18 °C Rethymno, GR
19/05/2022

ΣΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΡΙΤΟΒΟΥΛΙΔΟΥ

Οι παραστάσεις του 7ου Φεστιβάλ Αντίβαρο για το τριήμερο

Το 7ο Φεστιβάλ Αντίβαρο συνεχίζει να παρουσιάζει στο κοινό του Ρεθύμνου εξαιρετικές παραστάσεις στον θεατρικό χώρο του Κέντρου Κρητικής Λαϊκής Τέχνης, στην οδό Κριτοβουλίδου 17.

Σήμερα Παρασκευή, παρουσιάζεται για δεύτερη μέρα η παράσταση «Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» από την εταιρεία θεάτρου «Μνήμη». Πρόκειται για θεατρική μεταφορά του αφηγήματος του Θανάση Βαλτινού, σε σκηνοθεσία και διασκευή του Μιχάλη Βιρβιδάκη.

Στο αφήγημα του Θανάση Βαλτινού, η προσωπική μαρτυρία του Αντρέα Κορδοπάτη καταφέρνει να λειτουργήσει ως η συλλογική έκφραση των παθών κάθε νόμιμου ή παράνομου μετανάστη, τότε ή σήμερα, είτε διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, είτε τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι καταγεγραμμένες «μνήμες» του ήρωα διασώζουν τις δοκιμασίες της γενιάς του και μας βοηθούν να αντιληφθούμε την ευρύτερη πραγματικότητα εκείνης της εποχής, κατανοώντας ταυτόχρονα τον πόνο και τα δάκρυα των ανώνυμων προσώπων, που σήμερα φιγουράρουν ακάλεστα στην οθόνη της τηλεόρασής μας κάθε βράδυ.

Για «Το συναξάρι» έγραψε ο Αλέξανδρος Κοτζιάς το 1972: «Eκείνο που χαρίζει διαστάσεις και λειτουργικότητα σ’ αυτό το επιφανειακά απλούστατο αφήγημα είναι το αριστοτεχνικό ύφος του, το στενά δεμένο με τις γνήσιες νεοελληνικές ρίζες. Έτσι, ενώ παρακολουθούμε τις τυπικές περιπέτειες ενός θεόφτωχου Πελοποννήσιου λαθρομετανάστη στην Αμερική στις αρχές του αιώνα, βλέπουμε χάρη στα λεγόμενα, αλλά και τα παραλειπόμενα να φωτίζονται ουσιαστικά σημαντικές πλευρές της εθνικής φυσιογνωμίας μας. Αποφλοιώνοντας το είδωλο που μας προσφέρει ο συγγραφέας διακρίνουμε βασικές δομές της νεοελληνικής κοινωνίας, που έδιωξε και διώχνει από τα σπλάχνα της στρατιές ολόκληρες από άκληρους, και παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την ψυχοσύνθεση, το πνευματικό επίπεδο, την όλη ποιότητα και κατάσταση των ανθρώπων εκείνων που πήραν και παίρνουν των ομματιών τους αναζητώντας στην ξενιτιά ό,τι τους αρνήθηκε η πατρίδα, την επιβίωση.»

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλη Βιρβιδάκη – Στον ρόλο του Κορδοπάτη: ο ηθοποιός Φώτης Κοτρώτσος – Σκηνικά – κοστούμια : Ξανθή Κόντου Μ- Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος  – Φωτισμοί : Μικαέλα Παπά – Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ναξάκης.

Στην έναρξη της παράστασης ακούγεται ηχογραφημένη η φωνή του συγγραφέα.

 

Σαββατοκύριακο με το «Τέρας» του Μιχάλη Καλιότσου

Αύριο Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίβαρο παρουσιάζεται η παράσταση «Τέρας» του Μιχάλη Καλιότσου από το θέατρο «Δρόμος» με τους Αλέξανδρο Μαράκη και Νεκτάριο Παπαλεξίου.

Το έργο αναφέρεται στους ανθρώπους που έχουν μπει στο περιθώριο για τις επιλογές τους και εξαιτίας του αποκλεισμού τους πολλές φορές δημιουργούν τέρατα στην φαντασία τους, φοβίες, και ανασφάλειες. Κάθε δάχτυλο που σε κρίνει είναι και ένα μικρό Τέρας, που σε σπρώχνει στο σκοτάδι. Στο τέλος ο ήρωας ελευθερώνεται γιατί έχει επιθυμία να ζήσει και να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η παράσταση αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: Να δώσει, σε κάποιον που έχει νιώσει έτσι, μια μικρή δόση αυτοπεποίθησης να αφήσει πίσω του ότι τον σκοτώνει και να βγει στο φως, στην ζωή που θα την χτίσει με τους δικούς του όρους.

Η υγρασία, η βροχή, το negative στην ανάμνηση, η σκέψη που γίνεται στο σκοτάδι με κλειστό παράθυρο! Στο έργο «Τέρας» δύο άντρες ο Άρης και ο Κρις διαπραγματεύονται την εξέλιξη της ζωής τους με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.

Ο Κρις επισκέπτεται τον Άρη στο σπίτι του (σε ένα υπόγειο) με σκοπό να δώσει ένα τέλος στην γνωριμία τους και να του ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο. Ανάμεσα τους μια γυναίκα-μάνα που αδυνατεί να κατανοήσει την έννοια της διαφορετικότητας!

Με στοιχεία εγκλεισμού και κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας τα πρόσωπα του έργου έρχονται αντιμέτωπα με τον ίδιο τους τον εαυτό ενώ πάντα ένα τέρας παραμονεύει στο σκοτάδι και επηρεάζει τα όσα συμβαίνουν στο υπόγειο.

Ώρα έναρξης: 9 μ.μ. ακριβώς.

 

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλιότσος – Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτογραφίες: Νάρκισσος Σκαρλάφτης – Σχεδιασμός Φωτισμού: Μανώλης Σιγάλας – Κίνηση: Μάνια Καραβασίλη- Ηχητικό Περιβάλλον: Κώστας Στεργίου (STER) –  Διανομή: Αλέξανδρος Μαράκης, Νεκτάριος Παπαλεξίου

Εισιτήρια:6-8-10 ευρώ – Τηλ.κρατήσεων:6988399325.