Πραγματικές εκπτώσεις και μειώσεις τιμών στα προϊόντα υπόσχεται ο νέος κώδικας δεοντολογίας στο εμπόριο
Ο κανονισμός απαιτεί η αναγραφόμενη έκπτωση να βασίζεται στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, ενώ τα προϊόντα σε πολυσυσκευασίες (π.χ., 1+1) θα πρέπει να πωλούνται και μεμονωμένα για να διασφαλίζεται η πραγματική έκπτωση τονίζει ο Νεκτάριος Κανακαράκης, πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου logistics Ν. Ηρακλείου
Ένας νέος κώδικας δεοντολογίας τίθεται σε εφαρμογή για εμπόριο και σούπερ μάρκετ από 1 Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ο οποίος υπόσχεται απόλυτη διαφάνεια στις εκπτωτικές προσφορές και τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές και πλασματικές προσφορές θα υπάρξει περιορισμός των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών, προκειμένου ο πελάτης να συναντά πραγματικές τιμές και οικονομικές ελαφρύνσεις στα προϊόντα που αγοράζει. Ο νέος κανονισμός απαιτεί, μεταξύ άλλων, οι προσφορές να παρουσιάζουν τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, ενώ κάθε προσφορά, για παράδειγμα, με σήμανση «-30%», πρέπει να τεκμηριώνεται ως πραγματική έκπτωση σε σχέση με την τιμή που ίσχυε τις προηγούμενες 30 ημέρες, ν. Για την εφαρμογή της μείωσης της τιμής θα πρέπει να ορίζεται ως τιμή αναφοράς, η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή του Κώστα Μπογδανίδη, ο Νεκτάριος Κανακαράκης, πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου logistics Ν. Ηρακλείου
«Αυτός ο κώδικας σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης αφορά τη μείωση τιμών και τη θέσπιση ειδικών κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση που κάνουν στις τιμές των προϊόντων οι επιχειρήσεις, όχι μόνο τα σούπερ μάρκετ, αλλά το σύνολο των καταναλωτικών ειδών του ελληνικού εμπορίου, δηλαδή ένδυση, υπόδυση και όλο το φάσμα των προσφορών σε όλα τα προϊόντα. Η μείωση αυτή πρέπει να είναι πραγματική ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν πραγματικά λιγότερο και στόχος είναι να αποτρέψει τους εμπόρους από το να διογκώνουν τεχνικά την πραγματική τιμή που υπάρχει στο ράφι και να παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με το ποσό της έκπτωσης», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι ο κανόνας των 30 ημερών δεν εφαρμόζεται για νωπά και ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα τα οποία, από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησης, ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση ενώ πρόσθεσε ότι: «Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία και ο νέος κώδικας από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις εμπορικές εισπρακτικές η πώληση ενός πακέτου προσφοράς 1+1 είναι ορθή αν πραγματικά διατίθεται στην τιμή του ενός. Πρέπει να έχει δίπλα μεμονωμένο προϊόν για να συγκρίνει ο καταναλωτής αν όντως πραγματικά ισχύει η τιμή του προϊόντος και η έκπτωση».
Στον άξονα των ποσοστιαίων εκπτώσεων τώρα, αν μία επιχείρηση εφαρμόσει μία έκπτωση 30% σε ένα προϊόν αυτή τη στιγμή, με το πέρας 30 ημερών, σε περίπτωση που θέλει να εφαρμόσει εκ νέου έκπτωση, θα πρέπει να το κάνει πάνω στην τιμή που είχε διαμορφωθεί μετά την πρώτη έκπτωση. Ο κ. Κανακαράκης επεξήγησε: «Υπάρχει η τιμή αναφοράς, δηλαδή η πραγματική αρχική τιμή και η διαγράφουσα τιμή, η οποία σύμφωνα με τον κώδικα για τις επόμενες 30 ημέρες, η τιμή αυτή θα είναι πολύ κατώτερη από την τιμή αναφοράς, αλλά αν θέλει η εταιρεία να προβεί σε μία έκπτωση, σαν τιμή αναφοράς η εταιρεία δεν κρατάει την πρώτη, αλλά κρατάει την τιμή που έχει ήδη κάνει έκπτωση».
Η σπαζοκεφαλιά που προκαλεί ο κώδικας 23 σελίδων του υπουργείου Ανάπτυξης και η άγνοια ορισμένων μικρών επιχειρήσεων για τους νέους κανόνες συμμόρφωσης δημιουργούν ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβολή υψηλών προστίμων. «Υπάρχει ένας πονοκέφαλος σε όλο το λιανεμπόριο και ενδεχομένως να υπάρχουν μεγάλα πρόστιμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν αντιληφθεί σωστά τον νέο κώδικα δεοντολογίας, ειδικά στο πώς θα ανακοινώσουν στον πελάτη και στον καταναλωτή τους την έκπτωση», συμπλήρωσε ο κ. Κανακαράκης, ο οποίος έκρινε επίσης ως ένα άδικο, για τις επιχειρήσεις σύστημα, τον νέο κώδικα δεοντολογίας, οι οποίες θα κρατηθούν μακριά από τα πακέτα προσφορών.
Σε ένα άλλο ζήτημα τώρα, αυτό των ανατιμήσεων των προϊόντων και των σταθερά υψηλών τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο κ. Κανακαράκης αποκάλυψε ότι ο καφές, το κακάο και η κουβερτούρα θα δουν αυξήσεις της τάξης του 20% από 15 Μαρτίου, μία ανατίμηση που οφείλεται στην ελλειπτική παραγωγή από χώρες που εξάγουν τους σχετικούς καρπούς. «Ο ελληνικός καφές από 15 Μαρτίου ανατιμάται σε 15-20% πάνω. Η κουβερτούρα και το κακάο περίπου στο 20% και θυμίζω ότι η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ήδη ανατιμηθεί άλλες δύο φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Βραζιλία δεν έχει επαρκείς ποσότητες καλλιέργειας και παραγωγής, το ίδιο και η Αφρική και η Ασία που εξάγονται οι καρποί», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι η αυτός είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, όταν δεν υπάρχει η παραγωγή, περιορίζεται η ποσότητα και ανεβαίνουν οι τιμές, όπως έγινε και με το ελαιόλαδο σε τοπικό επίπεδο.
Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια και τις σταθερά υψηλές τιμές των προϊόντων μετά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Κανακαράκης τόνισε ότι η ακρίβεια δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα, αλλά το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών που διατίθενται στην κοινωνία.
«Ζούμε μία κρίση κόστους ζωής, συνεχίζουμε να τη ζούμε, δεν έχει μειωθεί και ούτε πρόκειται να το κάνει τις επόμενες ημέρες. Όντως οι τιμές δεν πρόκειται να πάνε προ πανδημίας, όχι μόνο για το σούπερ μάρκετ, αλλά για όλα τα είδη», αναφέροντας επίσης τις αυξήσεις στα ενοίκια, τα ενεργειακά κόστη, τα καύσιμα, τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και τα επιτόκια στις τράπεζες, την ώρα που τα έσοδα των νοικοκυριών παραμένουν παγιωμένα εδώ και χρόνια και οι μισθοί καταγράφουν μικρές μονάδα ανόδους.
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου