Σε ένα πράσινο βιώσιμο τουρισμό με «όχημα» το ποδήλατο στοχεύει ο δήμος Ρεθύμνου που συμμετέχει στο δίκτυο πόλεων ως φιλικός προορισμός για ποδηλάτες έχοντας αποσπάσει και σχετικό βραβείο για το 2022. Το Ρέθυμνο διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να εξελιχτεί σε ποδηλατικός προορισμός, ωστόσο απαιτούνται ακόμα να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την προσέλκυση επισκεπτών με τα ποδήλατά τους.
Τόσο ο δήμος Ρεθύμνου όσο και οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν αντιληφθεί τα πολλαπλά σημαντικά οφέλη αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού τόσο σε ό,τι αφορά το οικονομικό στάτους των ποδηλατών επισκεπτών όσο και γενικότερα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των τελευταίων ετών. Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του ποδηλάτη επισκέπτη είναι αξιοσημείωτα και ιδιαίτερα, καθώς επιθυμούν με το ποδήλατό τους να γυρίσουν τον τόπο, τις ομορφιές του, τα μνημεία και τα μουσεία του και φυσικά την κουζίνα και τους ανθρώπους κάθε τόπου.
Οι υποδομές αποτελούν ένα μεγάλο ζητούμενο για τους προορισμούς ποδηλατικού τουρισμού. Το Ρέθυμνο, η Αλεξανδρούπολη και η Κως που συμμετέχουν στο δίκτυο των πόλεων ως φιλικοί για το ποδήλατο προορισμοί έχουν κάνει ήδη αρκετά βήματα.
Στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας ημέρας ποδηλάτου ο δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με την εταιρία «Ναττούρ» διοργάνωσαν ένα τριήμερο εκδηλώσεων (1-3 Ιουνίου) με προσκεκλημένους εκπροσώπους από την Κω και την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες αλλά και να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους για την ενίσχυση του ποδηλατικού τουρισμού.
Χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε ένα φόρουμ με προσκεκλημένους αυτοδιοικητικούς, επιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές του πανεπιστημίου Κρήτης και σπουδαστές του ΔΙΕΚ.
Π. Μπιρλιράκη: Στοχεύουμε σε ένα πράσινο βιώσιμο τουρισμό
Η αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη σημείωσε πως ο στόχος του δήμου Ρεθύμνου είναι ένας πιο βιώσιμος πράσινος τουρισμός. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στοχεύουμε σε ένα βιώσιμο, πράσινο τουρισμό. Έναν τουρισμό που θα σέβεται την κουλτούρα μας, τον τόπο μας, τους ανθρώπους, τα προϊόντα μας. Έναν τουρισμό που θα μας φέρει κοντά μας, επισκέπτες που θέλουν να έρθουν να μας γνωρίσουν, να μείνουν κοντά μας και να σέβονται τη δική μας ταυτότητα. Αυτό είναι ένα από τα κομμάτια του βιώσιμου πράσινου τουρισμού. Ο ποδηλατικός τουρισμός υπάρχει ήδη σε όλο τον κόσμο. Είμαστε λίγο πίσω σε σχέση με τις άλλες τουριστικές περιοχές της Μεσογείου, γι’ αυτό θέλουμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Έναν χρόνο που για εμάς θα αξιοποιήσει πάρα πολύ τον ήδη υπάρχοντα προορισμό μας, ο οποίος έχει υπηρεσίες ανωτέρου επιπέδου. Έχει ποδηλατικές υποδομές. Ο δήμος μας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια να δουλεύει τη βιώσιμη ανάπτυξη μπαίνοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, έχοντας επαφές με ευρωπαϊκές πόλεις. Από εκεί και πέρα είναι η επικοινωνία του τι εμείς παρέχουμε στους ποδηλάτες και φυσικά η αλυσίδα της μεταφοράς προς την Κρήτη. Γι’ αυτό λοιπόν το Ρέθυμνο διοργάνωσε αυτήν την εσπερίδα και έχει καλέσει όλους τους δήμους της Κρήτης, αλλά και πάρα πολλούς ειδικούς του τουρισμού για να ξεκινήσουμε το δια ταύτα. Να ξεκινήσουμε να αναπτύσσουμε τον ποδηλατικό τουρισμό σε όλες του τις βαθμίδες, από την επικοινωνία στο εξωτερικό μέσω των τουριστικών οργανισμών και των τουριστικών πρακτόρων, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει ένα ξενοδοχείο έτοιμο με εξοπλισμό, με υποδομές που θα τον υποδεχτεί και φυσικά η πόλη με τους ποδηλατοδρόμους και με τις υπόλοιπες υποδομές που έχουμε. