19 °C Rethymno, GR
22/03/2023

Ο 14χρονος πιανίστας Φίλιππος Κλαψινάκης

Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΙΧΑΛΑ

Ένα σημαντικό διήμερο αφιερωμένο στο πιάνο έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Piano Days 2023». Εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες από καταξιωμένους μουσικούς όπως την Κάτια Παπασπηλιοπούλου, τον Γιάννη Καρύδα, την Ευγενία Παπαδήμα, τον Θανάση Δρίτσα τον Αχιλλέα Γουάστωρ, την Olga Davnis κ.ά. πλαισίωσαν αυτή τη γιορτή της μουσικής με κυρίαρχο πρωταγωνιστή το πιάνο. Σε αυτό το σπουδαίο διήμερο βρέθηκε και ένα Ρεθεμνιωτόπουλο, ο Φίλιππος Κλαψινάκης.

Ο Φίλιππος Κλαψινάκης συμμετείχε στην τελευταία συναυλία του διημέρου η οποία ήταν αφιερωμένη στον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Χρήστου Λαμπράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο 14χρονος Φίλιππος ερμήνευσε μαζί με τον Βασίλη Βαρβαρέσο και τον Jean – Louis Steuerman το Κονσέρτο για τρία πιάνα και ορχήστρα σε Φα Μείζονα, Κ.242. Με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Ζιάβρα.

Ο Φίλιππος Κλαψινάκης γεννήθηκε τον Μάιο του 2009 στο Ρέθυμνο. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής στην ηλικία των πέντε ετών με τη μητέρα του και δασκάλα πιάνου κυρία Ντιάνα Νάγκη. Εχει συμμετάσχει και πρωτεύσει σε πάνω από 30 Διεθνείς διαγωνισμούς μέχρι σήμερα, ενώ έχει παρακολουθήσει Master Class σημαντικών καθηγητών μουσικής. Από τον Νοέμβριο του 2022 είναι μαθητής της Β´τάξης Γυμνασίου στο Μουσικό Κολλέγιο George Enescu Βουκουρεστίου, όπου παρακολουθεί μαθήματα πιάνου, δίπλα στην καθηγήτρια κυρία Cristina Maria Ralea. Μιλάει τρεις γλώσσες, του αρέσει το κολύμπι και θέλει να γίνει καλός πιανίστας και μαέστρος.

Ο Φίλιππος μας έχει γεμίσει με υπερηφάνεια αμέτρητες φορές. Οι γονείς του, το στήριγμά του, το έδαφος για να πατήσει γερά και να πετάξει, η Ντιάνα Νάγκη και ο Νίκος Κλαψινάκης, του έδιναν πάντα όλα τα εφόδια για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Και έχουμε συνηθίσει τις πρωτιές του και τις επιτυχίες του σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκείνο το βράδυ όμως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η καρδιά μας χτύπησε δυνατά ρυθμικά στο τέμπο του Φιλίππου. Η ερμηνεία του ξεχώρισε. Ακούσαμε τον μυστικό διάλογο μεταξύ ερμηνευτή και κοινού. Γιατί εκείνο το βράδυ ο Φίλιππος, με την εξαιρετική του δεξιοτεχνία και την ομορφιά της ψυχής του μίλησε, στην ψυχή μας. Και έκανε την καρδιά μας να χαμογελάσει, να βγάλει φτερά και να πετάξει για λίγο μαζί του, στο πλάι του.

Σ´ευχαριστούμε Φίλιππε για όλα όσα έχεις κάνει και για όλα όσα πρόκειται να κάνεις. Είσαι ήδη καλός πιανίστας και το πιο σημαντικό είσαι και καλό παιδί.

Να κολυμπάς πάντα στα πιο καθάρια και καταγάλανα νερά. Χωρίς τρικυμίες. Να ανακαλύπτεις καινούργιους όμορφους κόσμους. Να είναι «τα ζάλα σου» γερά στη γη και ταυτόχρονα ταπεινά. Να αφήσεις ένα σπουδαίο αποτύπωμα στην ιστορία του πολιτισμού. Ο Θεός να προστατεύει και να φωτίζει τον δρόμο σου. Να είναι ειρηνικός, γεμάτος αγάπη, καλοσύνη και τις πιο όμορφες μελωδίες.

Σ´αγαπώ πολύ, η νονά σου