Ο Μάνος Περράκης, ο αρχιτέκτονας των θεάτρων και των μουσείων, o άνθρωπος που σχεδίασε και «έχτισε» το νέο-ελληνικό πολιτισμό αφήνοντας δυνατή και ευδιάκριτη τη σφραγίδα του στη νεότερη Ελλάδα, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα που θα προβληθεί στην ΕΡΤ2 την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου,ώρα 20:00.
Με καταγωγή από το Ηράκλειο, γεννήθηκε το 1937 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, στα ορεινά χωριά του νομού, στη προσπάθεια της οικογένειας να ξεφύγει από τα δεινά της Γερμανικής Κατοχής. Παιδί ακόμα, σε ηλικία 10-12 χρονών «συναντήθηκε» με τον πολιτισμό της Κνωσού. Με το ποδήλατο που του είχαν χαρίσει βρισκόταν εκεί κάθε μέρα και παρατηρούσε τους ανθρώπους που έκαναν τις αναστηλώσεις και τον ζωγράφο Θωμά Φανουράκη που διόρθωνε τις τοιχογραφίες. Έψαχνε να βρει τι είναι πίσω από τις τοιχογραφίες, πως χτίστηκε το ανάκτορο.
Η Κνωσός τον επηρέασε βαθιά και ανεξίτηλα, οπότε το επόμενο βήμα ήρθε πολύ φυσικά. Έδωσε εξετάσεις στη σχολή Καλών Τεχνών. Μπροστά στην αντίδραση της μάνας του για κάτι πιο …χρήσιμο, έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη.
Καθοριστική για την εξέλιξή του, η γνωριμία με τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο ή Jan Despo, διεθνούς φήμης και πρωτοπόρο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, καθηγητής στο ΕΜΠ.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, συνεργάζεται για λίγο με τον Δημήτρη Φατούρο, αρχιτέκτονα, ζωγράφο, πανεπιστημιακό και συγγραφέα και στη συνέχεια με το γραφείο του Ι. Δεσποτόπουλου δουλεύοντας το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.
Έχει χτίσει ή διαμορφώσει πάνω από 25 θεατρικούς χώρους, ενώ την υπογραφή του φέρουν το Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας και το μουσείο Τσόκλη στην Τήνο. Με τον Μίνω Βολανάκη διαμόρφωσε το πρώτο θέατρο σε νταμάρι, στο Βύρωνα.
Με τον Κάρολο Κουν και τη Μελίνα Μερκούρη το Θέατρο της Οδού Φρυνίχου, το οποίο αρχικά προοριζόταν για θέατρο του Δημήτρη Χορν.
Με τον Μάνο Χατζιδάκι, ένα θέατρο που ποτέ δεν άνοιξε, αφού συνέπεσε με άλλα αιφνίδια σχέδια του Μάνου.
Δικό του και το Θέατρο του Γης στη Θεσσαλονίκη.
Κάπου είκοσι πέντε θέατρα αριθμεί το έργο του Μάνου Περράκη, που αφιέρωσε τη ζωή του στο θέατρο και τους ανθρώπους του.
Εγκατέστησε κινούμενα και κυκλικά θέατρα στην Ισπανία – τη Βαλένθια και το Σαγούντο – και δύο θέατρα στη Ρώμη, εν των οποίων το ένα κυκλικό.
Στην Κρήτη, το στίγμα του βρίσκεται παντού: Από τη Μουσική Ακαδημία, στο θεατράκι στα Νεώρια του Ηρακλείου, στο Μουσικό Αύγουστο στο Ρέθυμνο… Δικός του και ο σχεδιασμός για τον λιτό, δωρικό τάφο του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων με επιθυμία του ιδίου του Μίκη.
Συντελεστές εκπομπής
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία Γιάννης Καραμπίνης
Δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία Δημήτρης Κώτσου
Ηχοληψία Μαρία Μανώλη
Μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης
Διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης