10 °C Rethymno, GR
02/02/2023

Οι εκδόσεις «Γραφοτεχνική» υποδέχονται την καινούργια χρονιά… «Με την αίσθηση του Χιούμορ»!

Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου, ανθολόγιου εύθυμων ιστοριών και ιστορικών ανεκδότων του Ρεθύμνου, που μόλις κυκλοφόρησε με την επιμέλεια του συνεργάτη μας Χάρη Στρατιδάκη.

«Η ιστορία του Ρεθύμνου βρίθει από ανέκδοτα, αστεία, κωμικές και τραγελαφικές καταστάσεις, από ειρωνείες, παρωδίες και νίλες, από «μπροκώματα», «πετσώματα» και «ρέγκια»», διαπιστώνει στον πρόλογό του ο Στρατιδάκης. «Ποτέ δεν έλειψαν από αυτήν τα περιπαίγματα, τα «μασκαρέματα» και τα απλά πειράγματα».

«Αλίμονό ν-του απού δε μπαίνει στου μπουνταλά το περβόλι», έλεγαν οι παλιότεροι Ρεθεμνιώτες. Και με αυτό το σκεπτικό, ο Χάρης Στρατιδάκης μπήκε και ο ίδιος «στου μπουνταλά το περβόλι», και ανθολόγησε περί τις 70 εύθυμες στιγμές της πόλης από διάφορες ιστορικές της στιγμές.

Το Ρέθυμνο των Βενετών και των Οθωμανών, το Ρέθυμνο της Κρητικής Πολιτείας και του Μεσοπολέμου αλλά και της νεότερης και σύγχρονης περιόδου, ζωντανεύουν έτσι μέσα από ένα άλλο πρίσμα, το χιούμορ των ανθρώπων που συγκροτούσαν την κοινωνία του, υπογραμμίζοντας πόσο πολύτιμη είναι η διατήρηση αυτής της αίσθησης του χιούμορ για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες κάθε εποχής.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου, ευθυμούντες έφιπποι Ρεθεμνιώτες καθοδόν προς τα Καστελλάκια, το 1936 (συλλογή Μπάμπη Κυριμάκη)

Κάθε ιστορία συνοδεύεται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον πρωταγωνιστή της και μερικές φορές και για κάποια από τα δευτερεύοντα πρόσωπά της. Τους 58 φθάνουν οι Ρεθεμνιώτες χιουμορίστες που βιογραφούνται έτσι στο βιβλίο: επαγγελματίες, πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, ιερείς, δεσπότες, ζωγράφοι, ποιητές, εκδότες, γιατροί, εκπαιδευτικοί, μουσικοί, ναυτικοί, ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.λπ. Ανάμεσά τους κορυφαίοι αποδείχτηκαν με διαφορά ο Γεώργιος Γαληνός, ο Στέλιος Δρακάκης, ο Γιώργος Καλομενόπουλος (τόσο ως «μπροκατζής» όσο και ως καταγραφέας), ο παπα-Μάρκος Πλυμάκης, ο Αριστόδημος Χατζηδάκης και στον τομέα του ανεκδότου ο Ψαραντώνης.

Τη θέση τους στο βιβλίο έχουν βέβαια και οι 25 συλλογείς των ψηφίδων της ιστορίας του ρεθεμνιώτικου χιούμορ, τους οποίους ο Χάρης Στρατιδάκης έχει ανθολογήσει και τους οποίους βιογραφεί συνοπτικά. Πρόκειται για τους: Μιχάλη Αντωνογιαννάκη, Δημήτρη Αρχοντάκη, Θεμιστοκλή Βαλαρή, Μάνο Γοργοράπτη, Χάρη Καλαϊτζάκη, Γιώργο Καλομενόπουλο, Γιάννη Κασωτάκη, Νίκο Κοκονά, Κωστή Κοντογιάννη, Εύα Λαδιά, Κωστή Μαμαλάκη, Αλκιβιάδη Μαυράκη, Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, Μιχάλη Παπαδάκη-Δάνδολο, Αθηνά Πετρακάκη, Δημήτρη Ποθουλάκη, Μιχαήλ Πρεβελάκη, Μιχάλη Πριναράκη, Γεώργιο Σμπώκο, Χάρη Στρατιδάκη, Μαρία Τσιριμονάκη, Γιάννη Τσουδερό, Σταύρο Φωτάκη, Δημήτρη Χαντζόπουλο και Τάσο Κόλλια.

