17 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΜΕ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ

«Οι καντάδες στον τόπο μας», τιμήθηκε από τον Μουσικό Καρπό ο Ανδρέας Πλαΐτης

Ο Ανδρέας Πλαΐτης από τις εμβληματικές μορφές στο μουσικό στερέωμα της πόλης, με προσωπική ιστορία στην πορεία της δημοτικής Φιλαρμονικής, τιμήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης.

Ήταν μια πρωτοβουλία του Μουσικού Καρπού, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και τη στήριξη του δήμου.

Η βράβευση, του εκλεκτού αρχιμουσικού, συνδυάστηκε με μια εκτενή αναφορά στην καντάδα, για να τονιστεί μια από τις δραστηριότητες του κ. Πλαΐτη, που είναι η αναβίωση αυτής της νοσταλγικής μελωδικής περιήγησης στους δρόμους της παλιάς πόλης στο πλαίσιο του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Ο πρόεδρος του Μουσικού Καρπού κ. Αντώνης Μαυράκης, με έκδηλη συγκίνηση, αναφερόμενος στον Ανδρέα Πλαΐτη, που υπήρξε ένας από τους μέντορές του είπε μεταξύ άλλων:

Ο Ανδρέας Πλαΐτης γεννήθηκε το 1952, γιος του Εμμανουήλ και της Ελένης το γένος Μιχάλα.Οι γονείς του αντιλήφθηκαν από τα οκτώ του χρόνια την αγάπη του για τη μουσική.Έτσι τον γράφουν στο Ωδείο για να μάθει μουσική και ακορντεόν με την Κοκό Λιονή στο Ελληνικό Ωδείο.

Στα 11 γράφεται και στη Δημοτική Φιλαρμονική, με μαέστρο τον Κώστα Αποστολάκη για να μάθει κλαρίνο και κρουστά για την μπάντα ενώ στις ορχήστρες συμμετέχει με το ακορντεόν.

Παράλληλα κάνει μαθήματα πιάνου με τη Δανάη Μαραγκουδάκη για να μπορεί να παίζει και αρμόνιο.

Άριστος μαθητής και επιμελής σε κάθε μουσικό καθήκον φθάνοντας στην εφηβεία αρχίζει να συνδιοργανώνει με άλλους νέους συγκροτήματα, παίζοντας ακορντεόν, αρμόνιο και κρουστά.Εγκαταλείπει την ιδέα να γίνει γιατρός γιατί η μουσική είναι η μοναδική του προτεραιότητα.

Έτσι το 1970 ανεβαίνει στην Αθήνα, φοιτά στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Μιλτιάδη Κουτούγκο για ανώτερες σπουδές.

Το 1972 διακόπτεται η αναβολή του από το καθεστώς που διακόπτει γενικά όλες τις φοιτητικές αναβολές.

Στον στρατό ανακαλύπτεται η μουσική του δεινότητα με αποτέλεσμα να αρχίσει να οργανώνει ορχήστρες και να συμμετέχει στην μπάντα της 2ης Μεραρχίας παίζοντας κλαρίνο και κρουστά.Επιστρέφοντας στο Ρέθυμνο το 1975 δίνει εξετάσεις στο υπουργείο Παιδείας και διορίζεται διοικητικός υπάλληλος στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η αγάπη του και το ταλέντο του στη μουσική τον φέρνει ξανά κοντά στον Κώστα Αποστολάκη και το 1983 ξαναστήνουν τη Δημοτική Φιλαρμονική ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις ανώτατες μουσικές του σπουδές.

Μετά την επιτυχία του στον διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας, διορίζεται ως καθηγητής Μουσικής αρχικά στο Τυμπάκι και στο Σπήλι.

Το 1991 έρχεται στο Μουσικό σχολείο που έχει αρχίσει να ανθεί στην πόλη, αρχικά ως καθηγητής και στη συνέχεια ως υποδιευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του.Παράλληλα υπηρετεί στη Φιλαρμονική ως δάσκαλος, στη συνέχεια ως αρχιμουσικός έως το 2009 που αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και μουσικούς, συμμετείχε ενεργά στην Πειραματική Συμφωνική Ορχήστρα με μαέστρο τον Μπάμπη Πραματευτάκη σε δικές του και άλλες συνθέσεις.

Λάτρης της πόλης και του εθελοντισμού συμμετέχει ανελλιπώς σε κάθε μουσική δραστηριότητα της πόλης αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας και του εξωτερικού με τη Φιλαρμονική, με το Μουσικό σχολείο αλλά και μόνος του μέχρι σήμερα.

Οι καντάδες κατά την περίοδο της Αποκριάς σηματοδοτούνται από την παρουσία του που αποτελεί έμπνευση για συμμετοχή πολλών μουσικών και χορωδών αλλά και όλων που αθρόα συμμετέχουν.