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ρεθύμνης έχει εντάξει σε όλα τα κομμάτια της προβολής του στο εξωτερικό, στις τουριστικές εκθέσεις, στα workshops, τις δράσεις του για τον ποδηλατικό τουρισμό. Άρα, εμείς το έχουμε προβάλει. Έρχονται ήδη μεμονωμένοι και γκρουπ ποδηλατιστών εδώ, απλώς δεν έχουμε μια συνεχή ροή, δηλαδή αυτό το τουριστικό πακέτο το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε από τις κύριες χώρες των ποδηλατιστών προς την Κρήτη μια συνεχή ροή. Αυτή η ροή για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να είναι στη μεσαία και στη χαμηλή σεζόν. Αυτό ήταν που μας τράβηξε την προσοχή εξ αρχής, το ότι ο ποδηλάτης έρχεται τους μήνες της άνοιξης, του φθινοπώρου, ακόμα και τον χειμώνα με το ήπιο κλίμα που έχουμε. Τα χαρακτηριστικά του ποδηλάτη είναι πάρα πολύ σημαντικά, δηλαδή θέλει υποδομές ανωτέρου επιπέδου, θέλει ξενοδοχειακά καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν το ποδήλατό του. Έχει πάντα συνοδούς, γιατί θέλει παρέα. Επίσης μέσο όρο μένει μια βδομάδα και παραπάνω. Τα χαρακτηριστικά αυτά, ιδιαίτερα την άνοιξη και το φθινόπωρο που θέλουμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν, είναι πάρα πολύ σημαντικά».
Σε πολύ προχωρημένο στάδιο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού βρίσκεται η Κως. Όπως ανάφερε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου κ. Σέβη Βλάχου η Κως διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερα από 15 χλμ. ποδηλατοδρόμων: «Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, της μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς και της γαστρονομίας, είναι και νησί του ποδηλάτου. Είναι ένα επίπεδο νησί, με πολύ όμορφο ήπιο μεσογειακό κλίμα. Όλα αυτά τα μορφολογικά, γεωγραφικά χαρακτηριστικά μας βοηθούν πάρα πολύ να χρησιμοποιήσουμε το ποδήλατο, το οποίο έφτασε στο νησί μας περίπου πριν 110 χρόνια. Ήρθε με τον ιταλικό στρατό που το έφεραν για τις ανάγκες μετακίνησής τους, αλλά τελικά έμεινε και έγινε κομμάτι της κοινωνίας. Ο ιταλικός στρατός ευτυχώς έφυγε, όμως έμεινε το ποδήλατο. Οι κάτοικοι της Κω το αγάπησαν, το έβαλαν στην καθημερινότητά τους και για μέσο μετακίνησης, αλλά και για μέσο άθλησης. Τότε, όταν γίνονταν ποδηλατικοί αγώνες έπαιρναν μέρος και οι ποδηλάτες από την Κω και μάλιστα διακρίνονταν και έπαιρναν βραβεία. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Φτάσαμε στην περίοδο όπου φτιάξαμε ποδηλατοδρόμους στον αστικό ιστό αρκετά χιλιόμετρα. Επίσης φτιάξαμε έντεκα ορεινές διαδρομές αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά του νησιού μας και το πρώτο φυσικό πάρκο μέσα σε δάσος, το δάσος στην Παναγία Τσουκαλεριά. Όλα αυτά μας βοηθούν στο να επεκτείνουμε τη σεζόν, να φέρουμε καλύτερο τουρισμό, αλλά και να φέρουμε περισσότερα παιδιά κοντά στον αθλητισμό. Έχουμε επτά αθλητικούς συλλόγους που ασχολούνται με το ποδήλατο. Διοργανώνουμε πάρα πολλά αθλητικά event δωδεκανησιακού, πανελλαδικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι πραγματικά, σαν μέλος του bike friendly destination και ως δήμος που είμαστε πιστοποιημένος, αλλά και οχτώ ξενοδοχεία του νησιού μας που είναι πιστοποιημένα νομίζω ότι άξιζε να είμαστε σε αυτό το τριήμερο, να μοιραστούμε εμπειρίες, να ανταλλάξουμε απόψεις και να γίνουμε καλύτεροι».
