21 °C Rethymno, GR
25/05/2022

Νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο (εικόνες)

«Ναι στην Ειρήνη - Όχι στον Πόλεμο»

Νέο ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα εστάλη  το απόγευμα της Τετάρτης από το Ρέθυμνο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου και του Εργατουπαλληλικού Κέντρου. Οι συμμετέχοντες ένωσαν τις φωνές τους καταδικάζοντας με τον πιο απερίφραστο τρόπο την πολεμική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό.

Την κινητοποίηση στήριξαν εργαζόμενοι, φοιτητές, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, που ούτως ή άλλως είχαν απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής.

Το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου καταδίκασε «με τον πιο απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη και παρατεταμένη πολεμική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία η οποία, αφενός μεν παραβιάζει την εδαφική και κυριαρχική ακεραιότητα της χώρας, αφετέρου δε θα κοστίσει σε ανθρώπινες απώλειες και θα καταδικάσει χιλιάδες ανθρώπους στη φτώχεια, την ανέχεια και τον ξεριζωμό».

Σε ανακοίνωσή της είχε υπογραμμίσει: «Η πολεμική εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, που μαίνεται σχεδόν 1 μήνα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποτελεί τη χειρότερη εξέλιξη για την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα, η οποία θα επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όπως αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, αυξανόμενη ένταση αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο, στην οικονομία και, προφανώς, στους λαούς που πληρώνουν το μάρμαρο των επιδιώξεων των μεγάλων δυνάμεων. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, στα παιδιά, στους αμάχους και στους Έλληνες ομογενείς, που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες από τις βίαιες πολεμικές επιχειρήσεις».

Ο Γιώργος Τρούλης, πρόεδρος νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου,  σε δηλώσεις του, ανέφερε: «Έχει μεγάλη σημασία και αξία να δείξουμε από τη μία πλευρά την αλληλεγγύη μας στον κόσμο που βιώνει αυτές τις τραγικές συνθήκες , ταυτόχρονα όμως να πιέσουμε και προς την κατεύθυνση των πληγών που θα δημιουργήσει αυτός ο πόλεμος και θα έρθουν προφανώς και στη δική μας χώρα με άλλη μορφή: οικονομική, κοινωνική κλπ».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ρεθύμνου Χαράλαμπος Σφακιανάκης είπε: «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι ο πόλεμος αυτός είναι καταστροφή και απειλεί την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Επιτέλους, ας σταματήσει ο Πούτιν και ο ρωσικός στρατός την καταστροφή και την ερήμωση της Ουκρανίας. Δεν φταίνε τίποτα οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι ισχυροί ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτός ο πόλεμος: θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και να υπάρξει ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών».

Απ’ το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου είχε τονιστεί: «Η παρατεταμένη πολεμική εισβολή, απειλεί την ειρήνη σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ήδη έχει επιφέρει πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην διεθνή οικονομία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει διαρκώς η ήδη επιδεινωμένη οικονομική κατάσταση των λαών, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας και της ελληνικής ομογένειας, καθώς και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια τόσων χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων αμάχων, εργαζομένων και παιδιών».

Υπενθυμίζεται ότι και στις αρχές του Μάρτη, τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πάλι έξω από το δημαρχείο του Ρεθύμνου, όπου και τότε η τοπική κοινωνία έστειλε ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ειρήνης, για την άμεση κατάπαυση πυρός και τον τερματισμό του ανθρωπίνου δράματος.