Ξεκίνα σταδιακά με την τοποθέτηση των καφέ κάδων το νέο πρόγραμμα που αφορά στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στον δήμο Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια νέα δράση ανακύκλωσης που αφορά στη διαλογή των υπολειμμάτων τροφής και εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή και κατ’ επέκταση έχει οικονομικά οφέλη.
Ήδη, αυτές τις μέρες συνεργεία του δήμου τοποθετούν τους καφέ κάδους σε σημεία της πόλης, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου δίπλα στους πράσινους και μπλε κάδους. Οι κάδοι είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη και συγκεκριμένα 100 μεγάλοι χωρητικότητας 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων που θα μοιραστούν στα νοικοκυριά.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά περίπου 41.519 κατοίκους στο σύνολο του Δήμου:
– Δ.Κ. Ρεθύμνου με πληθυσμό περίπου 34.300 κατοίκους
– Δ.Κ. Ατσιποπούλου με πληθυσμό περίπου 4.947 κατοίκους
– Τ.Κ. Άδελε με πληθυσμό 1.415 κατοίκους
– Τ.Κ. Πηγής με πληθυσμό 857 κατοίκους
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Λελεδάκης «Έχουμε ξεκινήσει και τοποθετούμε τους μεγάλους κάδους των 1.100 λίτρων, μετά θα συνεχίσουμε με τους 140 λίτρων και έπειτα θα πάμε στα νοικοκυριά να δώσουμε στα σπίτια τους κάδους που είναι 10 λίτρων, τους οποίους θα έχουν στην κουζίνα και θα τα μεταφέρουν στον μεγάλο κάδο έξω. Αυτήν τη στιγμή γίνεται η τοποθέτηση και τις επόμενες μέρες θα αρχίσουμε την αποκομιδή. Εμείς κάνουμε ήδη και καμπάνια να ενημερώσουμε τον κόσμο για να γνωρίζει ο πολίτης τι βάζει μέσα στον καφέ κάδο. Θα κοιτάξουμε να μοιράσουμε και φυλλάδια στις πολυκατοικίες και στα μαγαζιά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι τον καφέ κάδο που θα πετάει τα βιοαπόβλητα αυτά θα πρέπει να είναι είτε σε βιοδιασπώμενη τσάντα, είτε χάρτινη. Η άλλη επιλογή είναι χύμα, όπως έχει ο πολίτης στο σπίτι του το καδάκι των 10 λίτρων να το αδειάζει χύμα μέσα στον μεγάλο καφέ κάδο, όμως θα πρέπει να κλείνει τον κάδο μετά.
Ουσιαστικά τώρα περνάμε στην επόμενη φάση της ανακύκλωσης, που γίνεται διαχωρισμός του καφέ κάδου από τον μπλε και τον πράσινο. Μέχρι σήμερα στον πράσινο πηγαίνανε τα απόβλητα που σήμερα θα συλλέγονται στον καφέ. Δηλαδή τα απόβλητα των πράσινων κάδων πηγαίνουν τώρα στον καφέ. Άρα μειώνεται η ποσότητα του πράσινου κάδου, που εκεί πήγαινε το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων για ταφή, που ήταν και ένα επιπλέον κόστος.
Η αποκομιδή από τους καφέ κάδους θα γίνεται μέρα παρά μέρα και θα πλένεται και ο κάδος. Το ένα από τα δύο απορριμματοφόρα που έχουμε προμηθευτεί είναι και πλυντήριο. Το ένα απορριμματοφόρο είναι 16 λίτρων και το άλλο είναι και πλυντήριο ταυτόχρονα. Δηλαδή θα τον αδειάζει τον κάδο και ταυτόχρονα θα τον πλένει. Είναι βιοαπόβλητα, οργανικά απορρίμματα που αυτά θα μυρίσουν πιο εύκολα από τα άλλα, γι’ αυτό θα πλένουμε τους κάδους πολύ συχνά. Μία θα μαζεύεται και μια θα πλένεται, δηλαδή περίπου ανά τέσσερις μέρες θα πλένεται ο κάδος. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται τα απορρίμματα που οδηγούνται σε ταφή, πληρώνουμε λιγότερα, βοηθάμε το περιβάλλον. Έχει πολλαπλά οφέλη αυτή η δράση του καφέ κάδου, που πρέπει να το βάλουμε σοβαρά στη ζωή μας γιατί κάνουμε εξοικονόμηση χρημάτων. Διότι τα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα πληρώνει ο δημότης».
Σημειώνεται ότι τα βιοαπόβλητα θα οδηγούνται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Αμαρίου και θα αξιοποιούνται για την παραγωγή βιοαερίου.
