Ο δήμος Ρεθύμνου για πολλοστή φορά θα εκδώσει νέα κανονιστική για την παλιά πόλη και όρισε ολιγοήμερη προθεσμία για προτάσεις και διαβούλευση. Οι προηγούμενες προφανώς ολίγα ή ουδέν απέφεραν και καταργούνται από νεώτερες…
Με την πρώτη ματιά γίνεται αντιληπτό ότι η Κανονιστική που παρουσιάσθηκε, επιχειρεί να ισορροπήσει αντικρουόμενες απόψεις, επαγγελματικά συμφέροντα, αντιδράσεις, υπάρχοντα και επερχόμενα, στα στενά περιθώρια νομιμότητας που επιβάλλει ο παραδοσιακός και ιστορικός χαρακτήρας της παλιάς πόλης. Κύριο χαρακτηριστικό της, οτι εμφανίζει εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων άρα εκ των προτέρων καθίσταται ανεφάρμοστη, αδύνατον να τηρηθεί και ελεγχθεί. Βέβαιο προκύπτει ότι σύντομα θα ακολουθήσει την τύχη (μάλλον ατυχία) των προηγούμενων.
Η παλιά πόλη είναι και θα πρέπει να παραμείνει ένα ζωντανό ιστορικό μνημείο με μόνιμους κατοίκους, χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις.
Σημαντικός πόλος έλξης για τους τουρίστες που καθημερινά την κατακλύζουν. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν έργα υποδομής, ανάπλασης και ανάδειξής της που την καθιέρωσαν ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό και αναβάθμισαν τη ζωή των κατοίκων.
Όμως, παράλληλα με την τουριστική ακμή της, δημιουργήθηκαν προβλήματα συνύπαρξης και διαχείρισης καθημερινότητας που η Δημοτική αρχή δεν αντιμετώπισε ικανοποιητικά. Η νέα Κανονιστική απαιτείται επομένως να στοχεύει στη βελτίωση και παραπέρα προώθηση και αξιοποίηση, να διασφαλίζει την αναλλοίωτη διατήρηση και συνέχεια της στο χρόνο, καθώς και να εξασφαλίζει αρμονική συμβίωση – συνύπαρξη κατοίκων, επιχειρηματιών, φιλοξενουμένων και επισκεπτών.
Για να επιτευχθούν αυτά η νέα Κανονιστική χρειάζεται απαραίτητα να διέπεται από πρόσθετες αξίες και αρχές χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και εκπτώσεις: Ασφάλεια, διευκολύνσεις, ισότητα, καθαριότητα, υγιεινή, βελτιώσεις, προσβασιμότητα, ευκοσμία, ευταξία, ευνομία, ησυχία, ηρεμία, σεβασμός, έλεγχος.
Κατά συνέπεια, υποχρεωτικά ορίζεται να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα που επί χρόνια παγιώθηκαν και πλέον θεωρούνται αυτονόητα, όπως:
• Να πάψουν οι καταλήψεις δρόμων και πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα ώστε να προκύψει ανεμπόδιστη διέλευση, ορατότητα, περισσότεροι ελεύθεροι χώροι καθώς και χώροι στάσης για τους επισκέπτες και τα γκρουπ.
• Επιβολή δακτυλίου περισσότερες ώρες για όλα τα οχήματα (ακόμη και για τα ηλεκτροκίνητα και πατίνια). Συγκράτηση των ελευθέρας για τους μόνιμους κατοίκους,
πλην αναπήρων, υπερήλικων, ασθενούντων. Ο χρόνος ελεύθερης διέλευσης, οι εργασίες και ο ανεφοδιασμός επιχειρήσεων να μειωθεί στο ελάχιστο.
• Κατάργηση της ηχορύπανσης από μουσική σε εξωτερικούς χώρους, αυστηρή εφαρμογή διευρυμένων ωραρίων κοινής ησυχίας.
• Εξαφάνιση αφισορύπανσης και γκράφιτι σε κάθε επιφάνεια και επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων.
• Έντονη ανάπτυξη και δραστηριότητα εθελοντικών ομάδων που θα συνδράμουν καθαριότητα, συντήρηση, έλεγχο, εποπτεία.
