Μέρος 1
Όσο οι γεωργοί μας βρίσκονται στους δρόμους χωρίς ουσιαστική ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τόσο θα πρέπει να εξειδικεύουμε τους λόγους που διατηρούν αυτήν την κατάσταση. Ο τομέας της γεωργίας είναι ο τομέας της ανθρώπινης επιβίωσης και δεν μπορεί να έλθει σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει πρωτίστως να λύνονται τα θέματά του. Η Κομισιόν παρουσιάζει ένα όραμα με τέσσερις άξονες προτεραιότητας, ως να επρόκειτο για μια έκθεση ιδεών προς μαθητές γυμνασίου. Και βέβαια το βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι. Από τότε που έγινε η μεγάλη διεύρυνση (2004), όπου οι πόροι που αφορούσαν στη γεωργία αντιπροσώπευαν το 49,2 % του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, μέχρι σήμερα οι πόροι έχουν μειωθεί σταδιακά (εν έτει 2025) στο 28,1%. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
Η Επιτροπή παρουσίασε προχθές το νέο χάρτη πορείας για έναν ακμάζοντα γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Πρόκειται για ένα όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, που έχει παλιό πρόσημο και μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε γιατί επανέρχονται στα ίδια και στα ίδια και δεν παίρνουν αποφάσεις για να δούμε τι αξίζει επιτέλους η γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών. Το όραμα λοιπόν για τη γεωργία έχει 4 άξονες δράσης οι οποίοι συνθέτουν το νέο αγροδιατροφικό σύστημα για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές γεωργών και επιχειρήσεων αγροδιατροφικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της ψηφιακής στρατηγικής της ΕΕ για τη γεωργία.
Στο σημείωμά μας αυτό θα ασχοληθούμε με τους δυο πρώτους άξονες προτεραιότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, που είναι οι ακόλουθοι:
• Ένας ελκυστικός τομέας: Η γεωργία πρέπει να έχει την αναγκαία σταθερότητα ώστε να προσελκύει νέους ανθρώπους να εισέλθουν στο επάγγελμα, π.χ. προσφέροντας δίκαια εισοδήματα και καλύτερα στοχευμένη δημόσια στήριξη. Και μάλιστα, η Επιτροπή δεσμεύεται ότι οι γεωργοί δεν θα αναγκάζονται να πωλούν συστηματικά τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής και θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα γι’ αυτό.
Ο ελκυστικός αυτός τομέας που ονειρεύεται η γραφειοκρατία παραβλέπει ότι το κόστος των παραγόμενων προϊόντων έχει υπερβεί κάθε κανόνα οικονομίας και οφείλεται σε λάθος μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν εκτοξεύσει την τιμή ενέργειας, αλλά και στη μη επίβλεψη των εισροών στη γεωργία που αποδεκάτισε τα απαραίτητα λιπάσματα που διπλασιάζουν την παραγωγή. Λογικό επακόλουθο λοιπόν είναι ότι οι ταγοί της ευρωπαϊκής γεωργίας εθελοτυφλούν και οδηγούν τη γεωργία και τον αγροτοδιατροφικό τομέα στα τάρταρα. Εκτός αν μέρος των σχεδίων τους είναι να αγοράζουμε φθηνά μη ελέγξιμα αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες για να μπορούν να πουλούν εκεί τα βιομηχανικά προϊόντα τους.
• Ένας ανταγωνιστικός και ανθεκτικός τομέας: Η ΕΕ θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια και κυριαρχία με διάφορους τρόπους. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γεωργών. Το Όραμα ανταποκρίνεται επίσης στα αιτήματα των γεωργών, των πολιτών, και της κοινωνίας γενικότερα για καλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ να μη μετατρέπονται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα το 2025 για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συνοχή στα πρότυπα σχετικά με τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ και την καλή μεταχείριση των ζώων.
Πρόκειται για μια επιπρόσθετη αταξία που δεν μπορεί να κατανοήσει ένα υγιές μυαλό: Μιλούν για την επισιτιστική ασφάλεια οι ίδιοι κύκλοι που έλαβαν κάθε δυνατή απόφαση για να προκαλέσουν επισιτιστικό πρόβλημα σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για μια ηγεσία της Κομισιόν που παίρνει μέτρα υπέρ της αντικατάστασης των πρωτεϊνών των ζώων από σκουλήκια, γρύλους και ακρίδες, αδιαφορώντας για την υγεία των ζώων που θα καταναλώνουν όσοι θα έχουν εισοδήματα στο μέλλον για να αγοράζουν κρέας! Ας αφήσουμε τα φυτοφάρμακα, όπου στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού τα λεμόνια στη χώρα μας με τα υγιή φυτοφάρμακα πρέπει να ανταγωνιστούν τα λεμόνια της Λατινικής Αμερικής με τα ανθυγιεινά φυτοφάρμακα! Ή μήπως είναι λάθος η σκέψη ότι προετοιμάζουν το έδαφος για να δώσουν πόρους ώστε να ευημερήσει ο τομέας σιτηρών της Ουκρανίας με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) για να τρώνε ψωμί οι πεινασμένοι του κόσμου; Το όραμα αυτό δεν μπορεί να εμπεδωθεί από καμιά άποψη.
Τι διακρίνουμε να κρύβεται πίσω από τα δυο αυτά στοιχεία που προαναφέραμε; Μια προσπάθεια παράθεσης ιδεών εκθεσιακής μορφής, όπου λείπει το βασικό ζητούμενο: Πώς να εξυγιανθεί ο αγροτικός τομέας που έχει ανάγκη από:
• Έντονη εφαρμογή νέων τεχνολογιών.
• Σημαντική εφαρμογή της πληροφορικής για να μειώνονται οι δαπάνες και κυρίως για να αποφευχθεί η κατασπατάληση πόρων.
Επίσης, πού θα βρεθούν τα χρήματα που είναι αναγκαία για την επένδυση στον αγροτικό τομέα;
Όταν χώρες όπως η δική μας αποφάσιζαν να μπουν στην ΕΕ ο στόχος ήταν, ως προς τον αγροτικό τομέα να υπάρξει η κοινοτική συνδρομή για να μπορέσουμε να αντέξουμε και το φημισμένο «κοινοτικό κεκτημένο». Είχαμε αποκλείσει διάφορες μορφές επανεθνικοποίησης που βλέπουμε σωρηδόν να έρχονται καταπάνω μας για να αντιμετωπιστούν οι σωστές κινητοποιήσεις των αγροτών.
Δεν ακούσαμε να γίνεται λόγος στις Βρυξέλλες ότι έχουμε ανάγκη πόρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αύξησης των απαραίτητων δαπανών για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Και οι αγρότες του τόπου μας χειμάζονται και πρέπει να σκύψουν οι αρμόδιοι στα προβλήματά τους.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_25_530