Του ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΙΓΔΙΝΟΥ*
Βρίσκεται το διάστημα αυτό σε διαβούλευση σχέδιο νόμου στο οποίο προτείνονται τροποποιήσεις σε λειτουργικά και λοιπά θέματα, που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες άσκησης εξουσίας σ’ ένα ευνομούμενο κράτος και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο σε πολλούς επί μέρους τομείς, όπως η ποιότητα ζωής, ο πολιτισμός, ακόμα και στη διαμόρφωση αντιλήψεων, ενώ σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζει την κατεύθυνση ανάπτυξης σε κάθε περιοχή και αναδεικνύει σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία κατευθύνσεις και προοπτικές. Μ’ άλλα λόγια είναι ο φορέας, που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τοποθετείται ο πολίτης, αλλά συγχρόνως είναι και ο φορέας, που χαράζει πορεία και ανοίγει «δρόμους».
Μέσα απ’ αυτόν τον φορέα δίνεται, όμως, και η δυνατότητα στον πολίτη να συμμετέχει και ν’ ασχοληθεί με τα κοινά του τόπου του, να καταθέσει και πολλές φορές του δίνεται η ευκαιρία να υλοποιήσει το όραμά του για τον τόπο του. Για τούτο χρειάζεται φρεσκάρισμα απόψεων, ιδεών, προσώπων και ως «ζωντανός» οργανισμός, προφανώς, χρήζει βελτιώσεων και αναπροσαρμογών.
Ωστόσο, υπάρχει και η «Αχίλλειος Πτέρνα» στον φορέα αυτό, που είναι η ισοβιότητα των αυτοδιοικητικών. Τότε το ενδιαφέρον τους στρέφεται αποκλειστικά στην επανεκλογή τους, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι προϊόν συναλλαγής πάνω ή και κάτω από το τραπέζι. Η απαιτούμενη φρεσκάδα παραμερίζεται και η αυτοδιοίκηση καταλήγει διαχείριση ισορροπιών και…. όχι μόνο. Η κατάργηση της ισοβιότητας στην Αυτοδιοίκηση θα είναι η ουσιαστικότερη αλλαγή, που πρέπει να κάνει η Κεντρική εξουσία, αν θέλει να εξυγιάνει το φορέα αυτό. Στον κάθε δήμαρχο ή στον κάθε περιφερειάρχη να δώσει τη δυνατότητα των δύο ή το μάξιμουμ τριών θητειών στο υψηλό αυτό αξίωμα, όπως ακριβώς είχε εφαρμοστεί με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση των ετών 1994-2001.
* Ο Γιώργης Ν. Τσιγδινός είναι συντ/χος εκπαιδευτικός