Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών μπορεί μέσα από συνεργασίες να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού
«Επιδιώκουμε η δύναμη που υπάρχει να μετατραπεί σε ωφέλιμο έργο», τόνισε
Nεολαία, πολιτισμός και συνεργασίες με θεσμικούς και άλλους φορείς είναι το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνονται οι στόχοι του νεοσύστατου Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών που φιλοδοξεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων των απόδημων Κρητών με την πατρίδα τους και τους ανθρώπους της.
Πλέον των 25.000 Κρητικών ζουν και εργάζονται σε άλλα μέρη της γης. Ο ρόλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών σύμφωνα με τον πρόεδρό του Νίκο Καστρινάκη είναι να ενώνει τους Κρήτες σε όποιο σημείο του κόσμου και να βρίσκονται με εκδηλώσεις και δράσεις που εστιάζουν στη νέα γενιά και στην καινοτομία, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια (παιδεία, ιστορία), ενώ βασική επιδίωξή του είναι όπως είπε η συνεργασία με φορείς.
Τα «Ρ.Ν.» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τους στόχους και τους άξονες δράσεων που έχει το νέο ΔΣ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, που συνεχίζει το έργο της προηγούμενης διοίκησης, επιθυμώντας να ανέβουν ένα «σκαλί» παραπέρα και να ανοίξουν τον δρόμο.
«Επιδιώκουμε η δύναμη που υπάρχει να μετατραπεί σε ωφέλιμο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΣΚ Νίκος Καστρινάκης, περιγράφοντας στα «Ρ.Ν.» τους τρεις πυλώνες δράσεων βάσει των οποίων σχεδιάζουν και προχωρούν τις δραστηριότητές τους.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η νεολαία, να έχουμε μια αμφίδρομης σχέση. Πως θα έρθουν τα νέα παιδιά εδώ και πως ενδεχομένως να πάρουμε παιδιά από εδώ προς τα έξω. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η κινητικότητα για την απόκτηση τεχνογνωσίας και για την εξέλιξη», τόνισε ο κ. Καστρινάκης.
Ο πολιτισμός επίσης είναι ένας πυλώνας που αναδεικνύεται μέσα από το ΠΣΚ: «Το δεύτερο στο οποίο εστιάζουμε είναι ο πολιτισμός, που ήταν πάντα το «όχημά» μας, ήταν αυτό που μας έφερε στο προσκήνιο όχι μόνο τους Κρήτες, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο πολιτισμός με την ιστορία και την παιδεία μαζί. Έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στις οποίες έχω σκοπό να πάω ο ίδιος και να τις στηρίξω, και μάλιστα μερικές από αυτές θα είναι και πολύ πρωτότυπες, ώστε να αναδειχτεί ο πολιτισμός και ιστορία της Κρήτης».
Ο τρίτος πυλώνας σύμφωνα με τον κ. Καστρινάκη αφορά στις συνεργασίες: «Το τρίτο είναι πως μπορούμε να κάνουμε συνεργασίες ή εμείς να γίνουμε καταλύτες συνεργασιών για να υπάρχουν καλά αποτελέσματα. Όταν λένε συνεργασίες εννοούμε να συνεργαστούν πολλοί φορείς μαζί και με τις αρχές της Κρήτης, αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια). Όπως επίσης με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα που έχει η Κρήτη ώστε να μπορούμε να έχουμε μια μεγιστοποίηση αποτελέσματος και ωφέλιμου».
Αρωγός στα μεγάλα ζητήματα της Κρήτης θα είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών
Ο νέος πρόεδρος, Νίκος Καστρινάκης, ο οποίος έχει καταγωγή από τα Χανιά και ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη τόνισε πως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών θέλει και θα είναι αρωγός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού.
Ο ίδιος στη συζήτηση που είχε με τα «Ρ.Ν.» έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα τρία μεγάλα προβλήματα της Κρήτης που δεν είναι άλλα από τον μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων και τις ελλιπείς υποδομές του νησιού. Για τον ίδιο όπως είπε είναι καθοριστικής σημασίας η διατήρηση του «φιλόξενου» χαρακτήρα που είχε παλαιότερα ο τόπος και τείνει όπως είπε σήμερα να εξαλειφθεί.
Όπως ανέφερε ο κ. Καστρινάκης: «Σκοτωνόμαστε στους δρόμους. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, χάνουμε 2,5 νέα παιδιά τη βδομάδα στην Κρήτη. Εκεί θα μπορούσαμε εμείς να παίξουμε καταλυτικό ρόλο βρίσκοντας τους ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία να βοηθήσουν τις αρχές. Όχι να τις αντικαταστήσουν ή να τους πουν πως να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά να έχουν μια παραπάνω γνώμη. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε και κάτι άλλο για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να είναι λίγο πιο προσεκτικός».
Αναφερόμενος στις υποδομές τόνισε:«Το δεύτερο ζήτημα που θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε μαι οι υποδομές. Οι υποδομές αυτήν τη στιγμή στο νησί χρειάζονται έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υλοποίηση τώρα. Με την ανάπτυξη που έχει το νησί, εάν δεν γίνει κάτι τώρα, είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι σε δύο – τρία χρόνια το πρόβλημα δεν θα λύνεται», ενώ σχετικά με τη φιλοξενία ανέφερε: «Το τρίτο πρόβλημα στο οποία θα μπορούσαμε να παίξουμε καταλυτικό ρόλο ως Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, επειδή ενώνουμε και τους συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι ότι σιγά-σιγά απομακρυνόμαστε από την προσωπική φιλοξενία που μας έχουν διδάξει οι παλαιότερες γενιές. Τα παλιά χρόνια όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, να δουν τι καλύτερο μπορεί να γίνει για έναν άνθρωπο. Αυτό αρχίζει και χάνεται και να γινόμαστε απρόσωποι. Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό διότι ενδέχεται να χάσουμε το ήθος και τον χαρακτήρα μας σαν κοινωνία. Εκεί μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο».
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο κ. Καστρινάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος είναι πρόθυμος να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και τις ανάγκες που έχει: «Κάτι καλό που γίνεται το ακολουθούν όλοι, ακόμη και η τοπική αυτοδιοίκηση. Ένα απτό παράδειγμα είναι με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Όταν βρέθηκε ένας γιατρός που μας είπε ότι δεν έχουν επιληπτική μονάδα στο νησί και κάποιος που χρειάζεται θεραπεία πρέπει να πάει στη Θεσσαλονίκη. Εμείς είπαμε ότι είμαστε εδώ να το δημιουργήσουμε. Όταν το είπαμε στον περιφερειάρχη είπε ότι θα βοηθήσει και του αξίζουν συγχαρητήρια για αυτήν τη στάση του. Μπαίνει μέσα σε αυτό και θέλει να βοηθήσει σε κάτι καλό. Έτσι γίνονται οι συνεργασίες για να πάμε όλοι πιο μπροστά. Με αυτήν την έννοια μπορούμε να βοηθήσουμε».