Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ορεινών περιοχών δια μέσου της διασυνδεσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης»
Η ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών της Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο του τετραετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Moving, τα τελικά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «Θεομήτωρ».
Στην εκδήλωση που υπογραμμίστηκε ο βασικός ρόλος των αγροτικών και ορεινών περιοχών στην επίτευξη των πολιτικών στόχων της Ευρώπης μετά το 2027 συμμετείχαν η τοπική αυτοδιοίκηση, αναπτυξιακοί φορείς και η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης με ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η απεικόνιση του βασικού ρόλου των ορεινών και αγροτικών περιοχών με έμφαση στις αλυσίδες αξίας. Επίσης παρουσιάστηκαν εργαλεία, λύσεις και πολιτικές για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των αγροτικών και ορεινών κοινοτήτων, ενώ παρουσιάστηκε ο Οδικός Χάρτης Πολιτικής Moving και έγιναν οι τελικές συστάσεις που θα ξεκλειδώσουν τη δύναμη των αλυσίδων αξίας και θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Παράλληλα στη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκε η συμβολή του προγράμματος Moving στο μακροπρόθεσμο όραμα της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές και τις πολιτικές της ΕΕ μετά το 2027.
Από το 2020 συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Moving που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, έχοντας εφοδιαστεί με νέα αναπτυξιακά εργαλεία και πολιτικές σχετικά με τη διευκόλυνση των κατοίκων στις απομονωμένες ορεινές περιοχές και τη βελτίωση της ζωής τους.
«Καλέσαμε εκπροσώπους πολιτικής από την περιφέρεια Κρήτης, από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και ακαδημαϊκούς φορείς από όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί με τους αναπτυξιακούς φορείς που έχουμε από όλες τις περιφερειακές ενότητες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές, τα οποία θα συνδυάσουμε με τα αποτελέσματα του έργου, έτσι ώστε το σύνολο απόψεων να καταγραφεί σαν μια προτεινόμενη πολιτική για την Περιφέρεια Κρήτης», τόνισε σε δήλωσή του ο Χαράλαμπος Πίτερης, στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης, συντονιστής του έργου Moving.
Καθώς επίσης επεσήμανε: «Είναι μια προσπάθεια τεσσάρων ετών η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2024. Είναι μια συλλογική προσπάθεια από 23 ευρωπαϊκές περιφέρειες στην οποία μελέτησαν τη διασυνδεσιμότητα των ορεινών περιοχών μέσω της πράσινης ανάπτυξης. Από αυτήν την προσπάθεια βγήκε το ερευνητικό έργο Moving. Από την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήσαμε εμείς σαν πολιτικός φορέας το Πανεπιστήμιο Κρήτης που έκανε την ερευνητική δουλειά. Στο κομμάτι αυτό ερχόμαστε με τα αποτελέσματα – κι αυτός είναι ο ρόλος μας σαν Περιφέρεια Κρήτης – να τα ενσωματώσουμε στις πολιτικές της Περιφέρειας Κρήτης στον επόμενο στρατηγικό σχεδιασμό και γιατί όχι αυτός ο σχεδιασμός να είναι μια περιφερειακή πολιτική η οποία να μετουσιωθεί σε μια εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική».
«Διαμόρφωση συνείδησης που να προσιδιάζει με τις απομονωμένες περιοχές»
Με κατευθυντήριες γραμμές και ανανεωμένες επιλογές έχει εμπλουτιστεί η στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ επικεντρώνεται στις προκλήσεις που επηρεάζουν τις αγροτικές και ορεινές περιοχές, καθώς και σε λύσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τις κοινότητές τους και να ανοίξουν τον δρόμο για ζωντανές αγροτικές οικονομίες.
Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων που παρουσιάστηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Ρέθυμνο θα γίνει τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι απομονωμένες περιοχές του νησιού.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ρεθύμνου Μαρία Λιονή για του έργου Moving: «Το Moving στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης έφτασε στο τέλος του. Είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα διότι προσβλέπει στις ορεινές και απομονωμένες περιοχές σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη, με το πως θα βοηθηθεί ο κάτοικος της περιοχής, να μείνει στον τόπο του και να απολαμβάνει όλα όσα απολαμβάνει ένας κάτοικος μιας παραθαλάσσιας ή πεδινής περιοχής. Είναι σημαντικό το πρόγραμμα αυτό μαζί με τόσα άλλα που συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Είναι μια εξωστρεφής περιφέρεια. Πάρα πολλά προγράμματα αυτήν τη στιγμή εκτελούνται από διάφορες υπηρεσίες. Το σημαντικότερο είναι ότι τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα όλων αυτών των προγραμμάτων ενσωματώνονται στις στρατηγικές της περιφέρειας για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης, είτε αφορά παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές, είτε ορεινές που αφορά το πρόγραμμα Moving. Συμμετείχαν πάρα πολλοί φορείς, αναπτυξιακοί, τουρισμού, κάτοικοι των ορεινών περιοχών. Οπότε προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι και μετά το τέλος του Αυγούστου που θα τελειώσει και τυπικά το πρόγραμμα θα είμαστε σε συνεργασία με όλους αυτούς του φορείς του τόπου. Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι βραχυπρόθεσμα, είναι μεσοπρόθεσμα, είναι και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα με κάποια έργα που έχουν εντοπιστεί ότι πρέπει να γίνουν σε ορεινές περιοχές, είναι μεσοπρόθεσμα για το ποιες πολιτικές μπορούμε να αναπτύξουμε έτσι ώστε να κουμπώνουν με τα θέλω και τα πρέπει των κατοίκων των περιοχών αυτών, διότι πάρα πολλά εντοπίζονται για παράδειγμα στα θέματα της συγκοινωνίας, που όλες οι ορεινές περιοχές παντού εντοπίζουν αυτό το θέμα. Για να έχουν γρήγορη πρόσβαση στην υγεία, για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Είναι θέματα τα οποία ασφαλώς πρέπει να τα ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας και εκεί να κατευθύνουμε ένα μέρος των χρημάτων της περιφέρειας. Βέβαια είναι και θέματα μακροπρόθεσμα που δεν αφορούν μόνο έργα, αλλά και πολιτικές των φορέων για να διαμορφώσει συνειδήσεις που να προσιδιάζουν με την περιοχή».
Συμμετέχουν 23 ευρωπαϊκές περιφέρειες
Τα βουνά καλύπτουν το 36% του ευρωπαϊκού χώρου και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην παροχή δημόσιων και ιδιωτικών αγαθών. Ωστόσο εξακολουθούν να θεωρούνται «η υποβαθμισμένη οικολογική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης», λόγω της ανεπάρκειας γνώσης σε πολλές πτυχές αυτών των περιοχών που επηρεάζουν τη διαχείρισή τους.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Moving (MOntain Valoristation through Interconnectedness and Green growth) θα αξιολογήσει σε βάθος 23 επιλεγμένες περιφέρειες σε 16 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία των ορεινών περιοχών της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα θα συνδέσει την έρευνα, την πολιτική και την κοινωνία αυτών των 23 ευρωπαϊκών περιφερειών και στοχεύει στην δημιουργία ικανοτήτων και την ανάπτυξη πολιτικών πλαισίων σε όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία νέων αναβαθμισμένων αλυσίδων αξίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ορεινών περιοχών, στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων και στην παροχή ιδιωτικών και δημόσιων αγαθών.