«Το οικοσύστημα της καινοτομίας και οι ευκαιρίες για τους νέους» παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η σχολή Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κρήτης και ο οργανισμός Startup Greece. Στόχος ήταν (και είναι) η ενδυνάμωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στο νησί σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των προοπτικών και των γνωστικών εφοδίων προς τους νέους που θέλουν να εξελιχθούν επαγγελματικά και να τολμήσουν στο νεοφυές επιχειρείν. Οι ομιλητές έδωσαν μία πλήρη εικόνα του οικοσυστήματος, παρουσιάζοντας τις ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο οποιοσδήποτε νέος βρίσκεται στην Κρήτη.
Η σημασία της διάδρασης
«Μέσα από τη δράση του European Startup Universe υλοποιούμε μία παράπλευρη εκδήλωση, στην οποία μιλάμε για τις ευκαιρίες οι οποίες δίνονται για όλους τους νέους, πόσο μάλλον σε νέους που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές από τα μεγάλα αστικά κέντρα» είπε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Θάνος Παράσχος, διοργανωτής του European Startup Universe.
«Μιλάμε για τις ευκαιρίες που έχει ο καθένας για να αναπτύξει δεξιότητες, σχετικές με το τεχνολογικό κομμάτι (τεχνικές και ψηφιακές δεξιότητες, επιχειρηματικές) και πώς όλο αυτό μπορεί να γίνει από τέτοιες περιοχές» εξήγησε ο κ. Παράσχος και συνέχισε: «Μέσα από το European Startup Universe φτιάξαμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα – το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για τα startups, 1.500 ιδρυτές startups με 600 εταιρείες τεχνολογίας πήραν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Βοηθήθηκαν, τους δώσαμε πρόσβαση σε δίκτυο και χρηματοδότηση που είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη αυτών των εταιρειών».
Τα εργαλεία και οι δυνατότητες που έχει ένας νέος πτυχιούχος, σωστά ενημερωμένος είναι πολλά, σύμφωνα με τον κ. Παράσχο: «Μιλάμε για τέτοιες ευκαιρίες – για το τι μπορεί να κάνει ένας φοιτητής, μία φοιτήτρια για να μπορέσει να αναπτυχθεί: να αναπτύξει τις δεξιότητές του είτε να αναπτύξει την επιχείρησή του, για να μπορεί να μπει στην αγορά εργασίας πιο εύκολα».
Όλα αυτά αναδείχθηκαν χθες το μεσημέρι στην Αίθουσα Β1-15, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. «Φυσικά θα υπάρχουν διαδραστικά εργαστήρια στα οποία θα εργαστούμε με τους φοιτητές και θα καταλάβουμε σε βάθος όλοι, τις ανάγκες των ατόμων και το πώς αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν για να υποστηριχθούν αυτά τα άτομα» είπε ο κ. Παράσχος.
Απώτερος σκοπός της δράσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι δημιουργία ανεπτυγμένων, ουσιαστικά και αποφασιστικά, κοινωνιών είτε σε τοπικό, είτε ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο: «είτε μιλάμε για το Ρέθυμνο είτε μιλάμε (συγκεκριμένα) για το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Γάλλο», όπως περιέγραψε ο διοργανωτής του European Startup Universe.
Η (αναμενόμενη) ανασφάλεια μέσα στην «ψηφιακή δεκαετία» της Ευρώπης
Η σημαντική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης, και σε συνεργασία με το European Startup Universe, στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου «European Startup Universe Closing Conference», υπό την αιγίδα του δήμου Ρεθύμνης. Συμμετείχε και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Κρήτης. «Ουσιαστικά το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ως ο βασικός φορέας και η διεπαφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους πολίτες της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετέχει σε αυτή την εκδήλωση για να περιγράψει τις ψηφιακές δεξιότητες στην αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναδείξει και να ενημερώσει για τα εργαλεία που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο πολίτης για το ποιες είναι σήμερα οι αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να μάθει για την απόκτησή τους και πώς αυτές θα παίξουν πλέον ρόλο προκειμένου να έχει μεγαλύτερες ευκαιρίες να ενσωματωθεί ομαλά στις νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας» επισήμανε ο κ. Νικόλαος Μωραϊτάκης, στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Κρήτης.
Κι εδώ εγείρεται το ερώτημα αν θα μπορέσει να καμφθεί (αρχικά) η αβεβαιότητα που κυριεύει τους νέους, ένα παραπάνω τους πτυχιούχους, όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας. «Υπάρχει η αναμενόμενη ανασφάλεια στους φοιτητές και τους νέους πτυχιούχους. Άλλωστε, η δεκαετία αυτή είναι κι έχει ονομαστεί ψηφιακή δεκαετία για την Ευρώπη. Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει υπόψιν της την ανασφάλεια αυτή, γι’ αυτό το λόγο έχει αναπτύξει αυτά τα εργαλεία που παρουσιάσαμε για τη βελτιστοποίηση και την απόκτηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ειδικά των νέων» υποστήριξε ο κ. Μωραϊτάκης.
Ελπίδα και «απτή απόδειξη» για ένα «καλύτερο μέλλον»
Την εκδήλωση παρακολούθησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία εκπροσώπησε τον δήμο Ρεθύμνης.
Η δημοτική αρχή έχει αφουγκραστεί τη διττή ανάγκη: και να έρθει ακόμη πιο κοντά το Πανεπιστήμιο με την κοινωνία αλλά και να ενισχυθεί εν τοις πράγμασι, η πεποίθηση ότι οι (πνευματικοί) κόποι των νέων θα ανταμειφθούν με δίκαιο και ισότιμο τρόπο στην – πολλές φορές – αμείλικτη, απρόσωπη και αδηφάγα αγορά εργασίας.
«Ακριβώς σ’ αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς. Είμαστε κοντά στους νέους επιχειρηματίες, στους νέους οι οποίοι ψάχνουν το δρόμο τους κατ’ αρχάς. Ξεκινώντας από το κομμάτι της εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας, και προσπαθώντας να είμαστε κοντά στα παιδιά και όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό και όσον αφορά την πρακτική τους η οποία τους φέρνει πιο κοντά στην αγορά» υπογράμμισε η κ. Μπιρλιράκη. «Βρίσκομαι για να δηλώσω την παρουσία του δήμου όχι μόνο στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημερίδα αλλά και σε μία συνεχή ροή δράσεων και συνεργασιών με τους νέους μας, με το πανεπιστήμιό μας, αλλά και με τους μελλοντικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ξεκινούν ή δεν ξεκινούν από το Ρέθυμνο, που φιλοξενούνται στον δήμο μας ή που φιλοξενούν δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε μία ευρύτερη γεωγραφική αλλά και παγκόσμια συνεργασία. Διότι ο δήμος Ρεθύμνης, όπως ξέρουμε, αυτή τη στιγμή λόγω της εξωστρέφειάς του έχει συνεργασίες με πάρα πολλές πόλεις της Ευρώπης και του εξωτερικού γενικά. Ο,τι μπορούμε θα κάνουμε για να δώσουμε όχι μόνο την ελπίδα, αλλά και μία απτή απόδειξη ώστε οι νέοι μας να έχουν ένα καλύτερο μέλλον».
Η πρωτοβουλία European Startup Universe τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Mariya Gabriel (European Commission), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (European Committee of the Regions) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament). Πρέσβης της πρωτοβουλίας είναι η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.