Η σημασία της συνέχισης της ελληνικής γλωσσικής παράδοσης στις νεότερες γενιές των απόδημων Κρητών, υπογραμμίστηκε στην ετήσια γενική συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του οργανισμού στο Ρέθυμνο.
Συντοπίτες μας από κάθε γωνιά του πλανήτη συναντήθηκαν στο Αμφιθέατρο Δ7 του πανεπιστήμιου Κρήτης, εξαίροντας τους άρρηκτους δεσμούς και την άσβεστη αγάπη για τις ρίζες τους, που αντί να ξεθυμάνει, «θέριεψε» την περασμένη διετία των περιορισμών της πανδημίας.
Προχώρησαν ακόμα σε μία από κοινού δέσμευση με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών που παρέστησαν στη συνέλευσή τους: Θα συνεχίσουν σαν ένα… σώμα να (συμ)πορεύονται στο μέλλον, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της «μητέρας πατρίδας» και της ομογένειας.
Όσον αφορά το ζήτημα της γλώσσας, που είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της «φλόγας» του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε ένα χρόνο από σήμερα να φιλοξενηθεί στην Κρήτη κάποιο θερινό camp εκμάθησης ελληνικών. Παράλληλα, εξετάζεται η διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων αποκλειστικά, και πάλι, για τα παιδιά των αποδήμων.
«Είμαι χαρούμενος κι αισθάνομαι τυχερός που κατορθώσαμε να νικήσουμε αυτή τη φορά τον κορονοϊό, κι έτσι βρεθήκαμε εδώ» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιάννη Νικολακάκη, μόλις βγήκε στο βήμα του ομιλητή.
«Από την ώρα που τελείωσε η περσινή γενική συνέλευση και οι εκλογές, μέχρι σήμερα έβλεπα το άγχος όλων, για το πότε θα αξιωθούμε να σμίξουμε και να πιάσουμε δουλειά, όπως ξέρουμε να κάνουμε. Δόξα τω Θεώ, βρεθήκαμε. Ας αποτελέσει αυτή η μέρα μια νέα αρχή» ήταν το σύνθημα που έδωσε ο ίδιος. «Θα πρέπει να κάνουμε πολλά για να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε. Κοιτώντας τα μέλη μας, βλέπω στα πρόσωπά τους ότι έχει έρθει πίσω η όρεξη και η χαρά για δουλειά. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να προχωρήσουμε μπροστά με το πρόγραμμά μας. Θα παρακαλέσω τους τοπικούς άρχοντες να μας βοηθήσουν όπου ο καθένας μπορεί. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τους απόδημους» υπενθύμισε, τονίζοντας πως «Η γλώσσα είναι ένα πρόβλημα για τους Έλληνες της δεύτερης, της τρίτης και της τέταρτης γενιάς. Εγώ μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου οι γονείς μου μόνο ελληνικά ήξεραν. Ήταν πιο εύκολο για εμάς της δεύτερης γενιάς να μάθουμε τη γλώσσα. Για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα είναι πιο δύσκολο. Γι’ αυτό, εμείς ως απόδημοι, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να μιλιέται η γλώσσα, να έρχονται τα παιδιά και τα εγγόνια μας στην Κρήτη και να μπορούν να συνεννοούνται με τους συγγενείς και τους φίλους».
«Οι Κρήτες όταν είμαστε όλοι μαζί, είμαστε μία πολύ μεγάλη δύναμη»
Στις προσπάθειες που καταβάλλονται γύρω από τη διάδοση της γλώσσας στους Έλληνες της διασποράς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.
«Θέλω να ξέρετε ότι η γενική μας γραμματεία τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει ένα τιτάνιο έργο, κυριολεκτικά, σε σχέση με τη γλώσσα. Με δική μας πρωτοβουλία, έχουμε δώσει και κυκλοφορεί σε διάφορες εκδόσεις η πλατφόρμα με τα στοιχειώδη ελληνικά. Απευθύνεται κυρίως στα παιδιά της τέταρτης γενιάς, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επισήμανε αρχικά ο κ. Χρυσουλάκης.
Η πλατφόρμα, όπως είπε, κυκλοφορεί σε 157 κράτη.
«Έχουμε 40.000 ημερήσιους χρήστες, έχει μπει ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε όλα τα σχολεία της βόρειας Αμερικής, του Καναδά, της Αγγλίας, την ετοιμάζουμε τώρα – σε συνεργασία με το Παγκόσμιο συμβούλιο – και για την Αυστραλία, ενώ βγάλαμε και την ισπανόφωνη και πορτογαλόφωνη έκδοσή της, την οποία θα αναγγείλουμε επίσημα στην κληρικολαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στο Μοντεβιδέο, όπου θα συμμετέχουν 48 ομογενειακές οργανώσεις απ’ όλη τη Λατινική Αμερική» ήταν οι περαιτέρω πληροφορίες που έδωσε ο Λασιθιώτης γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με την ελληνόφωνη εκπαίδευση στους ιερείς. Σε πάρα πολλά πανεπιστήμια ή σε έδρες ελληνικών σπουδών, που διαθέτουμε σε διάφορα πανεπιστήμια, προσπαθούμε να έχουμε την ελληνική γλώσσα, διότι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η συνένωση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Στο πλαίσιο αυτό και χορηγούμε υποτροφίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή εδώ τη δράση» πρόσθεσε.
Ο κ. Χρυσουλάκης δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός ότι βρισκόταν στη «λεβεντογέννα Κρήτη», σε μία συνάντηση «όπου Κρητικοί από όλο τον κόσμο σμίγουμε έχοντας μέσα μας κινητήριο δύναμη την ειλικρινή αγάπη για τον τόπο μας: Γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπου που τίποτα δεν του λείπει και γράφει λαμπρές σελίδες ιστορίας, γεννώντας πολιτισμό, μεγάλες μορφές αλλά και πλήθος αφανών ηρώων και γεγονότα που θα μείνουν για πάντα στη συλλογική μνήμη».
Όπως τόνισε, «Η ευεργεσία είναι ταυτόσημη έννοια με την Κρήτη, ταυτόσημη με την ψυχή του Κρητικού και τη συναντάω συνέχεια. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τη νοσταλγία, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα των απόδημων Κρητών για το νησί μας. Δεν γίνεται να μην έχει κανείς στο νου και στην καρδιά του την Κρήτη, σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται. Να μην νιώθει περηφάνια για την καταγωγή του. Δεν γίνεται να μην θυμάται τις παραδόσεις, την ιστορία, τη γλώσσα, τη ντοπιολαλιά, τα τραγούδια, τη φύση, τους όμορφους ανθρώπους της Κρήτης. Η Κρήτη διαθέτει όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πρωτοπορεί συνέχεια μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, φυσικά με την ενεργό συμμετοχή των ομογενών της».
Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι απ’ τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών «Θα είμαστε πάντα κοντά σας. Οι Έλληνες, κοντά ή μακριά, είμαστε όλοι ένα. Οι Έλληνες ενωμένοι είμαστε δύναμη. Και οι Κρήτες όλοι μαζί είμαστε μία πολύ μεγάλη δύναμη. Στηρίζουμε κάθε δράση που προάγει και προβάλλει τον ελληνισμό. Προάγουμε τη συνεργασία και την κινητοποίηση διακεκριμένων και βραβευμένων Κρητών, που διαπρέπουν στον κόσμο, καθένας στον τομέα του, τους οποίους σκοπεύουμε να αναδείξουμε. Έχουμε ξεκινήσει αυτό το έργο, διότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές μας».
Η «ιδιαίτερα σημαντική συμβολή» των ομογενών
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παίρνοντας τον λόγο, καλωσόρισε «με ιδιαίτερη χαρά» τα μέλη του Παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών.
