Τα αδελφοποιημένα χωριά, από το 1996 Αγ. Ιωάννης «Καμένος» δήμου Αγ. Βασιλείου – Ρεθύμνου και Αγ. Ιωάννης Πιτσιλιάς – Λεμεσού – Κύπρου συναντήθηκαν πάλι όπως συνηθίζουν τώρα και 28 χρόνια. Αποστολή 25 μελών από Κρήτη επισκέφτηκε την Κύπρο από Παρασκευή 29 Νοέμβρη μέχρι Κυριακή 1 Δεκέμβρη. Τα αδέλφια στην Κύπρο μας υποδέχτηκαν με αγκαλιές, φιλιά και μερικές … μπαλοτιές (δεν είναι μόνο δικό μας έθιμο αυτό).
Όλη η αποστολή φιλοξενήθηκε σε σπίτια του χωριού μέσα σε οικογένειες που πρόσφεραν τη ζεστασιά και την αγάπη τους απλόχερα.
Τον δήμο Αγ. Βασιλείου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ευαγγελία Γλαμπεδάκη με το σύζυγό της και την κοινότητα Αγκουσελιανών η πρόεδρος Ράνια Δούκα.
Επίσης συνόδεψαν την αποστολή οι καλλιτέχνες: Μανώλης Βιολάκης, λύρα, από Μαριού, Στέλιος Ηλιάκης, λαούτο, από Μαλάκι (με ρίζες Αγκουσελιανά), Κωστής Ζαμπετάκης, λαούτο, από Αγ. Ιωάννη και ο μικρός Μανώλης Κουρμούλης, λαούτο, εγγονός του Ηλιομανώλη.
Το βράδυ της Παρασκευής προβλήθηκε το θεατρικό έργο της θεατρικής ομάδας του Αη Γιάννη καμένου «Αυγουστιάτικο Φεγγάρι» της Μαρίας Κίτρα, που προλόγισε ο Μιχάλης Κουρμουλάκης.
Ακολούθησε κέρασμα με κρητικούς μεζέδες (γραβιέρα, απάκι, ελιές, παξιμάδι και φυσικά ρακή), και τελειώσαμε με κρητικό γλέντι σχεδόν μέχρι πρωίας με τους άψογους καλλιτέχνες μας.
Σάββατο πρωί, του Αποστόλου Ανδρέα, εκκλησιαστήκαμε στον μεγαλοπρεπή ναό Αρχιστρατήγου Μιχαήλ. Ο παπά – Γιάννης Μυγιάκης της ενορίας μας, μόνιμος συνοδός των αποστολών και πολύ αγαπητός σε όλους μας μίλησε για το βίο του Αποστόλου Ανδρέα και ανέπτυξε το Ευαγγέλιο της ημέρας.
Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε απ’ έξω. Γυναίκες προσέφεραν ζυμωτό ψωμί, και κόλλυβα σπιτικά, αγνά, φυσικά με διάφορους σπόρους χωρίς τρίμματα και ζάχαρες, κόλλυβα μνημόσυνων αλλά και εορτής!!!!
Λίγο πιο πέρα καφέδες και κυπριακά εδέσματα. Μια πομπή με μουσική και καντάδα (μαντινάδες και τραγούδια) ξεκίνησε την περιήγηση του χωριού. Ξεναγήσεις σε παλιές εκκλησίες και μια σεμνή τελετή στο μνημείο θυμάτων και αγνοουμένων, της Τούρκικης εισβολής το 1974.
Επιμνημόσυνη δέηση από παπά-Γιάννη, κατάθεση στεφάνου από αντιδήμαρχό μας και ντόπια κοινότητα. Εθνικός ύμνος και το τραγούδι «Ξαστεριά» από τους καλλιτέχνες και το κοινό με τέτοιο παλμό που τράνταξε το χωριό.
Η μέρα συνεχίσθηκε με εκδρομή στα γύρω χωριά που κατέληξε στο Χριστουγεννιάτικο χωριό, στην κωμόπολη Αγρός. Περίπτερα στολισμένα, γιρλάντες, μουσικές και ένα ανθρωπολόι πολύβουο.
Κι εδώ η αποστολή έκανε αισθητή την παρουσία της. Η κρητική μουσική, οι χοροί και τα τραγούδια στη μέση της πλατείας εξέπληξαν τον κόσμο. Γεύμα εκεί, ανάμεσα στον κόσμο που μας επευφημούσε. Αγορά ροδόνερου, κεριών μυρωδάτων, καλλυντικά στη βιοτεχνία τριαντάφυλλο.
Η κεντρική εκδήλωση το βράδυ στην αίθουσα του κέντρου Νεότητας. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αη Γιάννη Πιτσιλιάς καλωσόρισε την αποστολή με όλη τη ζεστασιά της καρδιάς του. Η αντιδήμαρχος μας Ευαγγελία Γλαμπεδάκη με ένα διαφορετικό χαιρετισμό αναφέρθηκε στους προαιώνιους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης των δύο μεγαλονήσων Κύπρου και Κρήτης. Συμμετοχή Κυπρίων στους αγώνες της Κρήτης, αλλά και Κρητικών στους αγώνες της Κύπρου.
Γεγονότα με συγκεκριμένα πρόσωπα, αγώνες και θυσίες, που εξέπληξαν το κοινό.
Κεντρικός ομιλητής ο συνταξιούχος δάσκαλος Μιχάλης Κουρμούλης με θέμα το ιστορικό και τα επιτεύγματα της αδελφοποίησης. Επικεντρώθηκε κυρίως στην ποιότητα των αποστολών, που τις χαρακτήρισε πολιτιστικές ανταλλαγές, και στις γνωριμίες, τις σχέσεις και δεσμούς φιλίας, αγάπης και αδελφοσύνης που έχουν δημιουργηθεί και που
εξελίχθηκαν σε πραγματικές «Δαμο-μιντιακές φιλίες.
– Ανταλλάξαμε και διαφημίσαμε τα προϊόντα μας Ρακή, γραβιέρα, απάκι, ελιές, παξιμάδι, βραστό, πιλάφι από τη μία, Ζιβανία, χαλούμι, λούντζα, χοιρομέρι, σούβλα, από την άλλη.
– Σας μαθαίνουμε την «Ξαστεριά», μας τραγουδούσατε «Θα πάρω μιαν ανηφοριά» και «Τέσσερα και Τέσσερα»
– Σας ξεναγούσαμε σε μουσεία, Αρκάδι, Πρέβελη μας ξεναγούσατε σε πράσινη γραμμή και φυλακισμένα μνήματα.
– Εκδρομή στη Σαμαριά εμείς, εκδρομή σε Τρόοδος, Μονή Κύκου, Μονή Μαχαιρά, εσείς.
– Θεατρικό έργο «Ερωτόκριτος» από εμάς, Κυπριακός γάμος και Ιστορία της Κύπρου από εσάς.
– Αναβιώνουμε μαζί ήθη και έθιμα ξεχασμένα
– Ανοίγουμε τις πόρτες των σπιτιών μας, ανοίγατε και τα παράθυρα.
– Βιώνουμε εμπειρίες ανεπανάληπτες.
– Διαφυλάσσουμε την παράδοση, τον πολιτισμό και την εθνική μας ταυτότητα και τα παραδίδουμε στους απογόνους μας.
Όλα τα παραπάνω είναι ένα επίτευγμα θαυμαστό, υψηλό, ένας θησαυρός ανεκτίμητος για τις κοινωνίες μας και οφείλουμε όλοι μας να το διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού».
– Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των φορέων των δύο κοινοτήτων. Οι φιλοξενούντες προσέφεραν μια ιστορική φωτογραφία από την ανέγερση της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας του προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ και ένα άρθρο του αποθανόντα του Κώστα Μόντη, στην εφημερίδα Ελευθερία 29-08-1936 εφυαλωμένα σε διπλή όψη.
«Τη βλέπεις από μακριά χωσμένη μέσ’ στα δέντρα σα νύφη ασπροντυμένη, τη βλέπεις κι από κοντά πλάι στα μικρά σπίτια και σκέφτεσαι ποια ίδια δύναμη να είν’ αυτή πούκανε και τους Αθηναίους, πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια να θυσιάσουν όλα τους τα λεφτά κι όλη τους την τέχνη για να χτίσουν τον Παρθενώνα, που κάνει και τώρα τους ανθρώπους των μερών αυτών να βάζουν και το αίμα τους για να αναστήσουνε μια μεγαλοπρεπή εκκλησία ενώ οι ίδιοι κατοικούνε μέσα σε σπιτάκια φτωχικά».
Κώστας Μόντης, Εφημερίδα Ελευθερία 29/08/1936 Και ακόμα ένα βιβλίο για τα Οκτωβριανά.
– Οι φιλοξενούμενοι προσέφεραν: Η αντιδήμαρχος το βιβλίο του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής- Ανοιχτές πληγές στον χρόνο».
– Η αποστολή προσέφερε στους φορείς (Κοινότητα, Σύνδεσμο αποδήμων, Κέντρο Νεότητας) στον Γεν. Γραμματέα Υπουργείου τουρισμού κ. Κώστα Κων/νου, στον πρόεδρο του Συμπλέγματος Ορεινής Πιτσιλιάς και Τροόδους, κ. Άριστο Καυκαλιά και στην οικογένεια Γιώργου και Ελευθερίας Παντελίδη το υπέροχο και ενδιαφέρον γι’ αυτούς, πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Χαράλαμπου Αποστολάκη.
