Μ. Καμπιτάκης: «Το μέτρο της κυβέρνησης ακούστηκε θετικά στον αγροτικό κόσμο και αναμένουμε να εφαρμοστεί», τόνισε στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ
Μέσα στον Οκτώβρη πρόκειται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που αφορά στις οφειλές κόκκινων δανείων των αγροτών στην παλιά «Αγροτική Τράπεζα», για τη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.
Το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο (30/9) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υπουργός Επικρατείας, Μαυρούδης Βορίδης.
Το σχέδιο προβλέπει διαγραφή τόκων, απομείωση ή ακόμα και διαγραφή δανείων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων, ενώ θα δοθεί έμφαση στην ορθή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε εκκαθάριση. Στόχος είναι η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και η υποστήριξη των αγροτικών συνεταιρισμών.
Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά 21.000 αγρότες και περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, με τα δάνεια συνολικά να αφορούν σε 3,8 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δισ. ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας, Μιχάλης Καμπιτάκης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Σκάι Κρήτης 92,1 και στους δημοσιογράφους Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία και ευνοϊκή τόσο για τους αγρότες όσο και για τους συνεταιρισμούς.
Όπως ο ίδιος τόνισε για το νέο νομοθετικό πλαίσιο και πως αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις αγωνίες που υπάρχουν στον αγροτικό κόσμο:
«Ακούστηκε θετικό αυτό το μέτρο της κυβέρνησης από τον αγροτικό κόσμο. Βέβαια, λόγω πείρας θα ήθελα να περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή του, να δούμε εάν περιλαμβάνει όλα τα δάνεια μέσα. Δηλαδή να δούμε ποια δάνεια μπαίνουν, ποια δάνεια δεν μπαίνουν, διότι στα ψιλά γράμματα πάντα υπάρχουν οι προϋποθέσεις το εάν υπάγονται κάποια δάνεια ή δεν υπάγονται στη ρύθμιση αυτή. Σίγουρα το μέτρο ακούστηκε και είναι θετικό, διότι και οι συνεταιρισμοί, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί είναι δέσμιοι των καταστάσεων αυτών δεκαετίες τώρα και το κακό είναι ότι από την πλευρά των οργανώσεων χάνονται κάθε χρόνο τεράστιες συνεταιριστικές περιουσίες, δικές μας και των αγροτών λόγω της κατάστασης αυτής».
Ταυτόχρονα, ο κ. Καμπιτάκης, μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια που «κουβαλούν» οι αγρότες επί πολλές δεκαετίες και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής ανέφερε:
«Είναι χρέη που είναι πολλών δεκαετιών, είναι χρέη που τραβιούνται από τη δεκαετία του ’80 και από εκεί και μετά -εμείς που είμαστε παλαιότεροι- θυμόμαστε ότι τότε τα επιτόκια ήταν πάνω από 20%. Είχαμε φτάσει και σε επιτόκια 23% και 25%, που εκεί κάποιος δανεισμός ή κάποια υποτιθέμενη επιχορήγηση από το κράτος τότε -διότι δίνονταν στηρίξεις μέσω των ενώσεων ή των συνεταιρισμών στους παραγωγούς -ποτέ τα χρήματα αυτά δεν έφταναν στις οργανώσεις και έμεναν μόνο με τα χρέη. Αυτά λοιπόν τα δάνεια μέσα σε ένα, δύο, τρία χρόνια, γίνονταν δύο ή τρεις φορές επάνω με τους τόκους υπερημερίας και είχαμε μια τρελή κούρσα που ακολουθεί δεκαετίες τώρα και έφτασε μέχρι σήμερα. Το κακό σε όλη αυτήν την κατάσταση ήταν ότι υπήρξαν κάποιες ρυθμίσεις που εγώ θα τα έλεγα ημίμετρα, θετικά μεν, αλλά δεν έπιασαν όλη την γκάμα. Επίσης υπήρξε ο νόμος 4015 του 2011, που εκεί υποτίθεται ότι θα λυνόταν όλο το πρόβλημα αυτό για να διασφαλιστεί η περιουσία των αγροτών, η συνεταιριστική περιουσία, αλλά δυστυχώς αντί να λύσει τότε τα προβλήματα, τα διόγκωσε και βλέπουμε καθημερινά να χάνονται οι περιουσίες αυτές».
Τον Οκτώβριο, οπότε πρόκειται να κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση η εικόνα θα είναι πλέον ξεκάθαρη για την εφαρμογή του νέου πλαισίου και εάν πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και αποτελεσματικό σχέδιο.