Φαλή Βογιατζάκη: «Εθνικό μουσείο σημαίνει καλύτερη διαχείριση της γνώσης για τις οικολογικές διεργασίες, συνολικότερες δράσεις για την προστασία της ελληνικής φύσης»
Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε πρόσφατα για το μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ανακηρύχθηκε ως Εθνικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η επιλογή του να έχει πλέον τον ρόλο εθνικού φορέα, δεν είναι τυχαία. Το έργο του μέχρι σήμερα, πολύπλευρο και σημαντικό. Πολιτιστικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό ενώ πρωτοστατεί στην προσπάθεια προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας και την ανάπτυξη ασπίδων κατά της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόεδρος του ΜΓΦΙ, Φαλή Βογιατζάκη, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τη δημοσιογράφο Τασούλα Καραΐσκάκη, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επελέγη να οριστεί το ΜΓΦΙ Εθνικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας, υπογραμμίζοντας: «Για το όνομα, την παράδοση, τη διεθνή του καταξίωση. Για τη μοναδικότητα των συλλογών, τις υποδομές και την περιουσία που διαθέτει για τον σκοπό αυτό. Την τεχνογνωσία σε θέματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Τους πολλούς και υψηλού επιπέδου επιστήμονες, όχι μόνο στο γραφείο και στα εργαστήρια, αλλά διαρκώς έξω, στην ελληνική φύση, εκτελώντας εργασίες πεδίου. Νομίζω ότι αποτελεί προφανή επιλογή οικονομίας κλίμακας, καθώς οι καταστατικοί σκοποί του ΜΓΦΙ συμπίπτουν με την προσπάθεια της χώρας μας για τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των αξιών μας, για μια οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στις φυσικές διαδικασίες. Αυτή ήταν άλλωστε και η επιθυμία των ιδρυτών του, Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή».
Όπως εξηγεί η κ. Βογιατζάκη, η δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανακήρυξη του ΜΓΦΙ σε Εθνικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεκίνησε το 2021, όταν επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η δημιουργία Εθνικού μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο του έργου, με κωδικό 16851. «Υπό την προεδρία και καθοδήγηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έγιναν συσκέψεις με υπουργούς σχετικούς με το θέμα, νομικούς και στελέχη υπουργείων, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του ΜΓΦΙ. Πρέπει να πω ότι ο τέως πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση του έργου. Η απόφαση, σύμφωνα με την οποία ως φορέας υλοποίησης της δημιουργίας Εθνικού μουσείου Φυσικής Ιστορίας ορίστηκε το μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), υπογράφτηκε τον περασμένο Μάιο. H Ελλάδα, χώρα πολύ πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδημισμό λόγω γεωγραφικής θέσης, ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχαν Εθνικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας», επισημαίνει η κ. Βογιατζάκη.
Ερωτώμενη η κ. Φαλή Βογιατζάκη από τη δημοσιογράφο τι να περιμένουμε εφεξής από το Εθνικό πλέον μουσείο, απαντά:
«Εθνικό μουσείο σημαίνει καλύτερη διαχείριση της γνώσης για τις οικολογικές διεργασίες, συνολικότερες δράσεις για την προστασία της ελληνικής φύσης.
Με την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού των εργαστηρίων, θα παραχθούν τεχνολογίες και εργαλεία αιχμής για την ακόμη καλύτερη παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, της ποιότητας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, μπορεί να παραχθεί και ένα σπουδαίο φάρμακο για τον άνθρωπο. Ακόμη, Εθνικό μουσείο σημαίνει καλύτερη διαχείριση της γνώσης για τις οικολογικές διεργασίες. Συνολικότερες δράσεις για την προστασία της ελληνικής φύσης. Εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ακόμη ευκολότερη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα της βιοποικιλότητας και τις συλλογές. Περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών για την περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Και κάτι πολύ σπουδαίο: Το Εθνικό μουσείο θα έχει τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση να αξιοποιήσει καλύτερα τη γνώση που υπάρχει διάσπαρτα σε διάφορους φορείς και πρόσωπα. Θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη σε σύνθετα ζητήματα, ρίχνοντας φως σε σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις. Επίσης, θα έχει ενισχυμένη δυνατότητα να λειτουργεί συντονιστικά και υποστηρικτικά σε υπάρχοντες φορείς και προσπάθειες, ώστε να διαδοθεί ένα ισχυρό μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη. Και βέβαια θα προωθήσει τη σύνδεση με αντίστοιχα εθνικά μουσεία του εξωτερικού και θα εντάξει τις ελληνικές μουσειακές πρακτικές σε διεθνή δίκτυα».
Μη κρύβοντας την ικανοποίηση της η κ. Φαλή Βογιατζάκη για τη σημαντική αυτή εξέλιξη του ΜΓΦΙ, τονίζει: «Ήρθε η ώρα του. Το μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή και διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Κηφισιά, την Παιανία και την Κεφαλλονιά, έχει δικά του έσοδα, ενώ η έρευνά του χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από προγράμματα. Με καλή διαχείριση όχι μόνο δεν θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση αλλά και θα προσφέρει. Το ΜΓΦΙ είναι καρπός σχεδόν έξι δεκαετιών μόχθου, εμμονής στην ιδέα και την ουσία της διαφύλαξης του ελληνικού φυσικού πλούτου, της καταγραφής πληγών και των δυναμικών του ελληνικού περιβάλλοντος, της παραγωγής καινοτόμων λύσεων. Εξακολουθεί να συμβάλει – με εντυπωσιακά τεχνολογικά μέσα – στην οικοδόμηση οικολογικών συνειδήσεων. Περιλαμβάνει, πέρα από τις συλλογές του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, στην Κηφισιά, με τη Σφαίρα τον Θόλο για την προβολή περιβαλλοντικών ταινιών, το βιωματικό υπερθέαμα 360ο «Η αλήθεια κατάματα». Το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), παράρτημα του ΜΓΦΙ στη Θεσσαλονίκη το οποίο, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί για λογαριασμό του ΥΠΕΝ την κατάσταση 61 λιμνών στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει επίσης το Παλαιοντολογικό μουσείο Ρεθύμνου. Ακόμη, το εργαστήριο εδάφους και βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους για τη χρήση λιπασμάτων και νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, όπως και το βιοαναλυτικό εργαστήριο που διερευνά τη χρήση μορίων φυσικής προέλευσης στη διαχείριση ασθενειών, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ. Αποτελεί ένα αδιάκοπο ταξίδι επανενσωμάτωσης στις φυσικές καταγωγικές πηγές, ίασης πληγών, αξιοσημείωτων ανακαλύψεων».
Και καταλήγει η κ. Βογιατζάκη, λέγοντας για την προσφορά των Άγγελου και Νίκης Γουλανδρή ότι: «Πρόκειται για μια μεγάλη δωρεά στη χώρα. Η επένδυση του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή έχει ανυπολόγιστη αξία. Όχι μόνο γιατί εισέφεραν όλη τους την περιουσία, αλλά και αφιέρωσαν τη ζωή τους, δουλεύοντας για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους. Είναι η καλύτερη επένδυση που θα μπορούσαν να έχουν κάνει. Προσωπικά νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, έχοντας την αίσθηση του σκοπού που επετεύχθη. Γνωρίζω πως ο δρόμος προς την ολοκλήρωση είναι μακρύς και δύσκολος. Αισθάνομαι ότι το κομμάτι αυτό ήταν η δική μου αποστολή, που μου εμπιστεύθηκαν ο Άγγελος και η Νίκη, για να ολοκληρωθεί το έργο τους».