Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Αλλάζει καθημερινά εντός κι εκτός των γηπέδων… Σε άλλες περιπτώσεις χάνεται η παλιά ομορφιά όμως στις περισσότερες εξ αυτών αρχίζουν να μπαίνουν μέτρα και σταθμά προκειμένου να απομακρυνθούν οι “περαστικοί”, οι “πανηγυρτζήδες”, οι μη έχοντες ειδίκευση αλλά και οι τυχάρπαστοι παράγοντες που δεν θα μπορούν εφεξής να μπαινοβγαίνουν στα σωματεία σαν επισκέπτες. Πλέον, αναμένεται περισσότερη υπευθυνότητα καθώς η ΕΠΟ θα “τσεκάρει” τους πιστοποιημένους προπονητές ακόμα και στο Β’ τοπικό, θα ζητάει ΑΜΚΑ των ποδοσφαιριστών και φυσικά θα ζητείται ενδελεχώς το μητρώο παικτών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Τη γραφειοκρατεία αλήθεια είναι ότι, ουδείς την λάτρεψε αλλά αποτελεί αναγκαίο καλό για τα ερασιτεχνικά σωματεία ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Πρόταση για προπονητές UEFA B’ σε Β’ τοπικό…
Στις αλλαγές αυτές λοιπόν υποχρεούνται να ενσκύψουν το κεφάλι και την προσοχή τους όλες οι ομάδες και να τις καλύψουν μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στο ερχόμενο πρωτάθλημα.
Η αλλαγή που εντυπωσιάζει περισσότερο απ’ όλες είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης προπονητή σε σωματείο Β’ ή και Γ’ τοπικού, επιπέδου UEFA B’ όπου θα έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στην εφορία. Κάτι τέτοιο ίσχυε μονάχα για τις ομάδες στο Α’ τοπικό.
Από πλευράς σωματείων, αν μη τί άλλο, καταβάλλεται προσπάθεια τουλάχιστον για φέτος, να μην ισχύσει το παραπάνω μέτρο και να ζητείται για το Β’ τοπικό δίπλωμα προπονητή επιπέδου UEFA C’.
Μητρώο και ΑΜΚΑ ποδοσφαιριστών
Ένα άλλο μέτρο είναι η ολοκλήρωση εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ, κάτι που το γνωρίζαμε… Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι πλέον ζητείται και η δήλωση ΑΜΚΑ όλων των ποδοσφαιριστών. Η ΓΓΑ έχει δώσει παράταση προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
Παράλληλα, πρόθεση της ΓΓΑ είναι να προσφύγει σε διαγραφές σωματείων που βρίσκονται σε μακροχρόνια αγωνιστική απραξία, κάτι άλλωστε που συνέβη και με την ΕΠΣΡ λίαν προσφάτως.
Το δε καταστατικό που πρέπει να έχουν οι ομάδες είναι κάτι που πρέπει να διεκπεραιωθεί ως το τέλος του Ιουνίου.
Άγνωστος ο αριθμός των ομάδων σε Α’ τοπικό ή και στο Β’…
Το ερώτημα που υποβάλλεται είναι πως θα καθορίσει η εκάστοτε ΕΠΣ τα πρωταθλήματά της… Βλέπετε, πολλά αλλάζουν και στη Γ’ Εθνική αφού υπάρχουν κάμποσες κενές θέσεις όπου θα πρέπει αυτές να βρουν νέους κατόχους. Τον τελευταίο ενάμισι μήνα είναι αρκετές οι ομάδες της Γ’ Εθνικής που δήλωσαν κώλυμα (κυρίως οικονομικό) αναστέλλοντας τη λειτουργία τους τουλάχιστον σε τέτοιο επίπεδο και προτιμώντας να επιστρέψουν στις τοπικές κατηγορίες.
Μέσα από τα μπαράζ οι ομάδες που ανέβηκαν είναι: 1. ΑΕ Ευόσμου, 2. Αλεξανδρούπολη, 3. Ηρακλής Αμμουδιάς, 4. Απόλλων Κρ Βρύσης, 5. Αλεξάνδρεια, 6. Κιλκισιακός, 7. Πανιγρινιακός, 8. Αμβρακικός Βόνιτσας, 9. Ολυμπιακός Βόλου, 10. Παναρκαδικός, 11. Μιλτιάδης Μεσσηνίας, 12. Πανγυθεατικός Λακωνίας, 13. Αμαρυνθιακός Εύβοιας, 14. Απόλλων Ευπαλίου Φθιώτιδας, 15. Λουτράκι Κορινθίας, 16. Νέα Ιωνία, 17. Μανδραϊκός Δυτικής Αττικής, 18. ΑΟ Τυμπακίου Ηρακλείου, 19. ΑΟ Κερατέας Ανατολικής Αττικής, 20. Μικρασιατικός Αστέρας Καισαριανής. 21. Αιγέας Πλωμαρίου.
Εισιτήριο ανόδου διεκδικούν ακόμα Θύελλα Ελεούσας και Ατρόμητος Παλαμά ωστόσο εκρεμούν ενστάσεις εις βάρος τους. Η Ανθούπολη ευνοείται σε ισοβαθμία με την Μαλεσίνα αλλά αν μηδενιστεί ο Ατρόμητος Παλαμά, ανεβαίνουν και οι δύο. Αν μηδενιστεί η Θύελλα Ελεούσας το εισιτήριο ανόδου θα πάρει ο Αρης Φιλιατών.
Θα πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι δεν είναι μονάχα αυτές οι θέσεις. Υπάρχουν ή αναμένεται να προκύψουν κι άλλες μέσα στο καλοκαίρι με τους 4ους καλύτερους από τους αγώνες μπαράζ να βρίσκονται σε αναμονή.