Επιπλέον να δρομολογηθούν ακαριαία παρεμβάσεις όπως:
• Να αποκατασταθούν τουλάχιστον οι προσόψεις των εγκαταλειμμένων ετοιμόρροπων κτιρίων, απομάκρυνση μπαζών και υλικών.
• Εξύψωση – συντήρηση – προβολή όλων των μνημείων. Οι βρύσες Ριμόντι εξαφανίζονται ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα, πινακίδες, σκίαστρα – διακοσμητικά.
Το παλιό λιμάνι κατέληξε σχεδόν απροσπέλαστο κατά μήκος – πλάτος.
• Αδιάκοπη Αστυνομική παρουσία σε κεντρικά σημεία – πεζή αστυνόμευση, ποδήλατα ώστε να εμπεδώνεται αίσθημα και κλίμα ασφάλειας και να κυριαρχεί η ασφάλεια.
• Δημόσιες τουαλέτες στη Μικρασιατών και σε πολλά σημεία έστω και επί πληρωμή. Εξυπακούεται υπό ακατάπαυστη φροντίδα και προσωπικό.
• Απολυμάνσεις – απεντομώσεις – μυοκτονίες σε τακτική βάση, καθαρισμός φρεατίων, εξουδετέρωση δυσοσμίας, αποκομιδή σκουπιδιών με ειδικά οχήματα.
• Απομάκρυνση αδέσποτων και αφύλαχτων δεσποζόμενων ζώων.
• Πινακίδες πληροφόρησης, χάρτες με διαδρομές, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
• Τοποθέτηση – λειτουργία καμερών για τον έλεγχο κυκλοφορίας, τάξης και νομιμότητας και άμεση επιβολή κυρώσεων για κάθε παράβαση.
Όλοι συμφωνούμε ότι πολλά μπορούν να καλυτερεύσουν στην παλιά πόλη αρκεί να δείξουμε βούληση, κατανόηση, ενδιαφέρον, πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης και πασχίσουν οι εμπλεκόμενοι.
Αν η νέα Κανονιστική δεν μπορεί πλήρως και απολύτως να εφαρμόσει τουλάχιστον τα παραπάνω και να ενισχύσουν, να προαγάγουν τη συνολική εικόνα, τότε ας αφήσουν την προηγούμενη, έτσι για να λέμε ότι κάτι υφίσταται.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μου σε μεσαιωνικές πόλεις της Ισπανίας, ατυχώς δεν διαπίστωσα κανένα μέτρο σύγκρισης. Ήταν όλες καλοδιατηρημένες, επιτηρούμενες, καθαρές και ασφαλείς. Πουθενά δεν συναντάς τραπεζοκαθίσματα σε σοκάκια παρά μόνο σε πλατείες και ανοίγματα. Πολλά καταστήματα εξυπηρετούν σε καλαίσθητους κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους ακόμη και σε ορόφους. Πουθενά προθήκες εμπορευμάτων, πινακίδες και stand που θυμίζουν ανατολίτικο παζάρι, τα καταστήματα σε μεγάλες βιτρίνες εκθέτουν εμπορεύματα – προϊόντα. Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων ή κίνηση στο ελάχιστο τηρώντας κανόνες και παραχωρώντας προτεραιότητα σε κάθε πεζό. Έντονη αστυνομική παρουσία και νυχθημερόν περιπολίες. Προβολή μνημείων, μουσεία, εκθέσεις και άφθονοι επισκέψιμοι χώροι. Πινακίδες πληροφόρησης, χάρτες διαδρομών και τηλέφωνα ανάγκης. Καθαριότητα και τάξη. Χωρίς ηχορύπανση, αφίσες, ζώα, οχήματα και γκράφιτι. Και άλλα πολλά που εμείς στερούμαστε.
Ουδείς φιλοδοξεί επίπεδα Βαρκελώνης, Τολέδο και των πολλών άλλων Μεσαιωνικών πόλεων αλλά αν προσπαθήσουμε, μπορούμε οπωσδήποτε να καταφέρουμε περισσότερα. Η Δημοτική αρχή με τη νέα Κανονιστική να θεσπίσει ανανεώσεις και προόδους και να επιφέρει δύσκολες ανατροπές αντί να ακολουθήσει την εύκολη, γνωστή και αδιέξοδη πεπατημένη.