12 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

«Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει»: Κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή απεργία

Κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Ρέθυμνο, απηύθυναν χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου από το Εργατικό Κέντρο, εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων. Το προσκλητήριό τους αφορά όλη την τοπική κοινωνία κι έρχεται εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά. «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει» είναι το κεντρικό τους σύνθημα. Βασικές τους διεκδικήσεις είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων, η λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης και η κάλυψη των οργανικών κενών στους πιο νευραλγικούς τομείς του δημοσίου. Στο πλαίσιο της απεργίας, την οποία στηρίζουν επίσης η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και τα σωματεία των υγειονομικών, αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

«Δυστυχώς, 14 χρόνια τώρα είμαστε σε μία κρίση απ’ την οποία την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Τα λεφτά δεν βγαίνουν, τα νοικοκυριά λιμοκτονούν. Καλούμε όλο τον κόσμο στην απεργία για πραγματικές αυξήσεις, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τα συνδικάτα – και όχι από τον εκάστοτε υπουργό και τις ορέξεις του. Ο μισθός δεν φτάνει! Θέλουμε τώρα στήριξη! Όλα αυτά τα χρόνια εμείς στηρίζουμε την οικονομία και δυστυχώς είμαστε οι μοναδικοί και οι πιο ευάλωτοι στην εκάστοτε κυβέρνηση» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ζητούν και διεκδικούν «την εκπόνηση ενός σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων και συνταξιούχων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, καθώς και  του πολέμου στην Ουκρανία» τόνισε η κ. Μαγδαληνή Καλογιάννη, γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Όπως τόνισε: «Όλοι μαζί διεκδικούμε αγωνιστικά σε θεσμικό επίπεδο:

– Άμεση κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο δημόσιο (κι ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης).

-Άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας.

-Άμεση αποκατάσταση των εγγυήσεων της συλλογικής εργατικής προστασίας στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

-Σε οικονομικό επίπεδο, διεκδικούμε: επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό, άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αυξήσεις στους μισθούς μας άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα, ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017, μείωση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού».

Ο κ. Γιάννης Μαρινάτος, μέλος γενικού συμβουλίου ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε ότι: «Το τελευταίο διάστημα αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο το πρόβλημα της ακρίβειας σε καύσιμα, σε ΔΕΚΟ αλλά και σε τρόφιμα. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται και από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι ενώ η χώρα υποτίθεται ότι βγήκε από τα μνημόνια, κι ενώ η σκυτάλη των περικοπών και της φτωχοποίησης περνάει διαδοχικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι μισθοί μας εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι, την ίδια μάλιστα στιγμή που τσουνάμι ανατιμήσεων και ακρίβειας «πνίγει» τη χώρα». Προανήγγειλε ότι «Με απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις θα αγωνιστούμε να ανατρέψουμε τις αντιδραστικές και αντεργατικές πολιτικές. Στόχος μας είναι μία κοινωνία καλύτερη και πιο δίκαιη, μία κοινωνία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τους μισθούς μας και μόνο. Στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και του αποκλεισμού εμείς απαντάμε με αγώνες ενωτικούς και μαζικούς. Ο αγώνας συνεχίζεται!».

Ο κ. Μαρινάτος, καταδίκασε απερίφραστα δίχως υποσημειώσεις, δίχως αστερίσκους και παραπομπές την άδικη και βάρβαρη πολεμική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε: «Συμμετέχουμε ενεργά στην απεργιακή συγκέντρωση, για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εργαζομένων και να απαιτήσουμε επιτέλους η κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, γιατί είναι τα μόνιμα υποζύγια της καταστροφικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να ξεστρίψουν από οποιαδήποτε φορολογική ή άλλη επιβάρυνση από το κράτος. Δίνουμε το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση για να απαιτήσουμε να σταματήσει η καταστροφική εισβολή, ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία. Στηρίζουμε το λαό της Ουκρανίας και το λαό της Ρωσίας – γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Ζητάμε και απαιτούμε κατώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ. Να επανέλθουν η 13η και 14η σύνταξη και ο μισθός αντίστοιχα στο δημόσιο».

 

Συμμετέχουν ΕΛΜΕ, υγειονομικοί, εμπορικός σύλλογος, ξενοδοχοϋπάλληλοι

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει στην αυριανή απεργία, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

– Αναστολή του ειδικού φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

– Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

– Προστασία του κοινωνικού κράτους και τερματισμό κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Το παρών στην απεργία θα δώσουν τα σωματεία υγειονομικών του Ρεθύμνου που όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση τους, απαιτούν:

– Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία.

– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος με κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα.

– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, ΟΤΑ. Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επαναφορά όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού.

– Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

– Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.

– Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία, την ΠΦΥ και τα νοσοκομεία.

– Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία, την πρόνοια, το φάρμακο.

Στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχει και ο εμπορικός σύλλογος Ρεθύμνου με την παρουσία όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην τοπική κεντρική συγκέντρωση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, οι επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, μικρές και μεσαίες, αρθρώνουν «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας του Ρεθύμνου και διεκδικούν: Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2». Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στην απεργία συμμετέχει και το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων νομού Ρεθύμνου, που καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου Τουρισμού – Επισιτισμού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 αύριο το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, διεκδικώντας:

Παράταση του Ταμείου ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις έως ότου γίνει επαναπρόσληψη και επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.

Πλήρη και καθολική εφαρμογή των Κ.Σ.Σ.Ε.

Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη.

– Αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και όχι μόνο στον κατώτατο.

– Μείωση Φ.Π.Α. και φορολογίας στα είδη βασικής ανάγκης.

– Nα ανακληθεί άμεσα η Κυβερνητική απόφαση για τους συνάδελφους που εργάζονται σε ξενοδοχείο, αλλά δεν ανήκουν στις ειδικότητες της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

– Άμεση στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε, Ο.Α.Ε.Δ, ΕΦΚΑ και Νοσοκομείου Ρεθύμνου.