28 °C Rethymno, GR
11/08/2022

ΣΥΣΚΕΨΗ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Νέες προκηρύξεις για θέσεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υποσχέθηκε ο υπουργός υγείας

-Παρουσιάστηκε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης, θα δημοπρατηθεί τέλος του έτους και προβλέπει εξοικονόμηση κόστους ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ

 

Νέες  προκηρύξεις για τις θέσεις των  αναισθησιολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα του νοσοκομείου Ρεθύμνου που έχει ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται τακτικά  χειρουργεία, υποσχέθηκε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης που βρέθηκε το πρωί στο νοσοκομείο συμμετέχοντας σε σύσκεψη με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

“Το βασικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει είναι αυτό των αναισθησιολόγων. Δεν υπάρχει πρόβλημα στις χειρουργικές ειδικότητες αλλά στους αναισθησιολόγους. Θα προσπαθήσουμε να το επιλύσουμε όχι με προσωρινές λύσεις, αυτές των μετακινήσεων, αλλά με μόνιμη προκήρυξη, που ευελπιστούμε με τις διαδικασίες που θα γίνουν , να καλυφθούν. Σε κάθε περίπτωση και με τη συνεργασία με ιδιώτες, που έχουμε εξαγγείλει”ανέφερε ο υπουργός υγείας και πρόσθεσε ότι: Επιπλέον , προχωράμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό , βγαίνει η προκήρυξη για τους νοσηλευτές που καλύπτεται στο έπακρο και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε και το θέμα των αναισθησιολόγων γιατί πράγματι είναι υπαρκτό το πρόβλημα, που περιγράφεται. Αν καταφέρναμε να καλύψουμε αυτές τις θέσεις και ανοίγοντας δεύτερη χειρουργική κλίνη θα ρυθμίζαμε όλο το πλαίσιο των χειρουργείων».

Σ τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμού 5,8εκ ευρώ που θα υλοποιηθεί με κονδύλια του ΥΜΕΠΕΡΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης. Για το έργο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου και περιφέρειας Κρήτης. Όπως τονίστηκε τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι ετοιμα σε δεκαπέντε μέρες και το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους.  Ο χρόνος ολοκλήρωσης του είναι οι δέκα μήνες ενώ η εξοικονόμηση κόστους θα είναι μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Η ένταξη της  πράξης «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 και η υλοποίηση του έργου θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’. Το όφελος αυτών των παρεμβάσεων προς τους πολίτες είναι αδιαμφισβήτητα πολλαπλό, καθώς με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση δαπανών και τη βελτίωση του λειτουργικού κόστους του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος στους χώρους περίθαλψης του ιδρύματος.

Οι εργασίες συνολικής χρηματοδότησης ύψους 5.387.800 ευρώ, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τις ενεργειακές απαιτήσεις, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες του Ρεθύμνου μια άμεση βελτίωση στην κτιριακή εικόνα του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό με δεδομένο ότι με την υπό μελέτη νέα πτέρυγα και του σημαντικού έργου ενίσχυσης του ιδρύματος με Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού από το ΠΈΠ Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό 971.000€, αποτελούν  ένα ολιστικό πλέγμα παρεμβάσεων και αναδιαρυθμίσεων.

Οι συνολικές παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ενερ.γειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου από την Κατηγορία Δ’ στην Κατηγορία Β’

Ο υπουργός συνοδευόταν  από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Κουτσιόπυολο  τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη την διοικήτρια της 7ηςΥΠΕ Λένα Μπορμπουδακη τον υποδιοικητή Νεκτάριο Παπαβασιλείου Ο διοικητής του ΓΝΡ Λευτέρης Μαρκάκης καλωσόρισε τον υπουργό ενώ στη σύσκεψη συμμετέχει και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή.

Σε δηλώσεις του ο κ Πλεύρης σημείωσε πως θα γίνει αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να ενισχυθεί το ΓΝΡ με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Η προτεραιότητα επίλυσης και για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και γενικότερα για τα Νοσοκομεία μας είναι πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό , διότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για να μπει νέος κόσμος. Άρα είναι προτεραιότητα αυτό, να δοθούν κίνητρα. Ένα δεύτερο κομμάτι είναι ότι σε όλα τα Νοσοκομεία, επειδή υπάρχουν σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία 1,5 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήδη έχουμε ζητήσει και από τις πρωτοβάθμιες δομές- που θα καλυφθούν στο έπακρό τους και στο Ρέθυμνο -κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή. Στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο , είναι να μπει ένα τμήμα που αφορά και τα ΤΕΠ στο Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως για εξοπλισμούς. Άρα προτεραιότητα είναι το ανθρώπινο δυναμικό που είναι και πάρα πολύ κουρασμένο αυτή τη στιγμή και παράλληλα η αναβάθμιση σε υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό γνωρίζω ότι έχει μεγαλύτερη αξία και στο Ρέθυμνο διότι υπάρχει και ένα αίτημα της κοινωνίας ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο έχει πλέον εξαντλήσει τις δυνατότητές του”.

Το υπουργείο υγείας θα εξετάσει το αίτημα για ανέγερση νεου νοσοκομείου

Απαντώντας σχετικά με το θέμα ανέγερσης νέου νοσοκομείου μετά και την πρόταση παραχώρησης έκτασης στου Γάλλου που έχει γίνει από το πανεπιστήμιο Κρήτης ο κ Πλεύρης τόνισε ότι το υπουργείο θα εξετάσει το αίτημα και θα ακολουθήσουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ανακοινώσεις.

“Το Υπουργείο Υγείας κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό στο χάρτη της υγείας. Ήδη όπου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έκρινε ότι πρέπει να γίνει ένα νέο Νοσοκομείο όπως στην Κω, ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό . Θεωρούμε ότι αντίστοιχα ολοκληρώνοντας το χάρτη υγείας που θα αφορά την Κρήτη θα είμαστε έτοιμοι να μπορούμε να πούμε τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν Θέλουμε να είμαστε μεθοδικοί, να μην λέμε μόνο εξαγγελίες όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ότι υπάρχει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και υπάρχει μια καλή συνεργασία και ωριμάζουν οι συνθήκες, μας κάνουν οπωσδήποτε να είμαστε πιο θετικοί σε παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Αλλά όταν έχουμε να πούμε κάτι θα το ανακοινώσουμε κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα”.

Γ. Κεφαλογιάννης: «Σημαντικά έργα αναβάθμισης δρομολογούνται στο νοσοκομείο , παραμένει μεγάλος στόχος η ανέγερση νέου 

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης , αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου τονίζοντας πως : “Με χαρά υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Υγείας, συνάδελφο Θάνο Πλεύρη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έγινε η παρουσίαση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης με τα διάφορα υποέργα τα οποία έχουμε εντάξει και είναι ύψους περίπου 5 εκ ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με την νέα πτέρυγα του νοσοκομείου , ένα έργο ύψους 7 εκ ευρώ θα είναι ένα πλέγμα έργων υποδομών , περίπου στα 14,5 εκ ευρώ κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο και δεν είχε γίνει από τη δεκαετία του 1980. Παράλληλα , καταθέσαμε τον οδικό χάρτη πάνω σε αυτό στο οποίο έχουμε ομονοήσει όλοι οι φορείς του Ρεθύμνου για το νέο Νοσοκομείο και δεσμεύτηκε να το μελετήσει έτσι ώστε να πάμε στα επόμενα , πολύ συγκεκριμένα βήματα και ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα, θέλω να πιστεύω πάρα πολύ σύντομα”.