20 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι καθυστερήσεις παραλαβής υλικών βάζουν «φρένο» στο αρδευτικό έργο του Ρεθύμνου

Τεράστια είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στο έργο υλοποίησης του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του ανατολικού Ρεθύμνου. Το έργο έχει «κολλήσει» όλο το καλοκαίρι και δεν προχωρά, καθώς η παραλαβή των υλικών και συγκεκριμένα κάποιων μεγάλων σωλήνων, η παραγγελία των οποίων έχει γίνει από τον περασμένο Ιούνιο δεν θα πραγματοποιηθεί πάρα σ’ ένα πεντάμηνο, δηλαδή τον Νοέμβριο. Αυτή την ενημέρωση έχει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), που είναι και ο επιβλέπων του έργου, από τον ανάδοχο εργολάβο. Το αποτέλεσμα είναι το έργο να μην μπορεί να προχωρήσει, ενώ βέβαιον θεωρείται πλέον ότι δεν θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που μετά την παράταση που δόθηκε είναι στο τέλος του χρόνου.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής υδραυλικών έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης για τις καθυστερήσεις αυτές δεν ευθύνεται ο εργολάβος, με δεδομένο ότι έχει παραγγείλει εγκαίρως τα υλικά τα οποία μάλιστα έχει προπληρώσει.

«Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παρά να περιμένουμε την παραλαβή των υλικών που έρχονται από τη Γαλλία. Ο εργολάβος έχει παραγγείλει και έχει προπληρώσει τους σωλήνες ήδη από τον Ιούνιο. Η ενημέρωση από την εταιρία που εδρεύει στη Γαλλία είναι ότι χρειάζεται ένα διάστημα πέντε μηνών, καθώς λόγω των προβλημάτων της ενεργειακής κρίσης και του κορονοϊού έχουν μείνει πίσω πολλές παραγγελίες. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να περιμένουμε, αφού και εταιρία να αλλάζαμε πάλι θα υπήρχε η ίδια καθυστέρηση. Με τα δεδομένα αυτά είναι βέβαιον ότι το έργο δεν πρόκειται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο όπως ήταν ο σχεδιασμός μετά και την παράταση που πήρε ο εργολάβος, αξιοποιώντας την υπουργική απόφαση πριν κάποιους μήνες, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στον κατασκευαστικό κλάδο. Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μαμαγκάκης.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί στο κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισσίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι. Διευκρίνισε επίσης ο κ. Μαμαγκάκης ότι την επόμενη Τετάρτη θα ολοκληρωθεί και η επέκταση των δικτύων διανομής προς το Ξηρό Χωριό με εργολαβία που υλοποιεί ο ΟΑΚ ανταποκρινόμενος, όπως είπε, στο αίτημα των κατοίκων, ενώ μετά από δέκα μέρες θα ολοκληρωθεί αντίστοιχη επέκταση και στο Αλμπάν Μετόχι πάλι με κονδύλια του ΟΑΚ.

Το αρδευτικό έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4.8 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου, που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι, όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3-4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.

 

Σε εκκρεμότητα η υπογραφή για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή ένταξης του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Σύμφωνα με τι πληροφορίες του ΟΑΚ η εισήγηση είναι θετική και αναμένουν από μέρα σε μέρα τη σχετική ένταξη, προκειμένου να προχωρήσουν τις διαδικασίες και το έργο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με προϋπολογισμό 22.230.000 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ).

Το συγκεκριμένο έργο, πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς το 2018 είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Φιλόδημος» με προϋπολογισμό 18,2 εκατομμύρια ευρώ, οπότε και είχε δημοπρατηθεί. Ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, μετά από ένσταση που κατατέθηκε από έναν ενδιαφερόμενο έναντι του ανάδοχου που είχε προκριθεί και δικαιώθηκε. Στη συνεχεία η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ζήτησε να γίνει γεωλογική μελέτη, την οποία και έκανε ο ΟΑΚ και από κει προέκυψε ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του δύο εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα επικαιροποιήθηκε η μελέτη και αναθεωρήθηκε με τον νέο προϋπολογισμό.

Ο ΟΑΚ, μετά και τη σχετική πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος, θεώρησε ως καλύτερη λύση τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης πρόσθεσε ότι: «Το έργο έχει σχεδιαστεί ώστε το διυλιστήριο να έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα».

Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι θα δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου – Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.