14 °C Rethymno, GR
27/11/2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Νέα σελίδα για τη διαχείριση απορριμμάτων στον δήμο Ρεθύμνου το 2023

• Θα παρουσιαστεί στις 2 Νοεμβρίου στο δημαρχείο

Νέα σελίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον μητροπολιτικό δήμο ανοίγει το 2023 με την πιλοτική λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι να δρομολογεί νέα δεδομένα και πρακτικές φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα στον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Η πρώτη μονάδα σύγχρονων προδιαγραφών που θα λειτουργήσει στο νησί έχει ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσα από πράσινες πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, με απώτερο στόχο τη σημαντική μείωση του ποσοστού ταφής των απορριμμάτων κατά 40%, κάτι που συνεπάγεται παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του κόστους για τους δημότες, αφού όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στην ανακύκλωση τόσο λιγότερο είναι και το κόστος των δημοτικών τελών.

Ήδη, όπως ενημέρωσε στην παρουσίαση του έργου της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Αμαρίου ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρίας Καλογεράκης, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στις 2 Νοεμβρίου στο δημαρχείο Ρεθύμνου (για τους πέντε δήμους του νομού).

Σημειώνεται ότι για τον δήμο Ρεθύμνου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης προβλέπει επί της ουσίας τρία μεγάλα έργα:

α) έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος βάσει του ΓΠΣ έχει χωροθετηθεί σε οικοπεδικό χώρο 4,5 στρεμμάτων του δήμου στην περιοχή Τρία Μοναστήρια, δίπλα από το δημοτικό νεκροταφείο, όπου εκεί θα μεταφέρονται αρχικά τα απορρίμματα και θα συμπιέζονται για να οδηγούνται στη συνέχεια στο ΧΥΤΑ -ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν γίνεται συζήτηση για άλλο χώρο και ο δήμος, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο είναι στο στάδιο των σχετικών αδειοδοτήσεων.

β) «Πράσινα Σημεία» -στα οποία θα γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων. Το πράσινο σημείο έχει χωροθετηθεί στα Τρία Μοναστήρια,

και γ) διαλογή στην πηγή, δηλαδή διαχωρισμός όλων των απορριμμάτων ανά κατηγορία, έτσι ώστε να μειώνεται ο όγκος των σύμμεικτων, που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ, Ζαχαρία Καλογεράκη, έχει αποφασιστεί να υπάρξει ενιαία τιμολόγηση για όλους τους δήμους σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τον απορριμμάτων από τους σταθμούς μεταφόρτωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τα πράσινα σημεία, ότι, ολοκληρώνονται με χρηματοδότηση της μελέτης τους από την περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα ανάφερε ότι «έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση των ΣΜΑ (Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) ύψους 10.500.00 ευρώ και στην πρόταση αυτή περιλαμβάνεται ΣΜΑ για το Ρέθυμνο, τον Άγιο Βασίλειο και τον Μυλοπόταμο. Έχει κατατεθεί αυτή η μελέτη, και είναι προς έγκριση στο υπουργείο. Αυτό που έχουμε σαν στόχο είναι να έχουμε σταθμό μεταφόρτωσης, το πετυχαίνουμε τουλάχιστον στο επίπεδο του Ρεθύμνου. Το άλλο θέμα που θα ήθελα να ενημερώσω είναι ότι έχει ήδη χρηματοδοτηθεί και έχουμε κάνει αποδοχή για 60 γωνίες ανακύκλωσης στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, έργο 22.000.000 ευρώ. Ήδη το επόμενο διάστημα θα κληθούν οι δήμοι να καθορίσουν τους χώρους για να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση. Στον σχεδιασμό και στην μελέτη είναι η αποκατάσταση του Λατζιμά, ένα έργο το όποιο είναι σημαντικό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογεράκης κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης της ΜΕΑ Αμαρίου.

Σε ό,τι αφορά το «Πράσινο Σημείο» είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από τον Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. Το υπό μελέτη «Πράσινο Σημείο» θα αποτελέσει έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, όπου οι δημότες θα έχουν την δυνατότητα να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), πράσινα απόβλητα (κλαδιά κλαδέματα) καθώς και οικοδομικά απόβλητα από μικροεργασίες, προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Στο πράσινο σημείο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, θα μεταφέρονται ανακυκλώσιμα υλικά, ηλεκτρικές συσκευές, κλαδιά, μπάζα και οτιδήποτε δεν μπαίνει στους κάδους ανακύκλωσης, ωστόσο όπως πρόσθεσε ο κ. Λελεδάκης, «θα είναι χωριστοί χώροι και κάθε καταναλωτής θα γνωρίζει που θα επανατοποθετεί τι».

«Το τοπικό σχέδιο έχει υλοποιηθεί βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος έχει γίνει βάσει του εθνικού σχεδιασμού. Έχει γίνει μελέτη για ένα μεγάλο πράσινο σημείο που έχουμε ορίσει στα Τρία Μοναστήρια. Οι γωνιές ανακύκλωσης είναι οκτώ στο Ρέθυμνο, θα είναι κάποια σημεία που θα υποδείξει ο δήμος Ρεθύμνης, τον χώρο που θα έχει όλους τους κάδους ανακύκλωσης. Θα είναι μια γωνία αισθητικά όμορφη για τους πολίτες. Σε γενικές γραμμές η μεγάλη διαφορά είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος με την λειτουργία της μονάδας στο Αμάρι . Καταρχήν, περιορίζεται κατά 40% το ποσοστό των απορριμμάτων που θα θάβεται. Ο στόχος σε αυτήν την φάση είναι το 38% και θα κατέβει ακόμα λιγότερο. Όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα θα ανακυκλώνονται ή θα γίνονται κομπόστ, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος. Σε βάθος χρόνου θα είναι κερδισμένος και ο δήμος και κατ’ επέκταση ο πολίτης που θα έχει καλύτερη οικονομία. Εκεί που θα θάβουμε το 40% και θα βάζουμε το τέλος ταφής, θα πληρώνουν αντίστοιχα λιγότερο ποσοστό για το τέλος ταφής. Όλα αυτά σηματοδοτούν από τις αρχές του άλλου χρόνου νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνης. Είμαστε διατεθειμένοι από την υπηρεσία να οργανώσουμε γραφείο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ανακύκλωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης.

 

Ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφών

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο στο πλαίσιο αυτό ήδη ο δήμος Ρεθύμνου προχωρά στην ανακύκλωση των βιοαπόβλητων, δηλαδή των υπολειμμάτων τροφίμων.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα ο Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»).

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, ενώ ήδη χθες στη συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνου ενέκρινε τον προσωρινό ανάδοχο.

Ο δήμος έχει παραβάλει ήδη κάδους σε καφέ χρώμα, στους οποίους θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα των νοικοκυριών του δήμου όσο και η προμήθεια απορριμματοφόρων. Οι κάδοι, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από ‘κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για 100 μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια). Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό).

Οι στόχοι της δράσης είναι:

– Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης. – των αστικών περιοχών, όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλπ.

– Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλωσίμων και βιοαποβλήτων. – Ανάπτυξη δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 41 του Ν. 4042/2012 σε περιφερειακό επίπεδο.

– Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων. – Δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης συμπληρωματικά με τις προβλεπόμενες κεντρικές μονάδες των περιφερειακών σχεδιασμών.