Η φύση είναι γεμάτη από πολλά είδη του ζωικού και του φυτικού βασιλείου. Σε όλα αυτά πρωτοστατεί ο άνθρωπος. Τους συμπεριφέρεται ανάλογα, χωριστά για το καθένα, προκειμένου να επωφεληθεί για να δημιουργηθεί. Συναντά βέβαια πολλές δυσκολίες από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες και τ’ αντιμετωπίζει, ανάλογα με τα μέσα που υπάρχουν.
Εξάλλου ο δημιουργός Θεός είχε πει στον άνθρωπο, ότι θα κατοικείς στη γη και θα είσαι το μοναδικό ον. Θα χρησιμοποιείς την νοημοσύνη σου και θα επιβάλλεσαι σε όλα τα δημιουργήματα και θα εξουσιάζεις όλη τη γη.
Το κάθε φυτό έχει την ονομασία του, την εποχή ανάπτυξης, τον τρόπο καλλιέργειας αν απαιτείται, τον τρόπο πολλαπλασιασμού και σε ποιον ζωικό οργανισμό ωφελεί ή δεν ωφελεί κ.λπ.
Το ίδιο και για τον ζωικό οργανισμό. Το κάθε ζώο έχει την ονομασία του, τον σκοπό που εξυπηρετεί, τον τρόπο πολλαπλασιασμού του και τα οφέλη που έχει ο άνθρωπος από αυτό.
Μέσα στα πολλά φυτά της φύσης είναι και ο κισσός για τον οποίον και ο λόγος του κειμένου.
Ο κισσός είναι αειθαλής θάμνος (φυτό), αναρριχώμενος ή έρπων. Τον συναντάμε σε πολλά είδη. Ο αναρριχώμενος δημιουργεί μικρές εναέριες ρίζες που συντελούν στην συγκράτηση του φυτού κατά την αναρρίχησή του σε διάφορα δένδρα ή βράχους. Επίσης σήμερα φυτεύεται για να αναρριχηθεί σε τοίχους, πέργκολες και φράκτες για τον καλλωπισμό.
Τα φύλλα του είναι ωοειδή ή τριγωνικά, ο δε καρπός του είναι χρώματος μελανού και είναι τροφή για πολλά είδη πουλιών.
Προτιμά υγρά εδάφη και συνήθως πλησίον των δένδρων καρποφόρων και καλλωπιστικών. Τα φύλλα και ο κορμός του είναι ελαφρώς δηλητηριώδης και προκαλούν ερεθισμό, του δέρματος και των ματιών.
Επίσης δεν παρέχεται ως καλή τροφή για τα ζώα. Κάτοικος του χωριού είχε μια ελιά στο χωράφι του που κόντευε να ξεραθεί από τον κισσό και την έκοψε.
Τα ξύλα για το τζάκι για το μαγείρεμα και τον κισσό για τις δύο κατσίκες του. Τις έβαλε το ένα δεμάτι από τα δυο να τρώνε και τη νύκτα. Όμως φάγανε πολύ και φούσκωσε η κοιλιά τους. Αμέσως φώναξε την γυναίκα του και την ενημέρωσε. Αυτή είδε τον κισσό κοντά τους και του λέει, «κακομοίρη, δεν το ξέρεις ότι ο κισσός ψακώνει;».
Ο κισσός ακόμα είναι και ζιζάνιο των δέντρων ο αναρριχώμενος και ο έρπων των φυτών. Η ελαφρώς δηλητηριώδης ουσία που έχει, νομίζω ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξή τους.
Πράγματι, σε εδάφη που είναι σε υγρή τοποθεσία, ο έρπων πλήρως κυριαρχεί των άλλων φυτών. Όπως και ο αναρριχώμενος στα δέντρα που έχει αναρριχηθεί, έχουν μειωμένη καρποφορία και κινδυνεύουν να ξεραθούν.
Η καταπολέμησή του πιστεύω ότι είναι για μεν τον έρποντα το όργωμα του εδάφους, για δε τον αναρριχόμενο να αφαιρεθεί τελείως το ρίζωμά του από το έδαφος που έχει εμφανιστεί.
Έχω προσέξει, πολλά δέντρα καρποφόρα: ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, καρυδιές κ.λπ. και καλλωπιστικά, που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κισσό. Αυτό οφείλεται περισσότερο από την εγκατάλειψη των κατόχων.
Νομίζω ότι, για να σταματήσει ή να περιοριστεί η απώλεια των δέντρων, η υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα αυτών να πάρει ενεργό θέση, για ότι προβλέπεται.
Τα δέντρα και τα φυτά ζητούν τη δική μας παρέμβαση, αλλά δυστυχώς με την αδιαφορία μας δεν την έχουν.
Ίσως κάποιος αναγνώστης, θέλει να ρωτήσει, γιατί έχω τόσο πολύ ενδιαφέρον για τα φυτά και τα δέντρα; Εγώ του απαντώ. Από τα διάφορα φυτά και από τους καρπούς διαφόρων δέντρων και με τη συμμετοχή του ζωικού οργανισμού, έζησα και μεγάλωσα τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.
Οφείλω πολλά εις την φύση, στο δημιούργημα του Θεού, που διατηρήθηκα στη ζωή μέχρι σήμερα και παρά την ηλικία μου, είμαι ακόμα κοντά σε όσα από αυτά διατηρούνται.
Τα προστατεύω από την άθελη προσβολή του κισσού ή από την προσβολή τυχόν ασθενειών.
Αγαπώ τη φύση, μεγάλο δώρο όλα τα αγαθά της για τον άνθρωπο. Τα τραύματα που διαδέχεται σε αυτά είναι και δικά μου.
Τέλος, είναι πραγματικότητα, ότι σε μεγάλο ποσοστό, οι νεότεροι της εποχής μας, δεν επισκέπτονται την ύπαιθρο για να γνωρίσουν από κοντά τα φυτά και τα δέντρα που μας παράγουν τις τροφές για να διαβιώσουμε και τους κινδύνους, εάν χαθούν από την αμέλειά μας.
Όμως περισσότερο προτιμούν αυτά που είναι επάνω στους πάγκους της αγοράς, χωρίς να γνωρίζουν την προέλευσή τους και τυχόν συνέπειες για την υγεία.
* Ο Γιάννης Τσακπίνης είναι απόστρατος αξιωματικός