Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ετοιμάζει τρίτο διυλιστήριο στον Πλατανιά για να καλυφθούν οι ανάγκες υδροδότησης
Η συνεχιζόμενη μείωση της στάθμης της Λίμνης του Κουρνά και οι περιορισμένες ποσότητες νερού που λαμβάνονται από την Αργυρούπολη, που είναι οι δυο βασικές πηγές τροφοδότησης νερού για την πόλη του Ρεθύμνου έχουν κινητοποιήσει δήμο, Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και Ο.Α.Κ. που δρομολογούν άμεσες λύσεις για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι. Οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο δίμηνο λόγω του ότι και η τουριστική κίνηση θα είναι στο ζενίθ και η λήψη άμεσων μέτρων κρίνεται παραπάνω από αναγκαία για να μη διψάσει το Ρέθυμνο. Σήμερα το Ρέθυμνο λαμβάνει 4.500 κυβικά νερού από την Αργυρούπολη (πηγές), 6.500 κυβικά από την λίμνη του Κουρνά και 6.000 κυβικά από το Φράγμα των Ποταμών, ενώ πριν 18 χρόνια, το 2006 οι ανάγκες του δήμου Ρεθύμνης καλύπτονταν από Κουρνά και Αργυρούπολη με 2.087 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως.
Δηλαδή καταγράφηκε μεγαλύτερη της διπλάσιας αύξησης των ποσοτήτων που χρειάζονται για την υδροδότηση του δήμου Ρεθύμνης από τα δυτικά.
Παράλληλα οι πηγές της Αργυρούπολης, τα προηγούμενα χρόνια, τροφοδοτούσαν ημερησίως τον δήμο Ρεθύμνου με 12.000 κυβικά νερού.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πηγές της Αργυρούπολης στερεύουν, καθώς σήμερα οι ποσότητες αυτές έχουν μειωθεί στο μισό.
Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που χρειάζονται για να καλυφθούν ανάγκες, συμπληρώνονται από τον Κουρνά, κάτι που συνεπάγεται επιβάρυνση για τη λίμνη, με ορατό τον κίνδυνο να στερέψει και αυτή από τις υπεραντλήσεις.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Γιώργος Μαρινάκης, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από τους πολίτες. Ο φυσικός πόρος, όπως δηλώνει, δεν είναι ανεξάντλητος και πρέπει η διαχείρισή του να είναι συνετή και ορθολογική. Ήδη, όπως ανέφερε η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., δρομολογεί την εγκατάσταση διυλιστηρίου, του τρίτου -καθώς λειτουργούν ήδη δύο- ώστε να αξιοποιούνται επιπλέον ποσότητες νερού από το Φράγμα των Ποταμών για την υδροδότηση της πόλης -αφού από τα δυτικά οι ποσότητες που λαμβάνονται περιορίζονται μέρα με τη μέρα.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Γιώργης Μαρινάκης, τόνισε: «Τα υδρολογικά δεδομένα είναι ότι ο Κουρνάς στο τέλος του Ιουλίου θα είναι σε σημείο που δεν θα μπορούμε να δουλεύουμε με τέσσερις αντλίες αλλά μόνο με δύο. Παράλληλα, η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. πρέπει να ετοιμάσει ένα νέο διυλιστήριο που κοστίζει 500.000 ευρώ για να μπορέσει να παίρνει το νερό που δεν παίρνει από τον Κουρνά να το παίρνει από το Φράγμα Ποταμών, να το διυλίζει και να τροφοδοτεί τις δεξαμενές του Ρεθύμνου για να μην φτάσουμε σε καταστάσεις και περικοπών. Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με εταιρεία για να ξεκινήσει η εγκατάσταση, γιατί πρέπει όλα να γίνουν ταχύτατα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πολλές φορές υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα, αλλά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι πλέον δεν υπάρχει βλάβη την οποία δεν επιλαμβανόμαστε άμεσα και κατά προτεραιότητα. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν δέκα βλάβες μαζί και να πάμε στις πρώτες πιο σοβαρές και μετά να πάμε στις υποδεέστερες. Αλλά δεν αφήνουμε καμία» και πρόσθεσε ότι: «Δεν έχουμε ακόμη επίγνωση ότι το νερό δεν είναι για να «πετάμε» με το λάστιχο στις ταράτσες, στις βεράντες ή να δροσίζουμε αυλές και μάλιστα την ώρα της αιχμής. Κάποια πράγματα πρέπει να τα χωνέψουμε, όσο πιο γρήγορα θα εξοικειωθούμε με τη νέα πραγματικότητα, τόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι η αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης περιόδου».
