνοϊού δεν είναι δυνατόν να χάνουμε ανθρώπους. Δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι σε περίπτωση νόσησης ηλικιωμένων, θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα να χορηγούνται τα κατάλληλα αντιικά φάρμακα.
Η κ. Κοτανίδου μίλησε για μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε απλές κλίνες που παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης. Χθες για πρώτη φορά είχαμε περισσότερες εξαγωγές από εισαγωγές. «Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτυπώνονται στους νοσηλευόμενους σε κλίνες ΜΕΘ, αφού όπως είπε, σε 90 ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόνο οι δύο είναι εμβολιασμένοι.
Η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο λόγω του covid, είναι λόγω και των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία επιδημία γρίπης, η οποία τρέχει με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός που προκαλούν μεγάλη εξάντληση στους ανθρώπους και πολύ μεγάλη αδυναμία να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά. Σ σήμερα, με ένα όπλο όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο covid, το εμβόλιο γρίπης και όπως είναι και τα αντιιικά φάρμακα δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Θεωρώ ότι η δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για τον covid και για τη γρίπη και με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι να απευθυνθεί στο γιατρό και ειδικά όταν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας να πάρει άμεσα την πρώτη ημέρα το δυνατόν τα αντιικά φάρμακα».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε τέλος, ότι από τους 1.028 θανάτους από τον Σεπτέμβριο μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι και από τους 378 που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ το ίδιο διάστημα, μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Μίλησε επίσης, για σταθεροποίηση των σκληρών δεικτών.
Υπουργείο Παιδείας: Δεν προσμετρώνται οι απουσίες έως πέντε ημερών που οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις
Εν τω μεταξύ στην ανάρτηση εγκυκλίου προχώρησε το υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες στα σχολεία εν μέσω έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική εγκύκλιο, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στην έξαρση των εποχικών ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, από 1ης Νοεμβρίου 2023 έως και 31 Μαρτίου 2024.
Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας, επισημαίνεται ακόμη.
Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών, καταλήγει η εγκύκλιος.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:
Τακτικό πλύσιμο των χεριών
Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, τη χρήση της τουαλέτας
Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
– Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
– Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
– Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
– Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
– Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
– Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
– Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).