Αντίστοιχα και η Αλεξανδρούπολη έχει επενδύσει στον ποδηλατικό τουρισμό.
Ο Βασίλης Δέλκος, αντιδήμαρχος Δόμησης Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του δήμου Αλεξανδρούπολης ανέφερε: «Ο δήμος Αλεξανδρούπολης, όπως και ο δήμος Ρεθύμνης, είμαστε πιστοποιημένοι ως bike friendly προορισμοί. Η Αλεξανδρούπολη έχει ήδη ανεπτυγμένο ένα μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων περισσότερο από 12,5 χλμ. Με τα νέα έργα που εξελίσσονται αυτήν τη στιγμή στην πόλη και που θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες, στοχεύουν σε μια έκταση προστιθέμενη πάνω από 6 χλμ. Κάνουμε πολύ σημαντικές δράσεις σαν δήμος για να τιμήσουμε την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου στις 3 Ιουνίου, αλλά και την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για την πρόσκληση στον δήμο Ρεθύμνης για να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις, εμπειρία πάνω στο αντικείμενο. Ο ποδηλατικός τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού, με πάρα πολύ μεγάλη απήχηση γενικότερα στην ενδοχώρα και έξω. Θα συνεχίσουμε τις κινήσεις προς εκείνη την κατεύθυνση. Είμαστε δήμοι, πόλεις που ευνοούν αυτήν τη μορφή τουρισμού και την θέλουμε. Οι βάσεις γενικότερα έχουν τεθεί προς εκείνη την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας το πόσο θέλουμε να αναπτύξουμε την πρόσκληση που θα κάνουμε στις τοπικές επιχειρήσεις ο καθένας στον δήμο του, για να συμμετάσχουν σε αυτό το δίκτυο και να μπορούν να δεχτούν αυτούς τους τουρίστες, να τους προσφέρουν αυτά που θέλουν. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις την ψυχολογία ενός ποδηλάτη και πόσο σημαντικό είναι για αυτόν να μην αποχωρίζεται καθόλου το ποδήλατό του κατά τις διακοπές του».
Εκ μέρους της εταιρίας «Natour» που διαχειρίζεται το δίκτυο των πόλεων που έχουν αναδειχτεί ως φιλικοί προς το ποδήλατο προορισμοί «bike friendly» και συνδιοργάνωσε με τον δήμο τις εκδηλώσεις, η Βίκη Καραντζαβέλο σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε:
«Είναι μέρες αφιερωμένες στο ποδήλατο είτε για τους τουρίστες μας, είτε για τους κατοίκους οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το μέσο ήπιας μετακίνησης για να πηγαίνουν στην αναψυχή τους, στις δουλειές τους, ακόμα και στα όμορφα μέρη του Ρεθύμνου. Οι τουρίστες του ξενοδοχείου έχουν προσκληθεί από τον δήμο σε δωρεάν ποδηλατοβόλτες που μπορούν να κάνουν σε όλο τον δήμο μαζί με οδηγό, ώστε να τους πάει στα καλύτερα σημεία χρησιμοποιώντας το ποδήλατο και όχι αυτοκίνητο ή μηχανάκι».
