Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας και Μετάφρασης του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ ΠΚ) σε συνεργασία με το Ιστορικό μουσείο Κρήτης, θα προβάλει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο Αμφιθέατρο Γ’ στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, το ντοκιμαντέρ «Young Plato», των Declan MacGrath και Neasa Ní Chianáin.
Πρόκειται για την καταγραφή της προσπάθειας ενός διευθυντή δημοτικού σχολείου αρρένων στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας να αξιοποιήσει τη μέθοδο της φιλοσοφίας για / με παιδιά με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά αντιμετωπίσουν ένα τεταμένο περιβάλλον όχι μόνον πολιτικό (διαμάχη Καθολικών και Προτεσταντών) αλλά κυρίως καθημερινό με συμβάντα βίας, διακίνησης ναρκωτικών κτλ.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση γύρω από το ντοκιμαντέρ αλλά και ευρύτερα τη φιλοσοφία για / με παιδιά, με τους Στέλιο Γκαδρή, διδάκτορα φιλοσοφίας και μέλος Ε.Δι.Π. του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και Μαρία Κασμιρλή, διδάκτορα φιλοσοφίας, εκπαιδευτικό και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ιδίου τμήματος, με εμπειρία στην εφαρμογή της φιλοσοφίας για / με παιδιά εντός και εκτός σχολείων.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, η φιλοσοφία για / με παιδιά συνιστά μία διεθνή πρακτική εισαγωγής της φιλοσοφίας στον δημόσιο χώρο και στα σχολεία που βασίζεται στη διερεύνηση φιλοσοφικών εννοιών (όπως είναι το δίκαιο ή το ωραίο ή πάλι, ο νόμος ή η βία) μέσα από τον διάλογο των παιδιών μεταξύ τους, με σκοπό την καλλιέργεια της σκέψης όχι μόνον ως κριτικής αλλά και ως ενσυναίσθησης και φαντασίας.
Η οργάνωση της προβολής του ντοκιμαντέρ (θα προηγηθεί προβολή στο Ηράκλειο στις 18 του μήνα), γίνεται με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Φιλοσοφίας για το 2023, που έχει καθιερωθεί από την Unesco να γιορτάζεται την 3η Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου (και φέτος συμπίπτει με την 16η Νοεμβρίου), και εντάσσεται στις δράσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης για την προώθηση της συγκριτικής εξέτασης του αρχαίου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού, που εκτελείται μέσω της Πράξης «Προώθηση Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού», έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματός «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό