Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη περιοχή του Ροδακίνου ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και Υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά, την οποία κοινοποιεί και στους βουλευτές του Νομού, με την οποία εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανάγκη αναβάθμισης του πυροσβεστικού κλιμακίου Σπηλίου σε σταθμό Δ τάξης και την δημιουργία δύο νέων Πυροσβεστικών Κλιμακίων.
Η επιστολή του κ. Ταταράκη αναφέρει:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά το Σάββατο 2 Ιουλίου στην Τοπική Κοινότητα Ροδακίνου του Δήμου μας θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα διαχρονικό και πάγιο το αίτημα μας για την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου σε Πυροσβεστικό σταθμό Δ τάξης ώστε να δύναται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο δύσκολο έργο που επιτελεί το Κλιμάκιο Σπηλίου σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς και την δημιουργία δύο (2) Πυροσβεστικών Κλιμακίων: ενός στην Τοπική Κοινότητας Κρύας Βρύσης (Δημοτικής Ενότητας Λάμπης) και ενός στην Τοπική Κοινότητα Μύρθιου (Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα).
Για το συγκεκριμένο αίτημα έχουμε αποστείλει σχετική αναλυτική επιστολή στις 23 Ιανουαρίου 2020 στον πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη την οποία σας επισυνάπτω.
Παράλληλα διαπιστώσαμε ότι στην πρόσφατη κατανομή έκτακτης επιχορήγησης σε 49 Δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιές δεν συμπεριελήφθη ο Δήμος Αγίου Βασιλείου παρά το γεγονός ότι έχει πληγεί από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια με ανυπολόγιστες συνέπειες και χαρακτηρίζεται ένας από τους πιο πυρόπληκτους Δήμους της χώρας και καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση (ολόκληρο το νότιο Ρέθυμνο), στα όρια του οποίου υπάρχουν δύσβατες περιοχές, πνέουν δυνατοί άνεμοι, έχει δασώδης εκτάσεις και περιοχές Natura και βέβαια το ειδικής προστασίας και φυσικού κάλλους Φοινικόδασος του Πρέβελη.
Κύριε Υπουργέ
Με δεδομένη την διάθεση σας για θετική αντιμετώπιση αυτού του ζωτικής σημασίας θέματος, παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες σας για την ουσιαστική ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την θωράκιση της περιοχής μας με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.
Ακολουθεί η από 23/1/2020 επιστολή μας προς τον Υπουργό Δημοσία Τάξης.
«Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατατάσσεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στους πλέον πυρόπληκτους δήμους της χώρας μας, καθώς πλήττεται συνεχώς από επαναλαμβανόμενες καταστροφικές πυρκαγιές τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Το φαινόμενο αυτό έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες προκαλώντας ταυτόχρονα στους δημότες διόγκωση των συναισθημάτων απογοήτευσης, αγανάκτησης και απελπισίας και αποζήτηση της εντατικοποίησης των προσπαθειών λήψης μέτρων πρόληψης, καταστολής, απόδοσης ευθυνών, καθώς και οικονομικής ανάκαμψης.
Ο Δήμος μας διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο με τουριστικές μονάδες πάσης φύσεως (ξενοδοχεία, επιπλωμένες κατοικίες, ταβέρνες κλπ), ενώ παράλληλα στα όρια του υπάρχουν περιοχές Natura και βέβαια το ειδικής προστασίας και φυσικού κάλλους Φοινικόδασος του Πρέβελη.
Επικαλούμαστε την αναφορά στην ειδική μελέτη του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού «Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1984-2014», η οποία αναδεικνύει την περιοχή στις πλέον πυρόπληκτες. Συγκεκριμένα αναφέρει :
«Στον εν λόγω Νομό, εκδηλώθηκαν στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, νότια της Κρύας Βρύσης και πιο συγκεκριμένα περίπου στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής που περικλείεται μεταξύ Κρύας Βρύσης, Ορνέ, Μέλαμπες, Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια ,σε υψόμετρο 500 – 600 μέτρων, το υπό έρευνα διάστημα συνολικά έξι πυρκαγιές, από τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά (59.748)στρέμματα. Ειδικότερα:
α) Το έτος 1985, από δύο προκληθείσες πυρκαγιά καταστράφηκαν (674) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
β) Το έτος 2000, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (23.253) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
γ) Το έτος 2003, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (8.964) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
δ) Το έτος 2010, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (170) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
ε) Το έτος 2011, από την προκληθείσα πυρκαγιά καταστράφηκαν (26.687) στρέμματα αγρ/σικής έκτασης.»
Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ικανοποίησης του χρόνιου αιτήματος της κοινωνίας της περιοχής μας που αφορά στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σπηλίου σε Πυροσβεστικό σταθμό Δ τάξης, καθώς και την δημιουργία δύο (2) Πυροσβεστικών Κλιμακίων: ενός στην Τοπική Κοινότητας Κρύας Βρύσης (Δημοτικής Ενότητας Λάμπης), στην οποία αναφέρεται και η προαναφερθείσα μελέτη, και ενός στην Τοπική Κοινότητα Μύρθιου (Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα) δεδομένου ότι στην περιοχή αυτή (στην οποία ανήκει και το πληγέν Φοινικόδασος του Πρέβελη) εκδηλώνονται συχνότατα καταστροφικές πυρκαγιές .
Να προσθέσουμε ότι η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διεύθυνση Κρήτης συμφωνεί με τις ανώτερο προτάσεις καθώς και ο κο Νικ. Λαγουδάκη. Ως δε Δημοτική Αρχή προτιθέμεθα να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες κτηριακές ανάγκες και παρεμβάσεις για την λειτουργία τους.»
Γραφείο Τύπου
Δήμου Αγίου Βασιλείου