Πόσοι συμπολίτες μας, άραγε, να γνωρίζουν ότι στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (1ο ΕΠΑΛ) Ρεθύμνου έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εργαστήριο τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης; Το συγκεκριμένο εργαστήριο περιλαμβάνει δύο σύγχρονους τρισδιάστατους εκτυπωτές, καθώς και υλικοτεχνικές υποδομές και τους απαραίτητους σταθμούς εργασίας.
Στους σταθμούς εργασίας διδάσκεται η σχεδίαση τρισδιάστατων μοντέλων και σχεδίων, καθώς και η μετέπειτα επεξεργασία τους, ώστε να υποβληθούν για εκτύπωση σε φυσικό μέγεθος.
Η εκτύπωση γίνεται με πλαστικό υλικό και είναι από μόνη της εντυπωσιακή, χωρίς να αναλογιστεί κανείς τις ώρες εργασίας και επεξεργασίας που απαιτούνται μέχρι να οδηγηθεί ένα τρισδιάστατο μοντέλο στον 3D εκτυπωτή. Η ψυχή και ο ενορχηστρωτής όλης αυτής της δραστηριότητας είναι ο κύριος Παναγιώτης Βεργεράκης, εκπαιδευτικός πληροφορικής και υπεύθυνος του Τομέα Πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, ο οποίος με τη συνεργασία και την υποστήριξη των συναδέλφων του έχει αφιερώσει απεριόριστες ώρες εργασίας για τη δημιουργία και λειτουργία του εργαστηρίου αυτού.
Το εργαστήριο αυτό, είχαμε την τύχη και τη χαρά να επισκεφθούμε οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής Άννα Πατεράκη και Θεόδωρος Τσοβίλης μαζί με μία ομάδα μαθητών από τον Όμιλο Δημιουργικότητας και Καινοτομίας Πληροφορικής που λειτουργεί στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου. Εκεί, μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε ο κύριος Βεργεράκης, μας εξήγησε τη λειτουργία των 3D εκτυπωτών και μας έκανε μια επίδειξη της υλικοτεχνικής υποδομής του εργαστηρίου τρισδιάστατης εκτύπωσης. Όπως μας επισήμανε, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτό το εργαστήριο να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τρισδιάστατη σχεδίαση κι εκτύπωση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και για τη διδασκαλία και άλλων μαθημάτων του τομέα πληροφορικής.
Στη συνέχεια, οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου ενεπλάκησαν ενεργά σε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία περιλάμβανε τη σχεδίαση με κατάλληλο εκπαιδευτικό λογισμικό, ενός τρισδιάστατου μοντέλου, τη μετατροπή του σε έργο τρισδιάστατης εκτύπωσης και τέλος την αποστολή του έργου αυτού για εκτύπωση στον τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D Printer) του εργαστηρίου. Η εργασία αυτή, αν και σχετικά πολύπλοκη, δεν δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές. Η δραστηριότητα αυτή είχε απτά εκπαιδευτικά αποτελέσματα και έφερε σε επαφή τους μαθητές με μια σύγχρονη τεχνολογία αιχμής, η οποία διδάσκεται στους μαθητές του Τομέα Πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία μαθημάτων όπως η Πληροφορική, η Τεχνολογία και το Σχέδιο, ενώ ενθουσιάστηκαν βλέποντας τα σχέδιά τους να παίρνουν φυσική και πραγματική μορφή στον τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κύριο Βεργεράκη που μας φιλοξένησε και μας προσέφερε αυτή τη μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία και να τον συγχαρούμε για το πραγματικά αξιοζήλευτο έργο του. Επίσης, ευχαριστούμε τους μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου που συμμετείχαν στη δραστηριότητα αυτή, καθώς και τους γονείς τους που μας εμπιστεύθηκαν.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως ίσως στη συνείδηση κάποιων λίγων, τα Επαγγελματικά Λύκεια να θεωρούνται μία δευτερεύουσα επιλογή λυκειακής εκπαίδευσης, η πραγματικότητα όμως, με την οποία ήρθαμε σε επαφή, τους διαψεύδει σθεναρά.
Θεόδωρος Τσοβίλης
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής MSc