«Σας υποδεχόμαστε στην Κρήτη, ύστερα από τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι μετακινήσεις και τα ταξίδια αναπροσάρμοσαν και περιόρισαν τις δράσεις του Παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών, όπως βεβαίως και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι Κρήτες της διασποράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού που εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους. Ένα σύνολο ανθρώπων, που με τις δράσεις τους, με την εργατικότητά τους, με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, μας κάνουν όλους περήφανους» υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας με νόημα πώς «Σε μια περίοδο έντονων διεθνών αναταράξεων, παραμένει ισχυρή η επίδραση των Απόδημων Κρητών στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Κρήτης. Οι συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, καθιερώνονται ως οι πιο αποτελεσματικοί «πρέσβεις» της επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό».
Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της ομογένειας, ο περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την «βαθιά» του πεποίθηση πώς η παρουσία τους και η συμβολή τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κρήτη των επόμενων ετών.
«Προς την κατεύθυνση αυτή, ως Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τη στενή συνεργασία με τους Κρητικούς και στις πέντε ηπείρους, δομούμε μια δυνατή σχέση συνεργασίας αναδεικνύοντας το ρόλο της Κρήτης ως την πύλη εισόδου των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ένα πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους ομογενείς» σχολίασε ο κ. Αρναουτάκης, έχοντας ως δεδομένο ότι «το νησί μας, μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, καθιερώνεται ως μια Περιφέρεια με ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας».
Στους άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας βρίσκεται:
– Η ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.
– Η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού.
– Η βελτίωση της εικόνας της Κρήτης στις διεθνείς αγορές, ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
– Καθώς και η επέκταση της ς επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές.
«Σε αυτούς τους τομείς πολιτικής παρουσιάζονται νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και των δικών σας οργανώσεων» εξήγησε ο κ. Αρναουτάκης, καταθέτοντας την ακόλουθη πρόταση: «Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του πιο δυναμικού, του πιο ελπιδοφόρου τμήματος της κοινωνίας της. Οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες που κατά χιλιάδες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό χρειάζονται τη δική σας στήριξη. Επικοινωνήστε μαζί τους στις περιοχές που ζουν και εργάζονται, κρατήστε τους κοντά με το Κρητικό στοιχείο, βοηθήστε τους να μην αποξενωθούν από την Κρήτη, πείτε τους πως η Κρήτη τους χρειάζεται και τους περιμένει πίσω. Ενημερώστε τους πως στην Κρήτη λειτουργούν κορυφαία πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα ικανά να καλύψουν τα σχέδια τους για τη ζωή. Σε αυτά τα παιδιά κρύβεται η μαγιά για την αναγέννηση της χώρας».
Οι φορείς του ελληνικού πολιτισμού «ψηλώνουν και γίνονται γίγαντες»
«Συγκινημένος» γιατί «σπάσαμε αυτό το εμπάργκο της πανδημίας κι είμαστε όλοι μαζί» δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, στο ξεκίνημα του σύντομου χαιρετισμού του.
Προθυμοποιήθηκε να ενώσει τη φωνή του σε μία κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση και τη διάδοση της γλώσσας στις νεότερες γενιές των απόδημων Κρητών.
«Η ελληνική γλώσσα είναι διεθνής γλώσσα. Είναι η γλώσσα του πολιτισμού, της παράδοσης, της θρησκείας μας. Κατανοώ πάρα πολύ την αντικειμενική δυσκολία, όπως ξέρω και τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η ομογένειά μας για να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα και την πατριωτική και τη θρησκευτική» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης. «Μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά σας» είπε απευθυνόμενους στους απόδημους Κρήτες. «Είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε χρόνο γι’ αυτή την επικοινωνία. Είμαστε στην «καρδιά» του πανεπιστημίου Κρήτης. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο πνευματικό ίδρυμα, να κάνουμε καλοκαιρινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
Η ελληνική γλώσσα κουβαλά πολύ πολιτισμό. Είναι η γλώσσα που έχει δανείσει όλες τις επιστήμες του κόσμου με όρους, είναι η γλώσσα που μιλούν σε όλα τα επιστημονικά συνέδρια. Είμαστε επεκτατικοί και ιμπεριαλιστές στο κομμάτι αυτό, του Πολιτισμού. Σε όλα τ’ άλλα είμαστε αμυντικοί. Ας βγούμε λοιπόν επιθετικά!» προέτρεψε. «Είναι το μεγάλο στοίχημα. Όλα αυτά που κάνουμε εδώ έχουν σημασία αν σώσουμε την τρίτη και την τέταρτη γενιά. Και δεν μιλάμε με γενιές, αλλά μιλάμε με Έλληνες που μεγαλώνουν την Ελλάδα όπου κι αν είναι. Αλλά κι αυτοί πρέπει να νιώσουν πώς όντες φορείς του ελληνικού πολιτισμού, ψηλώνουν οι ίδιοι και γίνονται γίγαντες!».
Στη διεθνή ακτινοβολία της Κρήτης στάθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος. «Η οικουμενική Κρήτη γέννησε την Κρήτη της οικουμένης» παρατήρησε. «Δεν είμαστε απλά μαζί, είμαστε ένα» υποστήριξε, τείνοντας χείρα (περαιτέρω) συνεργασίας προς τους ομογενείς. «Η σχέση μας είναι και πρέπει να είναι αμφίδρομη. Ο ένας κρατάει το χέρι του άλλου. Κι αυτό επιβεβαιώνουμε σήμερα. Είμαστε εδώ γιατί αναγνωρίζουμε πώς οι απόδημοι της Κρήτης έχουν μεταφέρει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης τον πολιτισμό, το ήθος, τις αρχές και τις αξίες της Κρήτης. Είμαστε βέβαιοι ότι επιθυμούν και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Γι’ αυτό είμαστε κοντά τους και γι’ αυτό τους θέλουμε κοντά μας».
Κάποτε η πατρίδα μας ζήτησε και είχε την βοήθεια των αποδήμων. «Σήμερα ίσως χρειάζεται το αντίθετο» διαπίστωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, προσθέτοντας ειδικότερα πώς απόδημοι Κρήτες ιερείς θα μπορούσαν να έρχονται για ένα χρονικό διάστημα στον νησί καταγωγής τους, για «να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, να επιστρέφουν πίσω και να διακονούν τις ενορίες τους».
Βέβαιος ότι «θα συνεχίσουμε ως ένα σώμα» την πορεία προς το μέλλον, όπως «μέχρι σήμερα πορευτήκαμε», εμφανίστηκε ο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό πριν την έναρξη της συνέλευσης.
Επιπλέον, κάλεσε τους παριστάμενους να «εξακτινώνουμε την πρεπιά της Κρήτης σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».
Στ. Αρναουτάκης: «Δεκαετία ανάπτυξης για την Κρήτη»
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης διαβεβαίωσε ότι «Η δεκαετία αυτή, θα είναι μία δεκαετία ανάπτυξης, εργασίας και κοινωνικής συνοχής» για το νησί. «Θα είναι μία δεκαετία που τα μεγάλα έργα ξεκινούν: Ο ΒΟΑΚ εφέτος, ανατολικά της Κρήτης, θα ξεκινήσει. Η ενεργειακή σύνδεση του νησιού μας με το μικρό καλώδιο έχει γίνει (Χανιά – Πελοπόννησος), το μεγάλο καλώδιο (Ηράκλειο – Αττική) προχωράει και το 2024 θα είναι ολοκληρωμένη αυτή η επένδυση. Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι έχει ξεκινήσει και το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί. Πολύ σύντομα θα εγκριθεί το περιφερειακό μας πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα 564 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης, που παράλληλα με τα έργα που έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα για το νησί, δίνουν ένα ποσό πάρα πολύ μεγάλο. Παράλληλα, με τις ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν στην Κρήτη, όλα μαζί αυτά αθροίζουν ένα ποσό που ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη επταετία. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι οραματιζόμαστε, που ονειρευόμαστε που θέλουμε να γίνει για το νησί μας. Για ένα νησί που θα είμαστε υπερήφανοι όλοι, που θα είστε υπερήφανοι όλοι εσείς που ζείτε στο εξωτερικό. Διότι, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι, είμαστε μαζί, είμαστε ένα, θα προσπαθούμε όλοι μαζί για το καλύτερο για το νησί μας».