Επιστήμονες από 12 χώρες και τέσσερις ηπείρους θα συζητήσουν για τα οφέλη της κρητικής διατροφής στην υγεία, στη μακροζωία και στην υγιή γήρανση
Το 2ο διεθνές συνέδριο για τον κρητικό τρόπο ζωής θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ρέθυμνο στο ξενοδοχείο Caramel Grecotel. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ακαδημαϊκοί από δώδεκα χώρες και τέσσερις ηπείρους θα συναντηθούν στον τόπο μας προκειμένου μέσα από επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις να αναδείξουν τα οφέλη του κρητικού τρόπου ζωής, την υψηλή διατροφική αξία των κρητικών παραδοσιακών προϊόντων και τα οφέλη τους για την υγεία.
Το συνέδριο, που θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας σε συνεργασία με την Grecotel.
Ο Στέφανος Κάλης καθηγητής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Harvard και καθηγητής της σχολής δημόσιας υγείας του ίδιου πανεπιστημίου, που είναι και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας, Υγείας και Ευεξίας χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφερόμενος στο συνέδριο μίλησε για την θεματική αλλά και τους στόχους του συνεδρίου, που μαζί με τους ακαδημαϊκούς θα συμμετέχουν και φοιτητές, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Μιλάμε και για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον. Θα φιλοξενήσουμε πάνω από 150 άτομα από περισσότερες από 12 χώρες του κόσμου και τέσσερις ηπείρους. Ανάμεσά τους θα είναι κορυφαίοι καθηγητές, άνθρωποι από το πανεπιστήμιο Harvard, το πανεπιστήμιο Yalle, Johns Hopkins University και άλλα πολύ σημαντικά ιδρύματα στην Αμερική, κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, την Ακαδημία Αθηνών και άλλα Ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, επειδή η νεολαία είναι το μέλλον μας, έχουμε καλέσει πολλούς φοιτητές, έχουμε δώσει και υποτροφίες στην Ιατρική σχολή της Κρήτης και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Διατροφής. Έχουμε συμμετοχή πάνω από 20 παιδιά από πανεπιστήμια μέχρι από Ασία, Αμερική, Ευρώπη, Ελλάδα. Έχουμε επιλέξει πέντε ομιλητές και θα μιλήσουν και τα παιδιά, για να μας πούνε και να βοηθήσουμε την πρόοδό τους στην έρευνα».
Ο καθηγητής τόνισε ότι η διαφορά του συνεδρίου με άλλα είναι ο βιωματικός του χαρακτήρας: «Πιστεύω ότι η βιωματική πλευρά του συνεδρίου μας διαφοροποιείται από τα άλλα συνέδρια. Πραγματικά οι άνθρωποι δεν ακούνε μόνο, αλλά βιώνουν όλες τις άπταιστες, άψογες και πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Νομίζω όταν οι κορυφαίοι καθηγητές και ο ξένος κόσμος έρχεται στην Κρήτη και στην Ελλάδα και εκτιμούν απλά πράγματα, όπως είναι τα χόρτα, τα όσπρια και το ελαιόλαδο, εμείς θα εκτιμήσουμε πιο πολύ αυτά που τα έχουμε ήδη μπροστά μας.
Έχουμε πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν πέρυσι και πέρασαν τόσο όμορφα που επιθυμούν να το ξανακάνουν φέτος. Πολλοί από αυτούς, έχουν φέρει φίλους και συναδέλφους κ.λπ. Φέτος είναι σχεδόν διπλάσιες οι συμμετοχές. Βέβαια, ο σκοπός είναι ο ίδιος, και να βελτιώσουμε την υγεία των πολιτών βήμα-βήμα χρησιμοποιώντας την ελληνική και την κρητική παράδοση. Αυτό αφορά και το εξωτερικό, την Αμερική και την Ευρώπη, αλλά το φέρνουμε εδώ και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα εχθές είχαμε μια τάξη δημοτικού και τους μιλήσαμε στον λαχανόκηπο για σωστή διατροφή. Όταν οι μεγάλοι καθηγητές από Αμερική, Harvard, Yalle και από Ευρώπη μιλούν για τα απλά πράγματα, νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες εκτιμούμε πιο πολύ αυτά που ήδη γνωρίζουμε και μας βοηθάει να γυρίσουμε λίγο στην παράδοση των παππούδων μας».
