11 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 120.000 ΕΥΡΩ

Ο δήμος Ρεθύμνου επιχορηγεί τις σχολικές επιτροπές για τη συντήρηση των μονάδων

Σε έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών του δήμου Ρεθύμνου με το ποσό των 120.000 ευρώ προχώρησε με ομόφωνη απόφασή του στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου. Το ποσό κατανέμεται κατά το ήμισυ στις δυο επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου αντίστοιχα, προκειμένου να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση ΣΑΤΑ που αφορά σε συντηρήσεις σχολείων. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής το ποσό που λαμβάνει ο δήμος Ρεθύμνου ετησίως από τη ΣΑΤΑ ανέρχεται σε 180.000 ευρώ, το οποίο σε καμιά περίπτωση όπως τονίζει δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των ενενήντα συνολικά σχολικών συγκροτημάτων του μητροπολιτικού δήμου. Για τον λόγο αυτό σχεδόν κάθε χρόνο ο δήμος συνδράμει τις σχολικές επιτροπές προκείμενου να διατηρούνται τα σχολεία ασφαλή και λειτουργικά.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Γεωργαλής μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Ο δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει περίπου 180.000 ευρώ τον χρόνο από το υπουργείο Εσωτερικών για τα 90 σχολεία. Επειδή, όμως, έχουμε αυξημένες ανάγκες και οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 50% από το 2010 δεν φτάνουν τα χρήματα για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, οπότε κατά καιρούς επιχορηγούνται οι σχολικές επιτροπές από ίδιους πόρους του δήμου. Στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε μια έκτακτη επιχορήγηση από ίδιους πόρους του δήμου ύψους 60.000 ευρώ για τη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας και αντίστοιχο ποσό ύψους 60.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με τα χρήματα αυτά που κάνουμε στις μεγάλες εργολαβίες για τη συντήρηση των σχολείων. Εκτός από αυτές τις εργολαβίες, οι σχολικές επιτροπές μπορούν να κάνουν μικρο-συντηρήσεις στα σχολεία, όπως να φτιάξουμε ηλεκτρικούς πίνακες, να αλλάζουμε κάποιες πόρτες, βαψίματα σε ορισμένα σημεία. Άρα, αυτά τα χρήματα θα δοθούν για μικρο-συντηρήσεις και για βελτίωση της περίφραξης σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας».

Όπως συμπλήρωσε κ. Γεωργαλής ήδη ξεκίνησαν συντηρήσεις στα σχολεία, εργασίες οι οποίες θα γίνονται τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές και τις αργίες. «Επίσης, από αυτά τα χρήματα της έκτακτης επιχορήγησης βάζουμε και έναν ειδικό που αφορά στη συντήρηση των καυστήρων, να κάνει ελέγχους και να συντηρεί του καυστήρες. Επίσης, αλλάζουμε πίνακες. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα τα τελευταία έξι χρόνια και αλλάζουμε τους παλιούς πίνακες στα σχολεία, κατανομή του ρεύματος. Τώρα τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια έχουμε ξεκινήσει και έχουμε αλλάξει σε 40 σχολεία τους πίνακες. Τα 24 νέα σχολεία που κατασκευάσαμε ή νοικιάσαμε δεν έχουν πρόβλημα, τα υπόλοιπα τα ελέγχουμε».

Παράλληλα όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας ο δήμος έλαβε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 80.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών που αφορά κονδύλια που θα διατεθούν για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων: «Λάβαμε μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 80.000€ για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία και σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδέχεται να λάβουμε κι άλλα χρήματα τον Ιανουάριο για τον σκοπό αυτό. Το κόστος του πετρελαίου αν είναι σε λειτουργία τα σχολεία είναι πάνω από 200.000 ευρώ ετησίως, οπότε σίγουρα τα 80.000 ευρώ δεν επαρκούν, ωστόσο το ποσό καλύπτεται από τις σχολικές επιτροπές. Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, καθώς κάποια σχολεία έχουν από πέρυσι πετρέλαιο και ήδη αυτήν την βδομάδα ή την άλλη ξεκινάει η διαδικασία εφοδιασμού όλων των σχολείων με πετρέλαιο.

 

Ενισχύεται το 2ο ΕΠΑΛ με τρεις αίθουσες προκάτ

Εν τω μεταξύ τον Ιανουάριο αναμένεται να φτάσουν τρεις αίθουσες προκάτ που θα τοποθετηθούν στον χώρο του 2ου Επαγγελματικού λυκείου Ρεθύμνου με στόχο την επόμενη χρονιά το λύκειο που σήμερα στεγάζει 170 μαθητές να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερους και να αποσυμφορήσει παράλληλα τους χώρους του 1ου ΕΠΑΛ.

«Πριν έναν χρόνο ο δήμαρχος είχε στείλει μια επιστολή στις Κτιριακές Υποδομές μέσα από την οποία ζητούσαμε τρεις προκάτ αίθουσες υψηλών προδιαγραφών για να τις τοποθετήσουμε στο 2ο ΕΠΑΛ, για να αυξήσουμε τη χωρητικότητά του και να αποσυμφορήσουμε το 1ο ΕΠΑΛ. Του χρόνου στις εγγραφές θα στρέψουμε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών, κάπου 40 μαθητές επιπλέον, στο 2ο ΕΠΑΛ αντί του 1ου. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό καθώς η πρώτη λυκείου είναι κοινή, δεν έχει ειδικότητα. Το ευχάριστο είναι ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο δήμαρχος θα μας τις στείλουν (τις προκάτ αίθουσες) ως τέλος Ιανουαρίου. Με τις τρεις αυτές αίθουσες δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες στις κτιριακές υποδομές του 2ου ΕΠΑΛ και μπορεί να αυξηθεί και ο αριθμός των μαθητών να πάει από τους 170 στους 230» τόνισε ο κ. Γεωργαλής.