Έτσι οι καντάδες γίνονται ένας πολιτιστικός θεσμός που άρχισε το 1988 δίνοντας ένα ξεχωριστό στίγμα στα Ρεθεμνιώτικα, Αποκριάτικα δρώμενα.

Ο Ανδρέας ή Άκης Πλαΐτης μέχρι σήμερα ως μουσικός με την εμπειρία και τη γνώση των πολλών χρόνων ενασχόλησης με τη μουσική, συνεχίζει να προσφέρει σε κάθε μουσικό κάλεσμα ενώ είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ομάδας «Εμείς και Εμείς» που έχει να επιδείξει εκτός τις αποκριάτικες συμμετοχές της και πλούσιο πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό του έργο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση με μήνυμά του από την Αθήνα ο μεγάλος μας συνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα ο Άκης μας, που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, έδειχνε το πάθος του για τη μουσική και φυσικά τις προοπτικές εξέλιξης, χάρις στο ταλέντο του.

Κι ενώ διεύρυνε, όλο και περισσότερο, το γνωστικό του πεδίο, παρέμενε ο ανιδιοτελής λειτουργός της Μουσικής Τέχνης, και πολύτιμος υποστηρικτής κάθε δημιουργού.

Είναι γεγονός ότι από την επιστροφή μου στο Ρέθυμνο, μετά την απουσία μου στο Μόναχο, στο πρόσωπο του Άκη Πλαΐτη εύρισκα τον συνεργάτη, που θα μπορούσε να υποστηρίξει ιδανικά μια μουσική εκδήλωση ως επικεφαλής ορχήστρας.

Η προσήνειά του, η υπομονή, ο τρόπος που είχε να επικοινωνεί με τα παιδιά μας της Φιλαρμονικής, που σήμερα διαπρέπουν στο μουσικό χώρο, με δικές τους πρωτοβουλίες, ήταν τα σπουδαία εφόδια της άριστης συνεργασίας μας τόσων χρόνων.

Καμάρωνα πάντα τον Άκη στην μετέπειτα πορεία του. Χαιρόμουν για τον δάσκαλο που δημιουργούσε νέα φυτώρια μουσικών, μέσα από την πορεία του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και στη Δημοτική Φιλαρμονική που λάμπρυνε με την παρουσία του και ως αρχιμουσικός.

Με λύπησαν βαθειά καταστάσεις που τον αδικούσαν, χωρίς να το αξίζει, και με ικανοποίησαν άλλες που τον δικαίωναν.

Ο Άκης Πλαΐτης ήταν και παραμένει στη συνείδησή μου ο βασικός μοχλός κάθε εκδήλωσης γύρω από τη Μουσική».

Στη συνέχεα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος απένειμε την τιμητική διάκριση στον κ. Πλαΐτη ευχόμενος κάθε περαιτέρω πρόοδο στο σημαντικό του έργο.

Και ο τιμώμενος ευχαρίστησε με λόγια που φόρτισαν συναισθηματικά την ατμόσφαιρα.

Ο Σεβασμιότατος κ. κ Πρόδρομος απένειμε την τιμητική διάκριση στον Ανδρέα Πλαΐτη
«Οι καντάδες στον τόπο μας»

Ακολούθησε το αφιέρωμα με τίτλο « Οι καντάδες στον τόπο μας» στη διάρκεια του οποίου η εκπαιδευτικός του 2ου δημοτικού σχολείου κ. Μάρθα Τριποδιανάκη παρουσίασε την εξέλιξη του είδους στο πέρασμα του χρόνου.

Η εκπαιδευτικός κ. Μάρθα Τριποδιανάκη αναφέρθηκε στην ιστορία της καντάδας

Το έντονο τοπικό χρώμα έδωσε η κυρία Όλγα Πλαΐτη αναφερόμενη στις καντάδες που ζωντάνευαν τα βράδια στην πόλη μας με τους παλιούς γλεντζέδες να πρωτοστατούν.

Η κ. Όλγα Πλαΐτη αναφέρθηκε στις εποχές που η καντάδα ακουγόταν στις γειτονιές της πόλης

Εξαιρετική ήταν η παρουσία της χορωδίας του 2ου δημοτικού σχολείου που διάνθισε το αφιέρωμα με παλιές καντάδες συνοδεία της ορχήστρας του Δημοτικού Ωδείου Ρεθύμνου.

Η Επιμέλεια του προγράμματος – οι Ενορχηστρώσεις και η διεύθυνση Ορχήστρας ήταν του Αντώνη Μαυράκη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Οικονομικών κ. κ. Θωμάς Κρεβετζάκης και Στέλιος Σπανουδάκης, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ελευθερία Μιχάλα και άλλοι επίσημοι.

Ήταν μια από τις εκδηλώσεις που τιμούν τον Μουσικό Καρπό και προσθέτουν νέες επιτυχίες στο ενεργητικό του.