Γ. Μαρινάκης: Ενθαρρύνουμε, να υποστηρίξουμε και να υιοθετήσουμε ως καθημερινή πρακτική και ως στάση ζωής, την ποδηλασία
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης του ποδηλάτου για την υγεία και το περιβάλλον και αναφέρθηκε στα έργα που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να δρομολογεί ενισχύοντας και προωθώντας τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, με στόχο όπως ανάφερε χαρακτηριστικά να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους πολίτες ώστε να υιοθετήσουν ως καθημερνή πρακτική και στάση ζωής την ποδηλασία.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Μαρινάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μιλάμε λοιπόν για συνολικές αναπλάσεις κεντρικών οδικών αρτηριών, παραλιακών λεωφόρων και πεζοδρομίων (περίπου 20 χιλιόμετρα νέων πεζοδρόμων) για την ασφαλή προσβασιμότητα και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες.
Την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 12 χλμ. Περίπου.
Την ανάπλαση ή εκ νέου δημιουργία πέντε μεγάλων πλατειών, με σύγχρονες υποδομές και βιοκλιματικά κριτήρια.
Την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με την προμήθεια ενός 100% ηλεκτρικού οχήματος για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, δρομολόγηση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου αστικού τύπου που ταξινομήθηκε στην Ελλάδα το 2019, εφαρμογή έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, εγκατάσταση κοινόχρηστου συστήματος ηλεκτρικών πατινιών και ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμού φόρτισης φωτοβολταϊκά, στέγαστρα παραγωγής ενέργειας σε δύο περιοχές εγκατάσταση συστήματος συλλογής κυκλοφοριακών δεδομένων με θερμικές κάμερες, έξυπνα συστήματα με ηχητική και οπτική σήμανση σε φωτεινούς σηματοδότες και συστήματα ασφαλούς διάβασης με αισθητήρα πεζών για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ κ.ά.
Τη βιοκλιματική ανάπλαση δημαρχείου Ρεθύμνου, που ξεπέρασε το 1,5 εκ. ευρώ, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με φωτοβολταϊκα στην ταράτσα.
Τις αναπλάσεις εμπορικών δρόμων και κεντρικών συνδετηρίων οδών αναζωογόνηση των γειτονιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τις πράσινες διαδρομές και την ενεργοποίηση των δημόσιων χώρων.
Το ποδήλατο, ως ήπια μορφή μετακίνησης, φιλικής προς το περιβάλλον, ευεργετικής για την ανθρώπινη υγεία, την ψυχική, τη βιολογική και την κοινωνική, εντάχθηκε ως αυτονόητο στον σχεδιασμό μας αλλά και ως οικεία πρακτική στην καθημερινότητά μας.
Οι καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο νησί μας, σε συνδυασμό με τις υποδομές αλλά και τις διαρκείς δράσεις ευαισθητοποίησης από τον δήμο και τις αθλητικές συλλογικότητες του τόπου, ευνόησαν τη διάδοση και την ένταξη του ποδηλάτου, ως δόκιμο κι επιθυμητό εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, στη ζωή μας.
Είναι πραγματικά ενθαρρυντική και συγκινητική συνάμα, η εικόνα ολόκληρων οικογενειών που απολαμβάνουν τη βόλτα τους με τα ποδήλατα στις γραφικές γωνιές και το παραλιακό μέτωπο του Ρεθύμνου, η αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών κι επισκεπτών στις ποδηλατοβόλτες ή τον ποδηλατικό γύρο της πόλης που διοργανώνουν οι δημοτικές μας υπηρεσίες και τα δραστήρια ποδηλατικά σωματεία και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εδώ, η επιλογή συμπολιτών επαγγελματιών διεκπεραιώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τη μεταφορά τους στις επιχειρήσεις τους με το ποδήλατο, τα μικρά παιδιά, οι μαθητές και οι νέοι μας, που ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να σμίξουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν.
Διότι είναι γεγονός πως πέραν της συμβολής του ποδηλάτου, στην προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη που κομίζει στην υγεία μας η ποδηλασία ως ήπια άσκηση: Ενδυνάμωση της καρδιάς, μείωση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση του μεταβολισμού και καύση του λίπους, ενίσχυση μυοσκελετικού συστήματος και οστικής πυκνότητας, αντιμετώπιση ισχιαλγίας – οσφυαλγίας βελτίωση ποιότητας ύπνου και καταπολέμηση της αϋπνίας λόγω μείωσης των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα που είναι μια στρεσογόνα ορμόνη, ελαχιστοποίηση των μυϊκών τραυματισμών. Επιπλέον, συμβάλει στην ψυχολογική μας ισορροπία μέσα από την καταπολέμηση του άγχους, του στρες ακόμα και της ήπιας κατάθλιψης.
