Πριν λίγο καιρό (17-05-22) αποχώρησα από την παράταξη και δημοτική ομάδα του Δημάρχου Παντελή Μουρτζανού, που το έκανα γνωστό με λακωνική Δήλωση στο τύπο.Επειδή από κύκλους του Δημάρχου αλλά και του ίδιου, διοχετεύονται φανταστικά και εξωπραγματικά σενάρια με στόχο την ηθική μου υπόσταση, θεωρώ αναγκαίο να αναφερθώ αναλυτικότερα.
Τα χρόνια που βρέθηκα στο Δήμο προσπάθησα να είμαι συνεπής και χρήσιμος,πιστεύοντας ότι η θέση του αιρετού είναι θέση ευθύνης και προσφοράς μακριά από ιδιοτέλειες και ατομικισμούς.Λειτούργησα συλλογικά και παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες μου, πάντα στήριζα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και της παράταξης που είχα εκλεγεί.
Το πρόγραμμα με το οποίο εκλεχθήκαμε την πρώτη φορά υπογράμμιζε την βασική μας αρχή, «αγκαλιάζουμε όλους τους Δημότες βάζοντας πάνω από όλα το γενικότερο συμφέρον».Η πολιτική και πρακτική που ακολουθήθηκε όμως μετά την δεύτερη εκλογή μας, οδηγούσε ακριβώς στο αντίθετο,με διακρίσεις και διαφορετική αντιμετώπιση χωριών και κατοίκων και με προτεραιότητες το ιδιωτικό παρά το γενικότερο συμφέρον.
Αξίζει να αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα.Η μη τοποθέτηση υδρομέτρων στα νέα Δίκτυα παροχής νερού άρδευσης επιλεκτικά για κάποια χωριά και κατοίκους, που η Δημοτική Αρχή επιμένει αυθαίρετα να εξαιρεί από την νομιμότητα. Επίσης, πολλές σοβαρές αποφάσεις που έχουν καθοριστική επίδραση στην πορεία του τόπου παίρνονται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Συμβούλων και των Προέδρων, πολλές φορές και εν αγνοία τους, όπως η λειτουργία του Εργοστασίου στο ΧΥΤΑ και οι οικονομικές επιβαρύνσεις που θα υποστούν οι κάτοικοι, η λειτουργία του Πάνακρον, η διαχείριση των νερών, οι απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων κ.λ.π..
Πολλοί δημότες με έθεταν προ των ευθυνών μου και παρόλο που συμφωνούσα με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους για το δυσοίωνο μέλλον της περιοχής, αδυνατούσα με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο να προωθήσω διαφορετικές απόψεις από τις επικρατούσες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο (με πρωτοβουλία μου) το 2015 συγκρότησε Επιτροπή για την προώθηση των μεγάλων έργων στο Αμάρι, με υπεύθυνο Δημοτικό Σύμβουλο για τον συντονισμό και την λειτουργία της. Η Επιτροπή μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στην ένταξη μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά η Επιτροπή αυτή υπονομεύθηκε μέσα από τον ίδιο τον Δήμο και συγκλήθηκε για συνεδρίαση μια μοναδική φορά στα 7 χρόνια.Οι,δε, διαμαρτυρίες μου για αυτό έπεφταν σε «ώτα μη ακουόντων».
Τελευταία έκρινα ότι η περαιτέρω παραμονή μου στην Δημοτική Ομάδα του Δημάρχου,δεν καθίσταται πλέον δυνατή,αφού με βρίσκει άκρως αντίθετο με τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του Δήμου,που δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον τόπο.Για το λόγο αυτό θεώρησα έντιμο και ηθικό να αποχωρήσω έστω και με προσωπικό κόστος.
Στην ερώτηση πολλών αν η αποχώρησή μου έχει σχέση με πιθανή συγκρότηση ψηφοδελτίου για τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, έχω να πω ότι συζητώ και με τον τελευταίο δημότη για τα προβλήματα του τόπου και το θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ενεργού πολίτη, πόσο μάλλον ενός αιρετού.Θα συνεχίσω ασφαλώς να επικοινωνώ με τους κατοίκους,ακόμα και αν ενοχλεί κάποιους και αν κριθεί ότι μπορώ να συμβάλλω με τον ένα ή άλλο τρόπο και οργανωμένα στην διαχείριση των πραγμάτων του τόπου θα το σκεφθώ σοβαρά.
Ο Δήμος Αμαρίου έχει μέχρι τουλάχιστον σήμερα (γιατί χάνεται και αυτό το προνόμιο ) ένα μεγάλο πλεονέκτημα που στερούνται άλλοι Δήμοι, μια κερδοφόρα Εταιρεία που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ την «Αμάρι Μ.Α.Ε-ΟΤΑ» που ενισχύει γενναία τον προϋπολογισμό του Δήμου και που όμως οι πόροι της κατακερματίζονται για προσωπικές εξυπηρετήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ θα έπρεπε να επιλέγονται 2-3 αναπτυξιακοί στόχοι που η υλοποίησή τους θα ωθούσαν τον τόπο μπροστά.
Επιπρόσθετοι πόροι Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί έρχονται στους Δήμους ύστερα από την ωρίμανση έργων (μελέτες, αδειοδοτήσεις κ.λ.π.),αλλά όταν οι τεχνικές υπηρεσίες σε ένα Δήμο έχουν αποδυναμωθεί και αποδιοργανωθεί και έχει χαθεί η απαραίτητη από το νόμο επάρκεια ( που και ο Δήμος Συβρίτου και ο Δήμος Κουρητών είχαν κατακτήσει ) και για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, οι χρηματοδοτήσεις είναι λίγες και καχεκτικές και όπως βλέπουμε διοχετεύονται σε όμορους και άλλους Δήμους.
Επί πλέον στον Δήμο Αμαρίου τα έργα εκτελούνται συνήθως με λειψή επιστασία και έλεγχο και χρονίζει αδικαιολόγητα η ολοκλήρωσή τους.
Ακόμη και το απλό έργο του ετήσιου καθαρισμού των αγροτικών και κτηνοτροφικών δρόμων που πραγματοποιείται την άνοιξη, σήμερα τέλος καλοκαιριού δεν έχει ακόμη σε πολλά χωριά ολοκληρωθεί.
Όποιοι τώρα επιδιώκουν να «βαφτίσουν» την αποχώρησή μου προδοσία και απόδραση,ίσως τα γεγονότα θα τους κάνουν να αλλάξουν άποψη. Κανείς με εύλογες ανησυχίες για την σημερινή κατάσταση του Αμαρίου,αιρετός ή μη, δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική στάση και συμπεριφορά και να δικαιολογεί οιονεί τις αδιέξοδες πρακτικές της Δημοτικής Αρχής.
Οι ιθύνοντες στο Δήμο σήμερα δεν θέλουν να αποδεχθούν την σκληρή πραγματικότητα της συνεχούς φθοράς και αντιαναπτυξιακής πορείας του τόπου, που διαγράφει ένα ζοφερό μέλλον του και που η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ μεγάλη.
Όσον αφορά την δική μου θέση, θα παραμείνω ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και απαλλαγμένος από παραταξιακούς περιορισμούς, θα συνεχίζω τον αγώνα για τα προβλήματα του Αμαρίου, μαζί με όσους συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής στο Δήμο.
Μενέλαος Φραγκιουδάκης / Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμαρίου