15 °C Rethymno, GR
27/11/2022

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ

Νέα «στέγη» για το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου

Σε νέο χώρο στεγάζεται πλέον το περιφερειακό παράρτημα Ρεθύμνου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης με τη συνδρομή της εκκλησίας και δήμου, εξασφαλίστηκαν δύο χώροι για να καλυφθούν οι ανάγκες του σώματος που αριθμεί περισσότερα από 150 μέλη και έχει αναπτύξει πλούσια δράση αποτελώντας βασικό σύμμαχο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και έκτακτης ανάγκης. Ο ρόλος τους καθοριστικός, βοηθητικός και η εξεύρεση κατάλληλης αξιοπρεπούς στέγης αποτέλεσμα για την αυτοδιοίκηση και την εκκλησία η αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς στο σύνολο της οπτικής κοινωνίας του Ράθυμου.

Τα εγκαίνια στο κτίριο της οδού Καστρινογιαννάκη 9 πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου παρουσία του πρόεδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινού και των τοπικών αρχηγών αλλά και των μελών από όλα τα τμήματα του σώματος του Ρεθύμνου. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίσκοπος, πατήρ Νικόλαος Νικηφόρος ενώ παρόντες ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαρια Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη.

Στα νέα γραφεία, που στεγάζουν τον εξοπλισμό των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών υπάρχει χώρος για συνεδριάσεις, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει εκεί και το τμήμα νεότητας.

Παράλληλα στην οδό Β. Χάλη, (που είναι ο δεύτερος χώρος στο κτίριο του παλιού σισίτιου της Μητρόπολης) θα καλύπτονται οι ανάγκες κοινωνικής μερίμνας του εθελοντικού σώματος. Ο χώρος θα είναι ανοιχτός δυο φορές την εβδομάδα όπου θα συγκεντρώνονται τρόφιμα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους νέους χώρου του παραρτήματος Ρεθύμνου που θα δώσουν τη δυνατότητα στα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να αναπτύξουν πλήρως τις δράσεις τους.

Σε σχετικές δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαι πραγματικά ιδιαίτερα χαρούμενος, ιδιαίτερα ευτυχής, για αυτήν την ωραία αίθουσα, αίθουσες θα έλεγα, που μας παραχώρησε ευγενώς ο δήμαρχος Ρεθύμνου και δίνει τη δυνατότητα σε έναν πραγματικά δυναμικό τμήμα να κάνει αυτό το Ερυθρό – Σταυρικό έργο όσο πιο άνετα, όσο πιο αποδοτικά για την τοπική κοινωνία οφείλει να το κάνει και θα το κάνει. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανταποκρίνεται πάντα άμεσα και αποτελεσματικά στις κρίσιμες και επιτακτικές ανάγκες της Ελληνικής Πολιτείας, είτε λόγω φυσικών καταστροφών, είτε λόγω πανδημίας, είτε λόγω οικονομικών δυσπραγιών, που αυτήν την εποχή παρουσιάζεται Έχουμε ξεκινήσει από τον Μάιο του 2022 που κάναμε τις εκλογές για ανάδειξη κεντρικού διοικητικού συμβουλίου, αλλά και περιφερειακού συμβουλίου. Έχουμε ξεκινήσει την αναγεννητική μας νέα προσπάθεια δημιουργίας ενός Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σύγχρονου, καινοτόμου, κοινωνικού, αποτελεσματικού, αλλά πάνω από όλα διαφανούς. Η διαφάνεια για εμάς είναι το Α και το Ω. Διαφάνεια παντού και σε όλα. Επίσης να τονίσω ότι οι εθελοντές μας είναι η καρδιά, είναι η ψυχή, είναι ο κινητήριος μοχλός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Χωρίς τους εθελοντές δεν θα υπήρχε Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και όπως βλέπετε σε αυτό το ωραίο τμήμα του Ρεθύμνου, που είναι διακριτό πλέον σε όλη την Κρήτη για την ωραία δράση που παρουσιάζει στην τοπική κοινωνία, αλλά και για την δυναμική που έχει π.χ. στο τμήμα του τομέα υγείας, των Σαμαρειτών διασωστών ναυαγοσωστών, αλλά και της κοινωνικής πρόνοιας, σε λίγο και της νεότητας» και κατέληξε λέγοντας ότι «Όλες οι δράσεις, οποιοιδήποτε στόχοι και αν έχουμε ως Ερυθρός Σταυρός πάντα βασίζονται στις επτά θεμελιώδεις αρχές του κινήματος που είναι – ο ανθρωπισμός, η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, ο εθελοντισμός, η ενότητα, η ουδετερότητα, η παγκοσμιότητα -, πάντα εδράζονται σε αυτές τις επτά θεμελιώδεις αρχές που τις έχουμε ως φωτεινό φάρο σε όλες τις δράσεις και ενέργειές μας.