– «Επιχείρηση Νίκη» Αποστολή καταδρομέων της Α΄ Μ.Κ Κύπρος 1974
– Το βιβλίο παρουσίασε ο Μιχάλης Κουρμουλάκης
Ένα βιβλίο αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκικων στρατευμάτων στα ιερά εδάφη της Κύπρου.
Την κατάληψη και κατοχή του 38% του εδάφους της. Μια ζωντανή μαρτυρία του συγγραφέα εφ. Ανθ/γου καταδρομών Χαράλαμπου Αποστολάκη, αφού συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στην αποστολή αυτοκτονίας, αποστολή των καταδρομέων της Α΄ Μ.Κ. τη νύχτα της 21 προς 22 Ιουλίου 1974, από τη Σούδα Χανίων στο αεροδρόμια Λευκωσίας για την υπεράσπιση του από τα νύχια των Τούρκων και των συνεργατών τους Εγγλέζων και
ΟΗΕδων.
Αποστολή αυτοκτονίας γιατί η μεταφορά των καταδρομέων με τα αεροπλάνα NORATLAS έγινε νύχτα, σιγή ασυρμάτων, χωρίς φώτα πορείας σε ένα φλεγόμενο αεροδρόμιο, σε μια κόλαση πυρός από φίλια και εχθρικά τμήματα και το φοβερότερο, η έλλειψη ενημέρωσης των δικών μας γι’ αυτή την αποστολή, και το τραγικό, το NORATLAS που έπεσε άνανδρα χτυπήθηκε από φίλια πυρά.
Περιγράφει, ο συγγραφέας, ξεκάθαρα, με ντοκουμέντα των κατάσταση στην Ελλάδα της Χούντας του Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη, τη συνεργασία τους με το γεράκι των ΗΠΑ Henry Kissinger, για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Την κατάσταση στο ΓΕΕΦ και την Εθνική φρουρά της Κύπρου. Με περισσή τόλμη χαρακτηρίζει ΠΡΟΔΟΣΙΑ την όλη υπόθεση, ενώ άλλοι μιλούν τάχα για «Λάθη και παραλήψεις» της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Φωτίζει όλες τις πτυχές της ιστορικής εκείνης περιόδου και ενημερώνει αντικειμενικά με στοιχεία ατράνταχτα τον αναγνώστη.
Χρήσιμο βιβλίο για μεγάλους και μικρούς αναγνώστες που βίωσαν ή όχι τα γεγονότα αυτά.
Εμένα, πάντως, που υπηρέτησα ως εφ. Ανθ/γος με ανακατάταξη στην Εθνική Φρουρά από Οκτώβρη του 1971 μέχρι Χριστούγεννα του 1974, και βίωσα όλα τα γεγονότα, πριν, κατά και μετά την εισβολή με εκφράζει απόλυτα. Το διάβασα σε τρεις μέρες. Το ρούφηξα στην κυριολεξία γιατί ο συγγραφέας φιλοσοφεί κιόλας. Γράφει σε γλώσσα λόγια και χρησιμοποιεί λέξεις γεμάτες φιλοσοφικό στοχασμό και συμπυκνωμένα νοήματα που κάνουν την ανάγνωση ευχάριστη.
Σας το προσφέρουμε και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα για επιβεβαίωση, ίσως και διάψευση των όσων γνωρίζετε για τη μαύρη αυτή επέτειο.
Καλή ανάγνωση.
(Αγαπητέ φίλε Μπάμπη, ταξίδεψα το βιβλίο σου εκεί που του ταιριάζει και το παρέδωσα σε καλά χέρια).
Η βραδιά συνεχίστηκε με λαϊκό πρόγραμμα με αδέλφια Λίζα και Παναγιώτη Θεοφάνους και το Κρητικό μας συγκρότημα, με Κυπριακά εδέσματα και διασκέδαση πάλι μέχρι πρωίας.
Λίαν πρωί την Κυριακή αποχαιρετιστήκαμε με αγκαλιές και φιλιά, με τις καλύτερες των εντυπώσεων και με φορτισμένες τις μπαταρίες μας με αγάπη και αδελφοσύνη μέχρι την επόμενη αποστολή τους εδώ για να γιορτάσουμε το 2028 τα 30 χρόνια αδελφοποίησης μας.
Ευχαριστίες:
Ευχαριστούμε όλα τα μέλη της αποστολής για την παρουσία τους.
Τη Νίκη Κατσουλάκη για την προσφορά των Ασηγωνιώτικων παξιμαδιών.
Την Ενορία Αγ. Ιωάννου για τη προσφορά των βιβλίων.
Και το πιο μεγάλο «Ευχαριστώ» στα αδέλφια μας του Αη Γιάννη Πιτσιλιάς για την υποδοχή, τη φιλοξενία και την αγάπη που μας πρόσφεραν απλόχερα.
Άη Γιάννης 4 Δεκέμβρη 2024
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο
Αγ. Ιωάννου Αγ. Βασιλείου
Μιχ. Κουρμουλάκης