Τι τοποθετούμε στον καφέ κάδο:
- Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών
- Υπολείμματα κρεάτων, ψαριών και θαλασσινών
- Προϊόντα αρτοποιίας
- Δημητριακά, αλεύρι, κέικ, γλυκά
- Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
- Γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί, παχύρευστες κρέμες)
- Υπολείμματα φαγητού (και μαγειρεμένων γευμάτων, χωρίς λάδια και λίπη)
- Αυγά (και τα κελύφη)
- Ξηροί καρποί και περιβλήματα
- Κουκούτσια
- Υπολείμματα και φίλτρα καφέ και τσάι (χύμα και σε χάρτινα φακελάκια)
- Χάρτινες σακούλες, εφημερίδες, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας
- Πριονίδια από μη επεξεργασμένο ξύλο
- Στάχτη από τζάκι (καυσόξυλα)
- Μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χόρτων από κήπους και γλάστρες, χώμα, γκαζόν
- Προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία)
Τι ΔΕΝ τοποθετούμε στον καφέ κάδο:
- Υγρά απόβλητα τροφίμων, γάλα, χυμούς, ποτά
- Κάψουλες καφέ (πλαστικές, αλουμινίου)
- Σερβιέτες, πάνες
- Ακαθαρσίες κατοικίδιων
- Σακούλες ηλεκτρικής σκούπας
- Αποτσίγαρα και στάχτες
- Γυαλιστερά, χρωματιστά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά (π.χ. περιοδικά)
- Πλαστικό, μέταλλο, γυαλί συσκευασίας
- Υφάσματα, δέρματα κλπ.
- Μπαταρίες
- Επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου
- Άμμο, χαλίκια, πέτρες, οικοδομικά υλικά
Χρήσιμες συμβουλές:
- Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα στον καφέ κάδο χύδην ή σε βιοδιασπώμενες ή χάρτινες σακούλες (όχι δεμένες)
- Οι πλαστικές σακούλες να χρησιμοποιούνται μόνο για τη μεταφορά των βιοαποβλήτων
- Οι συσκευασίες να διαχωρίζονται από τα υπολείμματα τροφίμων και να τοποθετούνται στο σωστό κάδο ανακύκλωσης
Χρήσιμες συμβουλές για τον ατομικό κάδο:
- Αποθηκεύουμε τον καφέ ατομικό κάδο στη σκιά
- Τοποθετούμε χαρτί ή εφημερίδα στον πάτο του κάδου για απορρόφηση της υγρασίας και εύκολο άδειασμα
- Τυλίγουμε τα απόβλητα κουζίνας σε χαρτί
- Αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό μερικές φορές για να διαφύγει η υγρασία
Συχνότητα συλλογής:
Η υπηρεσία χωριστής συλλογής και μεταφοράς των βιοαποβλήτων θα παρέχεται έξι ημέρες την εβδομάδα.
Ο κάθε κάδος θα συλλέγεται τρεις φορές την εβδομάδα.
Το κάθε απορριμματοφόρο θα εκτελεί έξι δρομολόγια την εβδομάδα, καλύπτοντας δύο εναλλακτικές διαδρομές εκ περιτροπής.
Ετοιμάζονται πολύκεντρα ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος για τους πολίτες
Εν τω μεταξύ σε οκτώ διαφορετικά σημεία εντός πόλεως σε Άδελε, Πλατανιά και Ατσιπόπουλο αναμένεται να λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα τα «Πολύκεντρα ανακύκλωσης». Πρόκειται ουσιαστικά για οκτώ σημεία, όπου οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν τις συσκευασίες και ως αντάλλαγμα να παίρνουν κάποιο αντίτιμο, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν στο σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για Γωνιές Ανακύκλωσης με πολύκεντρα ανακύκλωσης με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.
Ειδικότερα, σε αυτά τα σημεία οι πολίτες θα τοποθετούν χωριστά πλαστικά, μέταλλα, γυαλί και χαρτί με ανταποδοτικό όφελος για τα τρία πρώτα. Τα οφέλη παραμένουν πολλαπλά όπως υπογράμμισε αφού πλέον όχι μόνο ενισχύεται το σκέλος της ανακύκλωσης που στον Δήμο Ρεθύμνης βρίσκεται ψηλά τα τελευταία χρόνια, αλλά προσφέρουν και οφέλη προς τους πολίτες. «Τις επόμενες ημέρες το θέμα θα συζητηθεί στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αμέσως μετά θα ζητηθεί η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο για να προχωρήσουμε στην εγκατάστασή τους. Ένα πολύκεντρο είναι σαν ένα «σπιτάκι», που έχει χώρους να εναποθέτεις τα ανακυκλώσιμα, το πλαστικό, το χαρτί, το μεταλλικό και παίρνεις 50 λεπτά για το κάθε ανακυκλώσιμο υλικό. Η διαφορά με τον μπλε κάδο είναι ότι στα πολύκεντρα έχεις και αντίτιμο. Βάζεις εκεί και σου βγάζει απόδειξη, μετά πηγαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ συγκεκριμένο που έχει κάνει συνεργασία και να παίρνεις την έκπτωση. Για παράδειγμα πετάς 10 μπουκαλάκια και θα πάρεις μισό ευρώ» εξήγησε ο κ. Λελεδάκης.