Ο κυριότερος στόχος και σκοπός είναι η όσον το δυνατόν ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων Ελλήνων ή ξένων. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά αυτήν την νέα πορεία σύμφωνα με αυτήν την μεγάλη κληρονομιά, την οποία πρέπει να σεβόμαστε και θα σεβόμαστε».

Η Ευαγγελία Ηλιάκη, νέα πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Ρεθύμνου του Ερυθρού Σταυρού σε δηλώσεις της ανέφερε: «Το πρόβλημα της στέγασης ήταν για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μας απασχόλησε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα ευτυχώς, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και να κάνουμε το άνοιγμά μας και στους Ρεθεμνιώτες να έρθουν, να γνωρίσουν τον χώρο μας, να δουν που στεγαζόμαστε. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας έχουν βοηθήσει, κυρίως την Μητρόπολη, η οποία μας έχει παραχωρήσει έναν χώρο και όσους μας βοήθησαν να βρούμε αυτόν τον χώρο – τον δήμο Ρεθύμνου, την Αντιπεριφέρεια -. Τώρα πλέον μπορούμε να συνεχίζουμε το έργο μας σύμφωνα με τις επτά θεμελιώδεις αρχές, απρόσκοπτα, χωρίς να αντιμετωπίζουμε προβλήματα και εμπόδια. Αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και τα τρία σώματα – νοσηλευτική, κοινωνική πρόνοια, Σαμαρείτες -, είμαστε έτοιμοι να επαναλειτουργήσουμε το τμήμα νεότητας. Τα άτομα που στελεχώνουν το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου αυτήν τηνστιγμή είναι γύρω στα 150. Έχουμε γενικότερα μια πολύ δυναμική παρουσία και, αυτό οι Ρεθεμνιώτες το γνωρίζουν. Καλύπτουμε όλο το καλοκαίρι πάρα πολλές δράσεις και χαιρόμαστε που μπορούμε και αποτελούμε ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων του Δήμου και όχι μόνο.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαίρη Λιονή από την πλευρά της ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ χαρούμενη μέρα σήμερα και για τον τοπικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και για εμάς που είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μαζί τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια στέγη για να είναι η βάση τον πρωτοβουλιών, των τόσων πολλών και σπουδαίων πρωτοβουλιών του Ερυθρού Σταυρού. Θα θέλαμε να πούμε στους εθελοντές ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί τουλάχιστον τα τμήματα που έχουν να κάνουν μ ετην συνδρομή τους σε πλημμύρες, σε φωτιές κ.λπ. Είναι πάντα δίπλα μας και σήμερα, μέσα από αυτήν την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να πω και εκ μέρους όλων των Ρεθεμνιωτών ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί πάντα μας βοηθάνε όποτε έχουμε ζητήσει την βοήθειά τους σε δύσκολες στιγμές του Ρεθύμνου.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Χαιρόμαστε που ο Ερυθρός Σταυρός, το παράρτημα του Ρεθύμνου, στεγάζεται σε έναν αξιοπρεπή χώρο, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου και θέλω να υποσημειώσω πόση μεγάλη σημασία έχει για την τοπική κοινωνία η λειτουργία αυτού του τοπικού παραρτήματος. Τους βρίσκουμε παντού, σε όλες τις αθλητικές, κοινωνικές, πολιτιστικές δράσεις είναι παρόν και μας παρέχει το αίσθημα ασφάλειας. Είναι η έκφραση της αλληλεγγύης, που πρέπει ο καθένας να νιώθει σε μια κοινωνία προς τον άλλο. Ο Ερυθρός Σταυρός είναι μια συλλογικότητα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας, του κόσμου, εννοώ από τότε που ο πόλεμος δημιούργησε την ανάγκη για να εμπνευστεί την ίδρυσή του ο Ερρίκος Ντυνάν και έτσι σήμερα εδώ, βλέπουμε με πολύ χαρά ότι έχει πολύ μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία. Οι τάξεις τους είναι γεμάτες από νιάτα, από ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελμάτων και θέλουν μόνο να προσφέρουν. Εμείς σαν δήμος Ρεθύμνης είμαστε πάντα αρωγός σε οτιδήποτε καλό γίνεται στην πόλη μας, πολύ περισσότερο στον Ερυθρό Σταυρό που πραγματικά έχει πιστοποιήσει με την δράση του την αξία της ύπαρξης και της συμμετοχής του στα κοινά και την αλληλεγγύη που πρέπει να νιώθουμε σε αυτήν εδώ την κοινωνία».