Τεράστια δυναμική καταγράφουν φέτος οι γάμοι τουριστών που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο.
Η διετία της πανδημίας του κορονοϊού έπληξε όπως είναι φυσιολογικό και τον κλάδο του γαμήλιου τουρισμού ακυρώνοντας μαζί με τις διακοπές και τις γαμήλιες εκδηλώσεις, για αυτό και η φετινή χρονιά αποδεικνύεται η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία.
Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και χθες στον μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου έχουν πραγματοποιηθεί 188 πολιτικοί γάμοι, η πλειοψηφία των οποίων αφορά σε τουρίστες.
Άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου που επέλεξαν την πόλη μας για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης. Ζευγάρια από τον Καναδά, την Αυστραλία, την Σκανδιναβία και άλλες χώρες της Ευρώπης προγραμμάτισαν και συνδύασαν τις διακοπές τους με την τελετή των ονείρων τους είτε σε κάποια από τις παραλίες του δήμου ή στους μνημειακούς χώρους που πολλές φορές επιλέγονται από τους επισκέπτες. Ο Άγιος Λάζαρος και η Φορτέτζα στην καρδιά του ιστορικού κέντρου αποτελούν τους κυριότερους χώρους που αποτελούν πόλος έλξης για τους νεόνυμφους μετά τις παραλίες.
Η φυσιογνωμία των κτιρίων το ειδυλλιακό τοπίο και η ατμόσφαιρα φαντάζει ιδανική για τους ίδιους για να κάνουν τον γάμο των ονείρων τους.
Οι τελετές πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πρωί, μεσημέρι και απογεύματα παρουσία ενός εκ των έξι αντιδημάρχων.
Ο αριθμός των καλεσμένων κάθε φορά ποικίλλει. Μπορεί να είναι μόνο το ζευγάρι ή το ζευγάρι με 30-40 άτομα.
Μετά την τελετή ακολουθεί γεύμα ή δείπνο ανάλογα την ώρα, με το φαγητό να είναι συνήθως παραδοσιακό με αρνί σε πολλές παραλλαγές, χόρτα, καλιτσούνια, τοπικά κρασιά και κάθε λογής κρητική λιχουδιά. Φυσικά από το γλέντι δεν λείπει και η μουσική που πολλές φορές είναι κρητική κατ’ επιλογή των νεόνυμφων που επιθυμούν μέχρι τέλους να τηρήσουν τα έθιμα.
Το Ρέθυμνο όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» η αρμόδια αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές να εξελιχτεί ακόμα περισσότερο ως γαμήλιος προορισμός. Με εξαίρεση τα δυο τελευταία χρονιά της πανδημίας, η εναλλακτική μορφή αυτή τουρισμού δείχνει σημαντική εξέλιξη. Είναι γεγονός ότι από το 2007 οπότε και ελήφθη σχετική απόφαση για την τέλεση γάμων και εκτός δημαρχείου, πλέον δραστηριοποιούνται στην πόλη μας περισσότερες από 12 εταιρίες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διοργάνωση γαμήλιων τελετών. Οι εταιρίες αυτές αναλαμβάνουν να κάνουν πραγματικότητα κάθε επιθυμία του ζευγαριού. Από κει και μετά ενεργοποιείται μια αλυσίδα επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με τα νυφικά, τα κουστουμιά, τα κέντρα αισθητικής και ομορφιάς τα κομμωτήρια και φυσικά τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και τα ξενοδοχεία.
Ο δήμος Ρεθύμνου επενδύει σε αυτή τη θεματική μορφή του τουρισμού θεωρώντας ότι συμβάλλει σημαντικά και καθοριστικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με δεδομένο ότι οι νεόνυμφοι αποτελούν πρεσβευτές του τόπου στο εξωτερικό, αφού τα βίντεο και οι φωτογραφίες του γάμου τους ταξιδεύουν στους τόπους διαμονής τους μαζί με όλα τα τοπικά αλλά και τα παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία φροντίζουν να εξασφαλίζουν για τους φίλους και τους συγγενείς τους. Από την άλλη οι γάμοι τουριστών στο Ρέθυμνο ενισχύουν οικονομικά όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις, αλλά και όλες εκείνες που συμμετέχουν στη διοργάνωσή τους μέσω της παροχής υπηρεσιών.
Η αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Ρεθύμνης Πεπη Μπιρλιράκη έκανε λόγο για μια χρονιά ρεκόρ από πλευράς γάμων τη φετινή χρονιά. Όπως εξήγησε εκτός από τις εταιρίες διοργάνωσης γάμων, αρκετά είναι τα ξενοδοχεία που φέτος φιλοξένησαν γάμους από όλο τον κόσμο στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ πολλοί επισκέπτες οργανώνουν μόνοι τους τις δεξιώσεις τους».
Πρώτη επιλογή οι παραλίες ακολουθούν Άγιος Λάζαρος και Φορτέτζα
Όπως εξηγεί η κ. Μπιρλιράκη η αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια ζήτηση για γάμους στο Ρέθυμνο από Ασιατικές χώρες έχει υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία τριετία, ωστόσο το κενό αυτό καλύφθηκε από άλλες χώρες. «Ζευγάρια από Αυστραλία, Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή (κάποιοι που ζουν στην Ευρώπη και παντρεύονται εδώ) πολλοί Ευρωπαίοι, Σκανδιναβοί, Άγγλοι Γερμανοί και πολλοί Γάλλοι επέλεξαν την πόλη για τον γάμο τους. Όλα αυτά συνδυάζονται με ένα ονειρεμένο πακέτο κατ’ αυτούς που είναι μια εκδρομή στην Κρήτη. Τα ζευγάρια επιλέγουν ένα ρομαντικό ειδυλλιακό περιβάλλον του τόπου μας να ενώσουν τις ζωές τους. Οι παραλίες της πόλης τόσο στο κέντρο όσο και δυτικά σε Πετρέ ή Επισκοπή, αλλά και ανατολικά σε Σκαλέτα ή Αδελιανό Κάμπο αποτελούν την πρώτη επιλογή των επισκεπτών. Το κόστος μάλιστα εκεί είναι πιο υψηλό, αφού ανέρχεται σε 300 ευρώ τις καθημερινές και 400 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Οι περισσότεροι επιθυμούν να παντρευτούν στις παραλίες. Εκεί γίνονται πολύ όμορφες εγκαταστάσεις από τις διοργανώτριες εταιρίες. Αρέσει πολύ η Φορτέτζα, ο Άγιος Λάζαρος στην παλιά πόλη όπου το σκηνικό είναι υπέροχο με τον δρόμο της νύφης με τις μπουκαμβίλιες και γίνονται πολύ όμορφες φωτογραφίσεις τόσο πριν όσο και μετά την τελετή. Τα κρητικά προϊόντα πρωταγωνιστούν στις δεξιώσεις και φυσικά αυτές πλαισιωνόσουν με ντόπιους καλλιτέχνες».
Σημαντική τονωτική ένεση στις τοπικές επιχειρήσεις
Για το Δημαρχείο ο γάμος κοστίζει 100 ευρώ τις καθημερινές και 120 τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Στον Άγιο Λάζαρο τις καθημερινές το κόστος ανεβαίνει στα 150 ευρώ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στα 180 ευρώ, ενώ στα άλλα μέρη το κόστος ανέρχεται σε 300 ευρώ τις καθημερινές και τα 400 ευρώ τα Σαββατοκύριακα.
«Ο δήμος είναι αρωγός σε αυτή την ιστορία. Διαθέτει τους διοικητικούς του υπαλλήλους, τις υποδομές του αλλά και τους αντιδημάρχους, οι οποίοι αμισθί εξυπηρετούν το κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού σε χώρους εκτός δημαρχείου. Ο δήμος μας προσπαθεί να είναι ανταγωνιστικός και όχι κοστοβόρος για να συνεχίσουν να έρχονται ζευγάρια από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, να κάνουν εδώ τους γάμους τους. Όλοι οι αντιδήμαρχοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια με δικά μας έξοδα και βοηθάμε το επιχειρείν του τόπου μας με όλη μας την καρδιά, για να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού, γιατί ξέρουμε ότι προσφέρει πολλά στον επιχειρηματικό κόσμο και στον τόπο γενικότερα. Έχουμε επιλέξει να βοηθήσουμε τους διοργανωτές των γάμων για να συμμετέχουμε στην εξέλιξη του θεματικού αυτού τουρισμού, που βοηθά όλη την οικονομική αλυσίδα του τόπου, δηλαδή από τα κομμωτήρια και τους σχεδιαστές μόδας (νυφικά), μέχρι και τον τελευταίο φούρνο που θα κάνει τα γαμοκούλουρα. Τα τοπικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλο κομμάτι: Λάδι, ρακί αγοράζονται από τους γαμηλιώτες και από τους καλεσμένους τους, γιατί στην επιστροφή τους στη χώρα τους θα γίνει μια δεύτερη δεξίωση, όπου θα προβάλλουν το βίντεο του γάμου και θα μοιράσουν τα δώρα – μπομπονιέρες που περιλαμβάνουν κρητικά προϊόντα. Όλο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή των τοπικών μας προϊόντων. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα εσόδων που μοιράζονται στις τοπικές επιχειρήσεις. Από το 2007 που ο δήμος αποφασίσει να επιτρέπεται η τέλεση γάμων σε εξωτερικούς χώρους έχουν ανοίξει πάνω από 12 εταιρείες που ασχολούνται με τη διοργάνωση μόνο γάμων. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο είναι βιώσιμος ο κλάδος, αλλά έχει και μεγάλη εξέλιξη και προοπτική. Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι γιατί και τα ίδια τα ξενοδοχεία διοργανώνουν επετείους, ανανέωση όρκων σε γάμους και εικονικούς γάμους. Εμείς σαν δήμος μέσα από την ιστοσελίδα μας rethymno.guide διαφημίζουμε το Ρέθυμνο ως γαμήλιο προορισμό και βλέπουμε μέσα ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη έχουμε πολλές κρατήσεις και για την επόμενη χρονιά στο γραφείο πολιτικών γάμων του δήμου» κατέληξε η κ. Μπιρλιράκη.