Έχουμε λοιπόν, πολλούς και σοβαρούς λόγους για να ενθαρρύνουμε, να υποστηρίξουμε και να υιοθετήσουμε ως καθημερινή πρακτική και ως στάση ζωής, την ποδηλασία.
Και το πράττουμε, εκκινώντας από την καλλιέργεια αυτής της υγιούς νοοτροπίας στους νέους μας. Η επιτυχία κάθε αναπτυξιακής παρέμβασης άλλωστε, είναι συνάρτηση της παροχής μιας σύγχρονης διευρυμένης παιδείας, της επαρκούς εκπαίδευσης και της παροχής κατάλληλων κινήτρων.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει πως ακόμη και οι παγιωμένες νοοτροπίες, μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί, η προσφερόμενη αντιπρόταση να είναι ρεαλιστική, λειτουργική, εφικτή και να τυγχάνει της αποδοχής και συναίνεσης των αποδεκτών της.
Κι επειδή το παρόν είναι οι πράξεις μας και το μέλλον οι επιλογές μας, φροντίζουμε ο συνδυασμός τους να είναι αυτός που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ».
«Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του ποδηλατικού τουρισμού»
Παράλληλα και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία και την αξία του ποδηλατικού τουρισμού και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη ο ξενοδοχειακός κόσμος προσπαθεί να αξιοποιήσει τη δυναμική του ποδηλατικού τουρισμού. Σε σχετικές δηλώσεις του υπογράμμισε: «Είναι ένα είδος τουρισμού που βοηθάει σε ένα διαφορετικό είδος του κλάδου. Είναι ο φυσιολάτρης, είναι ο λάτρης του ποδηλάτου, εκείνος που θέλει ένα τελείως διαφορετικό προφίλ στον τουρισμό της Κρήτης. Νομίζω ότι είναι πολύ αξιόλογο κανείς να μπορέσει να εκτιμήσει αυτήν τη δύναμη που έχει ο ποδηλατικός τουρισμός. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, ταξιδεύουν παντού όπου υπάρχουν υποδομές ποδηλατικού τουρισμού, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα ξενοδοχεία και υποδομές από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης με κατάλληλους δρόμους για να μπορέσει κανείς να οδηγήσει ξέγνοιαστα και ασφαλή το ποδήλατό του, να κάνει τις διαδρομές του, να εξερευνήσει τη φύση. Να κάνει ένα τελείως διαφορετικό είδος τουρισμού και δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς αθλητής για να κάνει το ποδήλατο. Είναι και ο οικογενειάρχης που θα πάει με την οικογένειά του και να απολαύσει και αυτός εξίσου τη φύση της Κρήτης που είναι πλούσια εδώ στην Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική του αθλητικού τουρισμού, του ποδηλατικού τουρισμού. Εμείς σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Διευθυντών Ξενοδοχείων έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο μαζί με το bike friendly hotels, με τους οποίους συνεργαζόμαστε άψογα. Εμείς προωθούμε με τον τρόπο μας όσο είναι δυνατόν αυτό το είδος του τουρισμού. Το Ρέθυμνο σίγουρα έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, το βλέπει κανείς εάν επισκεφτεί την πόλη. Βλέπει τον κόσμο που κυκλοφορεί μέσα στην πόλη, βλέπει τα αξιόλογα ξενοδοχεία τα οποία προσφέρει η πόλη και η ευρύτερη περιοχή, που μπορώ να πω έχει ξενοδοχεία πολύ καλής ποιότητας».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σήμερα παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου στις 11 θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοβόλτα υγείας από τον ποδηλατικό σύλλογο «ΑΤΛΑΣ» με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ΕΛΛ.Ο.Κ.