 

Το βιβλίο, που είχε ως αφετηρία του μια ξενάγηση και σχετική εκδήλωση που είχαν πραγματοποιηθεί με εμψυχωτή τον Χάρη Στρατιδάκη στο πλαίσιο των «Ημερών Ρεθύμνου» τον Οκτώβριο του 2018, κοσμείται με τις μικρογραφίες όλων σχεδόν των πρωταγωνιστών, γεγονός που καθιστά τις ιστορίες του απολαυστικότερες και εναργέστερες.

Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει η Αγγελική Βλαχοπούλου, ενώ όλες οι τυπογραφικές εργασίες έχουν φυσικά γίνει από τη «Γραφοτεχνική Κρήτης», γεγονός που εγγυάται την τεχνική αρτιότητα αλλά και την αισθητική της.

Το βιβλίο θα διατίθεται από τις επόμενες μέρες στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στα γραφεία της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», θα παρουσιαστεί δε επίσημα με το νέο έτος και με την «αίσθηση του χιούμορ» που απαιτούν οι περιστάσεις.

Με την αίσθηση του χιούμορ

μικρο ανθολόγιο ρεθυύμνου

ανθολόγηση-πρόλογος επιμέλεια: Χάρης Κ. Στρατιδάκης

[σχήμα 14×21, σελίδες 176, €12]

 

Οι «εκδόσεις Γραφοτεχνική» προτείνουν

Οι γιορτινές μέρες είναι μια σπουδαία ευκαιρία να διαβάσουμε βιβλία, αλλά και να χαρίσουμε βιβλία στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πόσο μάλλον όταν αυτά συνιστούν δημιουργήματα του τόπου μας, ως ιδέα και συγγραφή αλλά και ως παραγωγή.

Οι «εκδόσεις Γραφοτεχνική» προτείνουν ακόμη:

Βίος και Λόγος Γιάννη Κουμεντάκη

[σχήμα 17×24, σελίδες 340, τιμή €18]

 

Μια έκδοση-φόρος τιμής στον ξεχωριστό θεολόγο εκπαιδευτικό, που καθόρισε με τη στάση και τις αρχές του τις γενιές των μαθητών του αλλά και κόσμησε με τα γραπτά του τον τοπικό Τύπο.

Με τα ενδελεχή εισαγωγικά κείμενα για τον βίο και τον λόγο του, αλλά και την οργανωμένη ανθολόγηση και τον σχολιασμό των κειμένων του από τον Μιχάλη Ν. Τζεκάκη, πρώην διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, τακτικού συνεργάτη της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα».

«Απόδοση οφειλόμενης τιμής και σεβασμού, καρπό αγάπης και ευγνωμοσύνης» αλλά και «εφόδιο ζωής» το χαρακτηρίζει στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Αντωνόπουλος.

 

Το ‘21 αλλιώς.

Ο επετειακός εορτασμός στο σχολείο ως «Ηρωικό Κυνήγι Θησαυρού»

[σχήμα 23,5×22, σελίδες 228, τιμή €18]

 

Μια πρωτότυπη και ουσιαστική συμβολή του Ρεθύμνου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με μια έκδοση-εργαλείο για κάθε εκπαιδευτικό που αναζητά εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης της Ιστορίας αλλά και ενεργοποίησης των μαθητών του γενικότερα.

13 θεματικά κυνήγια θησαυρού που σχεδιάστηκαν από εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου και παίχτηκαν από τους μαθητές τους, καλλιεργώντας όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και τη φαντασία και τις ποικίλες δεξιότητές τους, παρουσιάζονται σε μια έκδοση με πλούσια εικονογράφηση και με τρόπο που να μπορούν να χρησιμεύσουν ως «οδηγός» για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων σε άλλα σχολεία.

Με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Πόλυς Παπαδοπούλου, Άννας Πατεράκη και Ειρήνης Ρενιέρη.