Τα τελευταία χρόνια οι πόλεις αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να εγκαθίστανται σε αυτές. Αυτή η αστική ανάπτυξη συχνά σημαίνει αυξημένη αστική κινητικότητα, με περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους που δημιουργούν μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να συνδυαστεί η αστική ζωή με τον σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλάζοντας τα δεδομένα στη μετακίνηση των πολιτών. Ο σχεδιασμός μιας βιώσιμης αστικής κινητικότητας ανοίγει τις προοπτικές για ένα «φωτεινό» μέλλον, στο οποίο θα μπορούσαμε να χτίσουμε και να δημιουργήσουμε μια πιο ανθισμένη πόλη. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και στόχο έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής μας.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπερχρήσης του αυτοκινήτου
Οι άνθρωποι στις πόλεις βιώνουν καθημερινά τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης, με τη χρήση του αυτοκινήτου να είναι καθοριστική σε αυτήν την επιβάρυνση. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, μεταξύ άλλων, είναι μια από τις επιπτώσεις που προξενεί η υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την απώλεια χρόνου των ανθρώπων στον δρόμο και τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων, όπως και τη δημιουργία ηχορύπανσης. Συνέπεια της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι η ρύπανση του αέρα, που επηρεάζει αρνητικά την υγεία των κατοίκων μέσα στην πόλη, με το περιβάλλον να μολύνεται σοβαρά.
Επίσης, μια ακόμα αρνητική συνέπεια αποτελεί η εξάντληση των πόρων ενέργειας. Η εξάρτηση του ανθρώπου από το πετρέλαιο, που εκτός των άλλων συνεχώς ακριβαίνει, οδηγεί στη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, προκαλώντας σταδιακά τη μείωση των διαθέσιμων πόρων, επιδεινώνοντας την περιβαλλοντική καταστροφή.
Αναμφίβολα, η ανθρώπινη δραστηριότητα και συγκεκριμένα η υπερβολική χρήση του αυτοκινήτου έχει ως συνέπεια την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε καθημερινά με τις καταστροφές του πλανήτη μας. Οι εκπομπές αερίων από τα οχήματα συμβάλλουν στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και τη συνακόλουθη κλιματική αλλαγή.
Στις μέρες μας η κοινωνική αποξένωση είναι ένα φαινόμενο που με τα χρόνια γίνεται πιο έντονο λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, των social media κ.λπ. Η επιλογή των ανθρώπων να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο είναι άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί στην απομάκρυνση των ανθρώπων και της επαφής τους. Πλέον, ακόμα και σε διαδρομές που είναι εφικτό να γίνουν με το βάδισμα ή με ποδήλατο, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μετακινηθούν με όχημα, γεγονός που μειώνει την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και την ευκαιρία για κοινωνικοποίηση.
Εναλλακτικές λύσεις και βιώσιμες επιλογές
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται πρακτικές λύσεις που προωθούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, όπως η προώθηση των δημόσιων μεταφορών, η χρήση καθαρών οχημάτων και η ανάπτυξη κινητικών λύσεων που είναι περισσότερο βιώσιμες για το περιβάλλον και την κοινωνία. Η δημιουργία αειφόρου, ασφαλούς και αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών στις αστικές περιοχές αποτελεί στόχο για ένα φιλικό περιβάλλον, προσβάσιμο σε όλους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από τη μεριά της η πολιτεία με την επένδυση στα δημόσια μέσα μεταφοράς θα περιόριζε την ανεξέλεγκτη χρήση των αυτοκινήτων, εισάγοντας έξυπνες λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως λεωφορεία με υδρογόνο. Επίσης η δημιουργία ασφαλών ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομίων θα έδινε σημαντικό κίνητρο στους πολίτες να επιλέξουν αυτούς τους τρόπους μετακίνησης. Βέβαια, η υποστήριξη των πολιτών είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η έμφαση σε μορφές μετακίνησης όπως το ποδήλατο και το βάδισμα σε διαδρομές που είναι εφικτό, θα ήταν μια λύση που θα βοηθούσε σημαντικά το περιβάλλον.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έκαναν την εμφάνισή τους και τα ηλεκτρικά οχήματα, που ασφαλώς είναι περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον απ’ ό,τι τα συμβατικά οχήματα. Η πολιτεία μπορεί να συμβάλλει με την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους οχήματα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Το σημαντικότερο κομμάτι στην επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η ενημέρωση για τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας καλλιεργεί τη συνείδησή των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον, επιλέγοντας πράσινους τρόπους μετακίνησης. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε πιο αειφόρες και ευημερούσες αστικές περιοχές για τις μελλοντικές γενεές.