15 °C Rethymno, GR
20/03/2023

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

O συγγραφέας Δημήτρης Καλοκύρης στο Μονόγραμμα

Ποιητής, πεζογράφος, εικονογράφος, γραφίστας, εικαστικός, εκδότης περιοδικών, συγγραφέας βραβευμένος – και για την ιδιοτυπία του, ο Δημήτρης Καλοκύρης αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα που θα προβληθεί αύριο, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 20.30 από την ΕΡΤ2.

Γεννήθηκε το 1948 στο Ρέθυμνο. O πατέρας του καθηγητής σε γυμνάσιο ενός χωριού έξω από το Ρέθυμνο και αργότερα, Έφορος Αρχαιοτήτων στο Ηράκλειο. Πήγε με υποτροφία στο Παρίσι οικογενειακώς για ένα χρόνο, όταν ο Δημήτρης Καλοκύρης ήταν μικρός. Εκεί εξοικειώθηκε με τη γλώσσα.

Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων. Συγχρόνως συμμετέχει σε φοιτητικά ροκ συγκροτήματα. Γράφει ποιήματα ενώ συμμετέχει σε έκθεση ζωγραφικής φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με τη μεταγραφή του για Θεσσαλονίκη, αρχίζει και δημοσιεύει κείμενά του και ποιήματα σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Εργάζεται ως μακετίστας σε εργαστήριο μεταξοτυπίας.

Όπως αναφέρει: «…από όταν έφτιαξα το πρώτο μου βιβλίο, με γοήτευσε αυτή η ατμόσφαιρα του τυπογραφείου, που ήτανε με μέταλλα και πιο χειροκίνητο, δεν ήταν τα σημερινά τα ηλεκτρονικά και τα αυτόματα. Αναγκαστικά λοιπόν ασχολήθηκα με το εξώφυλλο του βιβλίου μου και με την σελιδοποίηση, δίπλα στους τεχνικούς. Έκανα διάφορες αλχημείες εκεί και σιγά-σιγά έγινε πια κεντρικός βιοπορισμός και έφτασα να έχω κάνει κάπου 4.000 εξώφυλλα. Μεταξύ των οποίων και όχι μόνο εξώφυλλα βιβλίων αλλά και προγράμματα θεάτρων, μουσικών παραστάσεων, αφίσες, αφίσες δρόμου, αφίσες καταστημάτων, αφίσες μεγάλες 24φυλλες, 48φυλλες, αυτές τις πολύ μεγάλες».

Το 1971 ιδρύει το θρυλικό περιοδικό «Τραμ» και τις ομώνυμες εκδόσεις Λογοτεχνίας και Τέχνης. Στο πρώτο ήδη τεύχος, εκτός από τα κείμενα του Σεφέρη τα ανέκδοτα, υπήρχε και ένα διήγημα του Κώστα Ταχτσή που είχε και αυτός πολλά χρόνια να δημοσιεύσει.

«…Στη συνέχεια ήρθαν και συνεργάστηκαν άνθρωποι όπως ο Καρούζος, ο Γιώργος Ιωάννου πολλοί από τους κατόπιν πολύ γνωστούς. Και βεβαίως από εκεί δημιουργήθηκε ένα πρώτο φυτώριο ανθρώπων που εν συνεχεία αναπτύχθηκαν στην λεγόμενη γενιά του ’70», διηγείται.

Αργότερα στην Αθήνα πλέον, εκδίδει το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό «Χάρτης». Η παρέα του «Τραμ» συσπειρώνεται στο νέο περιοδικό «Χάρτης» που εκδίδει με την σύζυγό του Ελένη και τον Γιώργο Χουλιάρα.

Αναλαμβάνει διευθυντής σύνταξης και καλλιτεχνικός διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού «Το Τέταρτο» (1985-87) του Μάνου Χατζιδάκι. Παραιτείται ένα χρόνο πριν κλείσει.

Έχει κάνει τρεις εκθέσεις κολάζ και εικονογράφησε βιβλία για παιδιά. Το 1996 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για το φαντασμαγορικό του σύγγραμμα «Η ανακάλυψη της Ομηρικής» και το 2014 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.

 

Συντελεστές εκπομπής

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Λάμπρος Γόβατζης, ηχοληψία Μαρία Μανώλη, μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης.