Απαιτείται ισορροπία πρωτογενή τομέα και τουρισμού στη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Τη μελέτη η οποία θα υποδείξει πως θα επιτευχθεί η ενιαία διαχείριση υδάτων στην Κρήτη ανέλαβε να υλοποιήσει η ολλανδική εταιρία όπως ανακοίνωσε πρόσφατα από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Όπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, η συγκεκριμένη εταιρία δεν θα έχει ρόλο στη διαχείριση του νερού, κάτι που θα το κάνει άλλος φορέας, με τον ίδιο να προκρίνει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτός θα στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Όπως ο ίδιος ανέφερε, μιας και ο ΟΑΚ έχει κάνει ένα μάστερ πλαν σε σχέση με τα νερά, βασικό ζητούμενο που πρέπει να διευθετηθεί, είναι η εξασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ τουρισμού και πρωτογενή τομέα στο θέμα της διαχείρισης των νερών. Σε αυτό το κομμάτι απαιτούνται αλλαγές και ο ανταγωνισμός που σήμερα υπάρχει με τις δυο τομείς πρέπει να εξισορροπηθεί.
Χαρακτηριστικά ο κ. Νίνος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξηγεί: «Ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης με την ολλανδική εταιρεία για τη σύνταξη του τρόπου που θα γίνει η ενιαία διαχείριση νερού σε επίπεδο νησιού. Εγώ προκρίνω ότι το υπόβαθρο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, εμπλουτιζόμενο όμως με στελέχωση και χρηματοδότηση που απαιτείται, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτό το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο της ενιαίας διαχείρισης σε επίπεδο Κρήτης, είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Η δική μας δουλειά ήταν και είναι να παρουσιάσουμε το πως δουλεύουμε μέχρι σήμερα και το τι έχουμε πετύχει σαν διαχείριση, τι πρέπει να αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση, ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη, η οποία οδηγεί και σε φαινόμενα λειψυδρίας, ακόμα και σε περιόδους που δεν έχουμε ξηρασία. Κάτι, που είναι πάρα πολύ αρνητικό. Επίσης υπάρχει μια τρομερά εύθραυστη ισορροπία μεταξύ πρωτογενή τομέα – αγροτικής ανάπτυξης και τουριστικού προϊόντος. Λειτουργούν πάρα πολύ ανταγωνιστικά το ένα προς το άλλο και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ισορροπία αυτή που επιβάλει η αειφορία που χρειάζεται η Κρήτη. Η ολλανδική εταιρεία ανέλαβε να συντάξει μια μελέτη η οποία θα καταλήξει τελικά στο με ποιον τρόπο θα πετύχουμε αυτήν την ενιαία διαχείριση. Δηλαδή, αυτοί θα προτείνουν το hardware για το πως πρέπει να την οργανώσουμε. Θα εμπλουτίσουν τη δική μας μελέτη, η οποία είχε μια έλλειψη όσον αφορά στην ανατολική Κρήτη, διότι δεν είχαν ανταποκριθεί στο 100% οι δήμοι όταν γινόταν το master plan του οργανισμού. Έχουμε πάρα πολύ καλά στοιχεία επικαιροποιημένα, καταγραφή των έργων, των υποδομών, των ελλείψεων των αντιπλημμυρικών που απαιτούνται. Όλα αυτά τα έχουμε καταγεγραμμένα. Η εταιρεία θα πάρει αυτήν την καταγραφή, θα την ολοκληρώσουν και με την ανατολική Κρήτη που ένα κομμάτι προς Λασίθι, ειδικά νότια, είχαμε κενά και θα παραδώσουν μια πρόταση η οποία δεν θα είναι δεσμευτική σε τελική ανάλυση. Αυτοί θα κάνουν την πρόταση. Τα τρία συναρμόδια υπουργεία (περιβάλοντος ΥΠΕΝ, Αγροτικής αναπτυξης και Υποδομών), θα πάρουν την πρόταση και θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο οργανισμός, με τι νομική μορφή θα λειτουργεί, με τι οργάνωση, τι στελέχωση κ.λπ. Εμείς σαν Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχουμε άποψη, έχουμε πρόταση, την έχουμε ήδη καταθέσει και θα την επαναπροωθήσουμε στη φάση διαβούλευσης με την εταιρεία. Δηλαδή θα την ξανά κάνουμε αυτήν τη διαβούλευση. Και στο τέλος ελπίζω να βρούμε τον τρόπο και τη χρυσή τομή για να το κλείσουμε».
Ολοκλήρωση
Ο ΟΑΚ έχει τεχνογνωσία και εμπειρία για να αναλάβει την ενιαία διαχείριση υδάτων στο νησί
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Θοδωρής Νίνος, ο ΟΑΚ έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να είναι ο φορέας εκείνος που θα διαχειριστεί ενιαία τα ύδατα της Κρήτης και μάλιστα ήταν σαφής ότι θα διασφαλίζεται η διαχείριση του νερού ως δημόσιο αγαθό. Ο Ο.Α.Κ., όπως είπε, θα μπορεί να είναι ο φορέας εκείνος αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις: «Διότι έτσι όπως είναι σήμερα ο ΟΑΚ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο τεράστιο έργο. Θα χρειαστεί και στελέχωση, και αλλαγή στα οργανογράμματά μας. Αλλά, η νομική μορφή είναι η απόλυτα ενδεδειγμένη που διασφαλίζει ότι το νερό θα αντιμετωπιστεί ως δημόσιο αγαθό, αλλά θα διασφαλίζει και προτεραιοποίηση που χρειάζεται το νησί. Δηλαδή πρώτα πρωτογενής τομέας και ύδρευση και μετά τουρισμός. Αυτή είναι η σειρά. Πιθανολογώ και προς αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψουμε όλοι μας, ότι ο ΟΑΚ θα είναι το σχήμα στο οποίο πάνω θα πατήσει η όποια τροποποίηση εισηγηθούν οι Ολλανδοί για να καταλήξουν σε έναν φορέα που θα αναλάβει όλη την Κρήτη με τη λογική της ενιαίας διαχείρισης και του ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και υλοποίησης των έργων, όπως και την προτεραιοποίηση των έργων».