Όπως είπε ο κ. Κάλης το συνέδριο ξεκινά τη Δευτέρα με δείπνο – καλωσόρισμα των συμμετεχόντων.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, οι σύνεδροι θα ζήσουν μοναδικές παραδοσιακές αγροτικές εμπειρίες στο βιολογικό κτήμα της Agreco, στο Άδελε, ενώ θα γίνουν μέρος του μεγάλου κρητικού γλεντιού που θα στηθεί στη συνέχεια. Όλη η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες ομιλίες και στρογγυλά «τραπέζια», που θα επικεντρωθούν στην αξία των ποιοτικών κρητικών προϊόντων και των ατόφιων γεύσεών τους. Την τελευταία ημέρα οι σύνεδροι θα γνωρίσουν όλη τη διαδικασία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας φρεσκότατου ελαιολάδου, επισκεπτόμενοι ελαιώνες στα Χανιά. Με την επιστροφή τους στο Ρέθυμνο, θα γίνουν δέκτες εισηγήσεων που αφορούν τη διατροφή και θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο που θα περιλαμβάνει κρητικές υπετροφές: Μια βραδιά – αποθέωση για τον υγιεινό τρόπο ζωής της Κρήτης και της Ελλάδας, που αποτελεί τη βάση για τη μεσογειακή διατροφή, την οποία συστήνουν ως «συνταγή» μακροζωίας οι κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη.
Από την πλευρά του ο λειτουργικός διευθυντής της Grecotel, Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, ανέφερε:
«Για δεύτερη χρονιά φέτος, το 2ο διεθνές βιωματικό συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για Υγεία και Ευεξία θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, στα ξενοδοχεία της Grecotel. Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας και Υγεία και Ευεξία είναι ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας του καθηγητή Στέφανου Κάλη, καθηγητή της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του τμήματος Δημόσιας Υγείας, με την Grecotel. Καταφέραμε στο τέλος του 2021 να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας που αμέσως, την επόμενη χρονιά τέλη του 2022, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1ο διεθνές συνέδριο. Το ευρύτερο πλαίσιο που κινούνται τα συνέδρια αυτά είναι ο κρητικός τρόπος ζωής, παρελθόν και μέλλον. Φέτος έχουμε την τύχη να έχουμε 150 ομιλητές και συνέδρους από 12 χώρες του κόσμου, από τέσσερις ηπείρους. Εκτός του ότι ο καθηγητής επέλεξε στρατηγικά την Grecotel για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου, έχουμε επίσης τη μεγάλη χαρά το Yalle, το επίσης φημισμένο πανεπιστήμιο, να επιλέξει στρατηγικό συνεργάτη πάλι την Grecotel, ώστε σε ξεχωριστό και παράλληλο πρόγραμμα να φέρει άτομα, επαγγελματίες σεφ από την Κίνα να τους εκπαιδεύσει. Αυτό που κάνει την τεράστια διαφορά είναι το γεγονός ότι δεν είναι ένα τυπικό συνέδριο επιστημονικό. Είναι ένα βιωματικό συνέδριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι κορυφαίοι ομιλητές της ελίτ του παγκοσμίου γίγνεσθαι ακαδημαϊκοί, μόλις τελειώσουν τις παρουσιάσεις τους και τις ομιλίες τους γύρω στις 13:00, μετά για κάθε μέρα ακολουθεί ένα πρόγραμμα που μπορούν να εμπλακούν οι ίδιοι σε διάφορες δραστηριότητες ή να παρακολουθήσουν προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής των παππούδων μας. Έτσι την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, που ξεκινώντας πολύ πρωί από το Ρέθυμνο και πηγαίνοντας στα Χανιά οι σύνεδροι θα ραβδίσουν με τα χέρια τους, θα μαζέψουν ελιές, θα τις αλέσουμε σε ένα παραδοσιακό επισκέψιμο ελαιοτριβείο με μυλόπετρες, θα δοκιμάσουν το φρέσκο λάδι. Αμέσως μετά σε ένα διπλανό, πολύ σύγχρονο ελαιοτριβείο να κάνουν επίσημες γευσιγνωσίες ελαιόλαδου, δοκιμάζοντας ένα από τα καλύτερα βιολογικά λάδια της Κρήτης. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο θα γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου τα διάφορα ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο θα προσπαθήσουν και με την παρουσία του ίδιου του υπουργού κ. Αυγενάκη, (περιμένουμε την επίσημη επιβεβαίωσή του), να διασυνδεθούν ώστε όλοι μαζί να έχουν το αποτέλεσμα της δυναμικής του συνόλου όλων αυτών. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα ελληνικά – κρητικά superfoods. Θα ακολουθήσει μια επίδειξη, μια έκθεση όλων αυτών των ξεχωριστών προϊόντων, βασικά αυτά της Κρήτης, αλλά και τα πολύ ονομαστά εκτός Κρήτης, superfoods».
Ο κ. Καλαϊτζιδάκης ευχαρίστησε την Grecotel και τον όμιλο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, αλλά ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης που και φέτος στήριξε την προσπάθεια. Ευχαρίστησε επίσης το υπουργείο Τουρισμού, την υπουργό κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, που ενέκριναν να τεθεί το συνέδριο υπό την αιγίδα του υπουργείου και του ΕΟΤ αντίστοιχα, καθώς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη.
Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παραγωγούς, όλους τους εμπλεκόμενους που, όπως είπε, είναι πάντα παρόντες και είτε με την προσωπική τους παρουσία είτε με την προσφορά τροφίμων ή προϊόντων, πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν την προσπάθεια του καθηγητή για ένα καλύτερο αύριο.