Το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων
«Ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και αλλάζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται, ανοίγει καινούριους δρόμους. Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης ξεκινάει, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, το μέτρο και την ισορροπία».
Αυτό τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, χθες το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας της εκεί για τα εγκαίνια της 38ης Philoxenia.
Όπως ανέφερε, σε αυτή τη νέα εποχή, η ελληνική ξενοδοχία μπορεί να πρωταγωνιστήσει, χάρη στην πείρα, τη διορατικότητα και την αυθεντικότητα που εμφανίζει διαχρονικά. Επιπλέον, η Όλγα Κεφαλογιάννη μετέφερε στους ξενοδόχους τα θετικά μηνύματα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο και υπογράμμισε πως μέσα από τις συναντήσεις με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου.
Η υπουργός Τουρισμού, συμμετείχε στο συμβούλιο της ΠΟΞ και εκτός από το θεσμικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που επισήμανε ότι θα μπει σε λειτουργία, αναφέρθηκε και στη νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό η οποία περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς στόχους και σχέδια δράσης:
α. Την προώθηση της βιωσιμότητας των επιμέρους προορισμών με παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Στόχος η επέκταση της τουριστικής περιόδου σ’ όλη την χώρα
β. Τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ιδίως μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομών για ειδικές μορφές τουρισμού (εκσυχρονισμός χιονοδρομικών κέντρων, ανάπτυξη καταδυτικών πάρκων, η αναβάθμιση τουριστικών λιμένων). Στα έργα αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών, θα συμβάλλει το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασία, «και αυτό ελπίζουμε να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2024» επισημάνθηκε.
γ. Την αναβάθμιση της τουριστικής αναβάθμισης και εκπαίδευσης και
δ. Την ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την αξιοποίηση νέων εργαλείων.
Όπως επισήμανε η κα. Κεφαλογιάννη, καταργείται το πρόσθετο τέλος για τέσσερις μήνες, για τους τέσσερις μήνες του χειμώνα, και συγκεκριμένα από Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο.
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, αναφερόμενος στα μείζονα θέματα του κλάδου είπε ότι «Στάσιμα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι:
Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Θυμίζω ότι ήταν προεκλογική δέσμευση. Η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη οργανωμένης προβολής και διαχείρισης των προορισμών. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Οι Χρήσεις γης και αξιοποίηση αιγιαλού.
Και η αναφορά είναι μόνο ενδεικτική. Επίσης, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αφέθηκαν να διογκωθούν και να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πριν λίγες ημέρες, με εννέα χρόνια καθυστέρηση, εξαγγέλθηκε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο αυτό ήδη, πριν τη νομοθέτηση του, έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το γεγονός πως τα προβλήματα του κλάδου, όχι απλώς παραμένουν άλυτα, αλλά αυξάνονται, πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως φταίει η πανδημία. Και πριν από αυτήν πως έφταιγαν τα μνημόνια. Πριν από αυτά όμως τί έφταιγε; Αν διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων, θα διαπιστώσει πως τα προβλήματα που θίγονται σε αυτές είναι λίγο – πολύ τα ίδια. Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέα που οφείλονται κυρίως στην εσφαλμένη αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Πρόσφατα αποφασίστηκε, χωρίς την οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές ότι η ΠΟΞ δεν συναινεί στην επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου στο τουριστικό προϊόν.
Πόσο μάλλον. Να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος, όλο το βάρος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Και ενώ μιλάμε για κλιματική κρίση, τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποκλείονται από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Συζητάμε για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και μετά απ’ την πάροδο τριών ετών από τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει εκδοθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης επισήμανε πως το 2023 θα κλείσει ως μια θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
«Ξεπεράσαμε το 2019, και σε αφίξεις και σε έσοδα» επισήμανε ο κ. Παράσχης στο πλαίσιο του συμβουλίου της ΠΟΞ προσθέτοντας ότι το 2023 θα είναι το νέο σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό.