11 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Κ.Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ CINEDU

Ο κινηματογράφος ως εκπαιδευτικό εργαλείο στα σχολεία της χώρας

• Στη διάθεση μαθητών και εκπαιδευτικών ταινίες της ελληνικής και της παγκόσμιας φιλμογραφίας

Η διασύνδεση κινηματογράφου και εκπαίδευσης με σκοπό την προβολή και διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης, είναι η ιδέα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου που υλοποιεί το έργο «Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία» μέσω της πλατφόρμας CINEDU, στην οποία θα έχουν δωρεάν πρόσβαση οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της χώρας.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, έγινε από το ΕΚΚ η παρουσίαση και πλοήγηση στην παραπάνω εκπαιδευτική κινηματογραφική πλατφόρμα που όπως τονίστηκε είναι σχεδιασμένη για να συστήσει τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για μια πληρέστερη στήριξη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες. Παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν κατάλογο τουλάχιστον 92 σύγχρονων ταινιών και σε πρωτότυπο συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, ειδικά διαμορφωμένο για χρήση στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου υλοποιεί το έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Κατά τη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκος Χολέβας, αναφέρθηκε στην πρόθεση του φορέα να εισάγει μεθοδικά και συστηματικά τον κινηματογράφο ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αποσκοπώντας παράλληλα στην προβολή και διάδοσης της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα επισημαίνοντας: «Άμεση προτεραιότητα του παρόντος Δ.Σ. ήταν να μην χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, μια επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.418.964€, και μαζί τους η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα ψηφιακό έργο πανελλαδικής εμβέλειας, ισότιμα προσβάσιμο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σήμερα, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα CINEDU, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στην αφετηρία μιας νέας διαδρομής, αυτήν της διασύνδεσης κινηματογράφου και εκπαίδευσης, που φέρνει την Ελλάδα κοντά σε μια πραγματικότητα την οποία εδώ και πολλά χρόνια βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος πως οι εκπαιδευτικοί μας θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία αυτή για να οξύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών και των νέων, οι οποίοι αποτελούν χρήστες της τεχνολογίας που παράγει εικόνες».

Η γενική διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου, αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης μιας τέτοιας πλατφόρμας στην Ελλάδα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Η Ψηφιακή Πλατφόρμα CINEDU δίνει στον κινηματογράφο μια θέση στην εκπαίδευση προτείνοντας έναν σύγχρονο τρόπο ένταξής του στη σχολική πραγματικότητα όχι ως αντικείμενο μάθησης, αλλά ως μέσο καλύτερης κατανόησης άλλων μαθημάτων. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που το ΕΚΚ προσφέρει τις δυνατότητες αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας στα σχολεία όλης της Ελλάδας, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση, και μάλιστα δωρεάν. Σχολεία από περιοχές που ενδεχομένως να μην διαθέτουν κινηματογραφικές αίθουσες, μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες και οι μαθητές να εισαχθούν στη μαγεία του κινηματογράφου. Από τη Φολέγανδρο, όπου έγινε η πρώτη προβολή ταινίας, μέχρι τις Πρέσπες και από το Σουφλί μέχρι τα Ανώγεια, δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες είναι σε θέση πλέον να οργανώνουν προβολές μιας ταινίας που θα συνδέεται με το μάθημά τους και να αξιοποιούν το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό».

Ο γενικός συντονιστής του Έργου, Ηλίας Τασόπουλος παρουσίασε το έργο και τους στόχους του, τονίζοντας: «Το ΕΣΠΑ εισβάλλει πλέον στον οπτικοακουστικό χώρο. Ο κόσμος των έργων που πρέπει να εκτελεστούν, των υποέργων και των αντίστοιχων πακέτων εργασίας, έχει γίνει καθημερινότητα για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που κλήθηκε να φέρει εις πέρας μία μεγάλη πρωτοβουλία: να μπορούν οι μαθητές να δουν εύκολα ταινίες της ελληνικής και της παγκόσμιας φιλμογραφίας, να μπουν τα παιδιά στην τέχνη του κινηματογράφου, οι ταινίες και τα θέματα που πραγματεύονται να γίνουν κομμάτι της συζήτησης των παιδιών και των εφήβων. Για να επιτευχθούν αυτά, οι στόχοι της Πράξης του ΕΣΠΑ είναι να υπάρχουν:

  • τουλάχιστον 92 ταινίες στο CINEDU με δικαιώματα χρήσης για πέντε χρόνια, για εκπαιδευτικό σκοπό και με γεωγραφικό περιορισμό την Ελλάδα.
  • Εκπαιδευτικό υλικό, που συνοδεύει κάθε ταινία με κείμενα, οπτικοακουστικά αποσπάσματα, ασκήσεις κι άρθρα.
  • 10 εκπαιδευτικές ταινίες (7-10 λεπτών) που εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της έβδομης τέχνης.

Η δημόσια λειτουργία της πλατφόρμας ξεκίνησε στο τέλος του 2022 και πρόκειται να εμπλουτίζεται με καινούργιο υλικό μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Τα δικαιώματα θέασης των προσφερόμενων ταινιών έχει προβλεφθεί να διαρκούν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ώστε η ελληνική πολιτεία να μπορέσει να χτίσει πάνω σε ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα ολοκληρωθεί το 2023».

Όπως αναφέρει το ΕΚΚ, η υπεύθυνη Συντονισμού της Πλατφόρμας και Επίβλεψης Σχολικών Προβολών, Θεοδώρα Μαλλιαρού, πλοηγήθηκε ζωντανά στην πλατφόρμα αναδεικνύοντας τον τρόπο χρήσης της αλλά και τα περιεχόμενα της πλατφόρμας.

 

Επικοινωνία-Πληροφορίες

Για Δημοτικά σχολεία: dimotiko-contact@cinedu-gfc.gr, τηλ. 2103678546

Για Γυμνάσια: gymnasio-contact@cinedu-gfc.gr, τηλ. 2103678547

Για Λύκεια: lykeio-contact@cinedu-gfc.gr, τηλ. 2103678545

Ώρες τηλεφωνικής επικοινωνίας: 10:00 – 15:00

Ιστοσελίδα πλατφόμας: www.cinedu-gfc.gr/