Τη μελέτη του μεγάλου έργο του Φράγματος του Πλατύ Ποταμού παρουσιάζει αυτή την ώρα στο Αμάρι ο αρμόδιος υφυπουργός υποδομών Νίκος Ταχίαος. Στην εκδήλωση -παρουσίαση που πραγματοποιείται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγίας Φωτείνής εκτός από το δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό και το Δημοτικό του Συμβούλιου παρόντες είναι ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Μανόλης Χνάρης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης στελέχη του ΟΑΚ, περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού Ρεθύμνης και κάτοικοι των περιοχών στις οποίες προβλέπονται να εκτελεστούν εργασίες..
Υπενθυμίζουμε οτι για τη χρηματοδότηση του έργου υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριου δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου, αλλά και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου, που αποτελεί την καρδιά της γεωργικής παραγωγής του νησιού.
Αντικείμενο του έργου είναι
Α. η κατασκευή ενός χωμάτινου φράγματος, με αργιλικό πυρήνα, ύψους 54 μ. από τη θεμελίωση. Ο Ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα περίπου 21,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Περιλαμβάνεται το ανάχωμα, ο υπερχειλιστής, το έργο εκκένωσης και έργα οδοποιίας.
Β. η κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού μήκους 18,6 χιλιομέτρων, κλειστού τύπου, διαμέτρου σωλήνα Φ1200 mm (διάμετρος αγωγού 1,2 μ.), συμπεριλαμβανομένων 2 σηράγγων από οπλισμένο σκυρόδεμα πλάτους 5 μ. και μήκους 3,4 χιλιομέτρων. Επισημαίνεται ότι ο βαρυτικος αγωγός μεταφοράς νερού προς Μεσσάρα, θα μεταφέρει το πλεονάζον νερό.
Γ. η κατασκευή δεξαμενών άρδευσης και σχετικών δικτύων, τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες άρδευσης σε πλέον των 40.000 στρεμμάτων γης, εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Ρεθύμνης.
Προϋπολογισμός έργου: 170.000.000 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24% + 5.000.000 Προαίρεση
Απαλλοτριώσεις: 12.000.000 €
Όσον αφορά την άρδευση,
στο έργο του Φράγματος και σύμφωνα με την οριζοντιογραφία του έργου στο πλαίσιο δημοσίευσης των απαλλοτριώσεων, περιλαμβάνεται η κατασκευή 19 δεξαμενών άρδευσης στο Δήμο Αμαρίου (και 2 στο Δήμο Αγίου Βασιλείου) και των κατάντη αρδευτικών τους δικτύων. Σε συνέχεια σχετικού εγγράφου του Δήμου μας, διεκδικούμε την κατασκευή ακόμα 4 δεξαμενών. Επιπλέον,
στη μελέτη των λιμνοδεξαμενών, εκτός από τις δύο λιμνοδεξαμενές περιλαμβάνονται ακόμα 7 δεξαμενές άρδευσης.
Συνολικά επομένως, στο Δήμο μας, όσον αφορά την άρδευση, θα μιλάμε για 19+4+7=
30 δεξαμενές άρδευσης και 2 λιμνοδεξαμενές.
Όσον αφορά την οδοποιία, στο έργο του Φράγματος θα ενταχθούν
Α. 2 τμήματα περιμετρικής οδού:
-
τμήμα 1: κάτω από Λαμπιώτες και Πετροχώρι μήκους 1.640 μ.
-
τμήμα 2: από Άγιο Γεώργιο Πετροχωρίου μέχρι κόμβο του δρόμου Πετροχώρι – Άνω Μέρος, μήκους 1.250 μ.
Β. δρόμος προς Μεσσαρά, με τη βελτίωση των χαρακτηριστικών υφιστάμενης οδοποιίας μήκους περίπου 5.300 μ. Επισημαίνεται ότι η όδευση της απαλλοτρίωσης μετά την έξοδο της δεύτερης σήραγγας (στο ύψος της Αγίας Παρασκευής) για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς νερού, θα εξυπηρετεί και ανάγκες συνδετήριας οδού επιπλέον μήκους 9.500 μ. Έτσι, στο σχεδιασμό του έργου περιλαμβάνεται η οδική σύνδεση της Περιφερειακής οδού του Φράγματος με τη Μεσσαρά.
Επομένως η απόσταση Φράγμα – Μεσσαρά (στο ύψος του Κλήματος) θα είναι 14.800 μ.
Επιπρόσθετα, στη μελέτη των λιμνοδεξαμενών, περιλαμβάνεται η βελτίωση των κάτωθι οδών:
-
Επαρχιακή οδός Αγία Φωτεινή – Γερακάρι – Άγιος Ιωάννης
-
Δρόμος προς Σμιλέ
-
Οδός Ελένες – Μεσονήσια
-
Δρόμος προς γέφυρα Μανουρά
-
Δρόμος προς Γουργούθους
-
Δρόμος Βρύσες – Αμάρι – Μέρωνας.