Όπως είπε ο δήμαρχος, το θέμα της διαχείρισης του νερού απασχόλησε και τις εργασίες της Ελληνο-Ισπανικής Ημερίδας «Spain – Greece Water and Circular Economy Business Forum», που οργάνωσε το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και το ICEX Spain Trade & Investment, στην οποία συμμετείχε: «Μίλησαν όλοι για τη δυσκολία του νερού και για τον τρόπο εξοικονόμησης, πως η τεχνολογία μπορεί να μπει στην υπηρεσία της εξοικονόμησης. Όλα αυτά έχουν σημασία, καθώς υπάρχει η νοοτροπία ότι θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τι θέλουμε να κάνουμε» είπε.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην άρδευση -Επιτακτική η ανάγκη διαχωρισμού των δικτύων
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου επανέλαβε πως η κατασπατάληση νερού αφορά κυρίως την άρδευση και επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να σταθεί αρωγός στις Δ.Ε.Υ.Α. και να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνει ο διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης από αυτά της άρδευσης. Όπως επισήμανε η Κρήτη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και ήδη ο δήμος κάποιες παρεμβάσεις προγραμματίζει να τις υλοποιήσει μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αφορούν «Πρόγραμμα ολιστικής διαχείρισης υδάτων και αστικών λυμάτων», που έχει εξασφαλίσει η Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου.
Χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης, ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι η μεγάλη διαρροή στην άρδευση. Η Κρήτη υστερεί στον διαχωρισμό των δικτύων. Είναι μια από τις διεκδικήσεις που θέτουμε συνέχεια πάνω στο τραπέζι και ωριμάζει η συζήτηση για να δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις προκειμένου να γίνει διαχωρισμός των δικτύων, κάτι το οποίο θα το κάνουμε στο Ρέθυμνο όσο μας επιτρέπει η χρηματοδότηση του ολιστικού προγράμματος, σε μεγαλύτερο βαθμό. Όμως, πρέπει να υπάρχει συνολικότερη στρατηγική από την πολιτεία για το θέμα αυτό. Η Κρήτη είναι από τις χειρότερες περιοχές στην Ελλάδα από πλευράς διαχωρισμού δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Γι’ αυτό είμαστε και ένθερμοι υποστηρικτές του αρδευτικού έργου του Ο.Α.Κ. που υλοποιείται στο ανατολικό Ρέθυμνο, γι’ αυτό περιμένουμε με αγωνία να ολοκληρωθεί για να δούμε -που ήδη την βλέπουμε- τη συνεισφορά του στο σύστημα. Στο κομμάτι της ύδρευσης το διυλιστήριο στο Γιαννούδι θα δώσει λύση, όταν υλοποιηθεί. Όμως η πολιτεία καθυστέρει ασυγχώρητα την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το είχα θέσει το ζήτημα αυτό και στο υπόμνημά μου προς τον κ. πρωθυπουργό όταν είχε έρθει στο Ρέθυμνο. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το τρέξουν. Είναι αμαρτία να χάσουμε άλλο ένα καλοκαίρι. Δεν μιλάω για το φετινό, αυτό χρειάζεται δύο-τρία χρόνια να τελειώσει. Όσον πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα γευτούμε τους καρπούς του».
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών για το ενεργειακό πρόβλημα των Δ.Ε.Υ.Α.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο δήμαρχος Ρεθύμνου τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα βρέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχε συνάντηση με τον Θεόδωρο Λιβάνιο, όπου συζητήθηκε τόσο το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης όσο κυρίως για το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Δ.Ε.Υ.Α. και το οποίο καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη λειτουργία τους. Όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης πρέπει να φροντίζει το υπουργείο να δοθεί ενεργειακός χώρος στις δημοτικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να «αναπνεύσουν».
«Συζητήσαμε με τον κ. Λιβάνιο για το ενεργειακό ζήτημα των Δ.Ε.Υ.Α., το οποίο θα πρέπει να δουν σε συνεργασία και με το υπουργείο Ενέργειας. Το μεγάλο ζητούμενο για εμένα δεν είναι το νομοσχέδιο -που έπρεπε να έρχεται σε προτεραιότητα τρίτο – τέταρτο θέμα-, αλλά να είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος συνολικά της αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα όμως των Δ.Ε.Υ.Α., που είναι οι πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενεργειακού χώρου και χρηματοδότησης αυτών των έργων κατά προτεραιότητα με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει. Νομίζω ότι μια συνάντηση παιδευτική των αρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, της αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ, Δ.Ε.Υ.Α., ακόμα και της ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος, είναι απαραίτητη και αναγκαία. Γι’ αυτό ζήτησα από τον υπουργό να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία».